© 2023 Asociația Codex

În mod obișnuit, dacă nu sunteți fabrică de pâine sau dacă sunteți pizzerie, făina o luați la pungă de hârtie de diverse cantități. Restaurantele cu ștaif, pizzeriile, unitățile de catering, pentru o mai bună poziționare financiară produc propria pâine și atunci folosesc din rațiuni economice făină la sac. Dacă aveți o fabrică de pâine și încă nu folosiți un siloz de făină atunci sunt convins că faceți față cu greu concurenței.

Acum discutăm despre depozitarea făinii la sac. Ca principiu, pare simplu dar în realitate făina este un aliment extrem de ușor de alterat. Marea problemă este că de cele mai multe ori se decide că s-ar putea să fie făina de vina atunci când nu crește aluatul, nu se coace corect etc. Cu alte cuvinte, când ne crapă măseaua. De aceea, depozitul de făină este un depozit special.

În primul rând trebuie în așa fel amenajat încât să nu aibă acces cu exteriorul decât în condiții extrem de bine controlate. Nu trebuie să aibă ușă care comunică cu exteriorul. O astfel de ușă duce la imposibilitatea controlării umidității aerului care intră în depozit. Un alt element extrem de important este izolația pereților. Nu trebuie să existe tavan fals iar pereții trebuie foarte bine izolați. O lipsă a izolației va duce cu siguranță la apariția mucegaiului iar acesta, de cele mai multe ori nu se vede. Pereții trebuie văruiți exclusiv cu var lavabil de culoare albă pentru a sesiza din timp orice problemă. De preferat ar fi să nu existe geamuri. Dacă acestea există, trebuie să fie foarte bine izolate. Nu trebuie să se deschida geamurile, deoarece a ventila depozitul nu înseamnă a deschide geamul și a lăsa umiditatea să intre. Unii spun că este necesar ca indicele de lumină să fie de 0,12 (acest coeficient reprezentând raportul dintre suprafaţa ferestrelor şi cea a pardoselii). Nu aș putea să dau detalii la întrebarea de ce?!

Temperatura aerului trebuie să fie de 10-12°C - maximul superior 16°C.
Acestea fiind puteți pune paleții de minim 10 cm înălțime pe care să așezați sacii. Pentru o așezare corectă este necesar să lăsați cel 0,4-0,5 m față de pereți, între două stive 0,70-0,80 m și 2 - 2,5 m dacă este culoar de circulație. Desigur că este terifiant să vezi de cât spațiu ai nevoie. Dar personal cred că distanțele sunt puțin cam mari și cred că se referă la depozite serioase. Eu recomand ca distanța până la perete să fie de cel mul 0,3 m și cam la fel între stive. Dacă se păstrează temperatura și umiditatea constante atunci distanța este mult mai mult decât suficientă. Dacă nu sunt cantități prea mari - se poate scădea și până la 0,2 m, dar nu mai puțin.

Pe acești paleți așezați sacii de făină pe 6 rânduri. Există varianta pe 10 rânduri în anotimpul rece dar nu văd ce influență are anotimpul cu faptul că în depozit temperatura trebuie să fie constantă. Eu vă recomand doar maxim 6 rânduri saci pe stivă la înalțime. Este absolut necesar să permiteți circulația aerului prin cameră și să preveniți fenomenul de incingere a făinii prin compresiune. Dacă luați o cantitate mai mare este bine să aerisiti și să reclădiți stivele de două ori pe lună.

Atenție la monitorizarea temperaturilor și umidității pe grafice corect întocmite și de cel puțin 3 ori pe zi.

Prevederi legale:

Caracteristici organoleptice:

Aspect: pulbere fină, fără aglomerări, fără corpuri străine de natură vegetală sau minerală.
Culoare: alba sau alb-gălbuie.
Gust: caracteristic putin dulceag, nici amărui, nici acru, fara scrâșnet la mestecare (datorat impurităților minerale).
Miros: plăcut, specific de făină sănătoasă, fără miros de mucegai, de încins, sau alte mirosuri străine.
Infestarea: nu se admite prezența insectelor sau acarienilor în nici un stadiu de dezvoltare.

Caracteristici fizico-chimice):

Umiditate (la 130°C), max %: 14,5.
Aciditate, max grade aciditate: 2,8.
Conținut de gluten umed, min %: 23.
Indice de deformare a glutenului, mm: 7-12
Cenușă, max %: 0,65
Conținut de proteină raportată la substanță uscată %: 8-11.
Conținut de impurități metalice sub formă de pulbere, max g/kg: 3.
 
Caracteristici microbiologice:
Drojdii și mucegaiuri, max: 1000/g.
Bacillus cereus (spori), max: 100/g.
Bacillus mezentericus, max: 100/g.
 
Conținut de micotoxine:
Aftatoxina B1, max: 2ppb.
Aflatoxine B1+B2+G1+G2, max: 4ppb.
Ochratoxina A, max: 3ppb.
 
Conținut metale grele:
Plumb, max: 0,2 mg/kg.
Cadmiu, max: 0,5 mg/kg.

Statut GMO – următoarea informație trebuie să se regaseasca explicit în documentele însoțitoare: materia primă nu provine din organisme modificate genetic.

Marcarea: denumire, firma producătoare, lot, cantitate, termen de valabilitate.

Depozitare: se depozitează în depozitul de materii prime pe loturi. Depozitul trebuie să fie curat, bine aerisit și iluminat, umiditatea aerului de max 75% și temperatura de max 25°C. Depozitarea sacilor cu făină se face pe grătare de lemn de cca. 10 cm înălțime, în stive de max 10 rânduri în anotimpurile reci și de max 6 rânduri în anotimpurile calde, cu grad de încărcare a depozitului de max 55%. În cazul unei depozitări mai lungi de 30 de zile stivele se controlează periodic pentru a se evita autoîncălzirea, fenomenul de împietrire, infestarea sau atacul dăunatorilor.

Documente: trebuie să fie însoțită de următoarele documente: Specificație tehnică, Certificat de calitate sau Declarație de conformitate (cu date complete: denumire, firma producătoare, lot, cantitate, termen de valabilitate, condiții de depozitare, caracteristici organoleptice, fizico-chimice, microbiologice, conținut de micotoxine, metale grele, statut GMO), Certificat fito-sanitar.


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu