© 2023 Asociația Codex

De-a lungul timpului, cercetătorii au fost interesați îndeaproape de studiul modului de transmitere al maladiilor contagioase. În ultimii ani însă, cercetările privind căile și modul de contaminare s-au dezvoltat considerabil. Cauza nu a fost apariția în zone atipice a unor boli precum Ebola sau Gripa Aviara. Colectivitățile umane sunt medii extrem de propice pentru transmiterea cu repeziciune a oricărei maladii infecțioase. Astfel că o banală gripă poate "inactiva" o clădire întreagă de birouri. Clădirile de birouri, poșta, supermarketurile și în general locurile care sunt tranzitate de foarte mulți oameni care ating multe obiecte sunt cele mai susceptibile. Fiind o "generație a butoanelor" este absolut remarcabil modul cum se pot transmite bolile în comunitățile umane moderne.

Aceste boli infecțioase, cum ar fi gripa, au căi suprinzătoare de a se propaga. Nu strănutul sau dialogul purtat față în față cu o persoană bolnavă poate să vă infecteze. Cercetatatorii de la American Society for Microbiology au realizat un studiu atent al modului cum se transmit virușii. Ei au "plantat" pe un buton care acționa ușa unui birou un virus inofensiv dar cu proprietăți similare cu Norovirusul (grupa de virusuri care provoacă cel mai frecvent gripa). Fiecare persoană din birou a urmat activitățile cotidiene normale. La fiecare două ore au prelevat probe de pe alte situsuri din birou care ar fi putut transporta acel virus - întrerupătoarele de lumină, divese butoane, vase de cafea, robinete, tastatura computerelor. S-a constatat că în 2-4 ore, între 40 și 60% dintre situsurile verificate erau contaminte cu virusul marker.

Cercetătorul care a prezentat acest studiu, Dr. Charles Gerba a explicat faptul că, contaminarea virală a spațiilor se produce destul de repede plecând chiar de la o mică sursă. De asemenea, a prezentat faptul că cea mai simplă metodă de a elimina contaminarea a fost utilizarea șervețelelor de unică folosință cu dezinfectant. Astfel că utilizarea acestora împreună cu o igienizare a mâinilor frecventă poate duce la o reducere a răspândirii virusului cu până la 80-90%.

În același context Dr. Lisa Ackerley, de la Royal Society of Public Health din Marea Britanie arată rezultatele studiilor efectuate privind modul de transmitere a microorganismelor. Dr. Lisa Ackerley are o carieră de peste 25 de ani dedicată sanătății publice și siguranță alimentară.

Astfel, Dr. Lisa Ackerley prezintă "efectul de strănut" în cazul utilizării incorecte a WC-ului. Fenomenul apare la tragerea apei cu capacul WC deschis când stropii care sunt generați de fluxul de apă împrăștie microorganismele peste tot prin jur. Studiile arată că acești stropi pot ajunge și până la 6 metri. Astfel se contaminează hârtia igienică, suprafețele apropiate, colacul de la wc etc.

Studiile s-au realizat utilizând o substanță care se poate vedea doar în lumină utravioletă. Substanța a fost aplicată în toaletă și utilizatorii obișnuiți au fost lăsați să utilizeze toaleta în mod normal. Rezultatele studiiilor, la fel ca și cel prezentat anterior sunt remarcabile. Video-ul alăturat prezintă îndeaproape modalitatea prin care se contaminează suprafețele prin utilizarea necorespunzătoare a procedurilor de igienizare.

Cel mai simplu mod de igienizare în spațiile de producție, pentru personalul lucrativ, ramâne igienizarea periodică pe mâini. Tehnic, procedurile HACCP recomandă spălarea regulată pe mâini funcție de tipul de producție realizată și apoi ștergerea/uscarea cu prosoape de unică folosință. Astfel, în zonele unde se manipulează carne se recomandă ca spălarea pa mâini să se facă la intervale de cel puțin 15 minute.

Vă rog urmăriți materialul video care este extrem de bine realizat și poate să vă sugereze multe idei în ceea ce privește modul de propagare a microorganismelor în spațiile de producție.


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu