© 2023 Asociația Codex

Într-o discuție am fost întrebat " ce poate păți un administrator de firmă dacă la restaurantul lui se întâmplă să apară o toxiinfecție alimentară?" Păi ce se întâmplă: reclamație, control, amendă și probabil plata daunelor către persoana cu afecțiune dacă se dovedește că reclamația este întemeiată. "Pai nu numai..." m-a completat cineva apropiat mie. " Conform noului Cod Penal art. 358 comercializarea de produse alterate, dacă sunt vătămătoare se pedepște cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani."

Ups.Nasol rău. Nu știam, fapt pentru care m-am apucat de studiat. Și ce să vezi. Noul Cod Penal are câteva surprize. La capitolul V Infracțiuni contra sănătății publice are câteva articole cu implicații directe în alimentația publică și în general în comercializarea alimentelor.

Art. 355 Răspândirea bolilor la animale sau plante
(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale sau plante ori a dăunătorilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli ori a dăunătorilor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 357 Falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse
(1) Prepararea, oferirea sau expunerea spre vânzare de alimente, băuturi ori alte produse falsificate sau substituite, dacă sunt vătămătoare sănătăţii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Prepararea, oferirea sau expunerea spre vânzare de medicamente contrafăcute sau substituite care sunt vătămătoare sănătăţii se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 358 Comercializarea de produse alterate
(1) Vânzarea de alimente, băuturi sau alte produse cunoscând că sunt alterate ori cu perioada de valabilitate depăşită, dacă sunt vătămătoare sănătăţii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează punerea în consum de carne sau produse din carne, provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar, dacă sunt vătămătoare sănătăţii.


Se pare că este nasol rău pentru cine are ghinionul să fie la baza apariției unei toxiinfecții alimentare. Se lasă cu cercetare penală dacă persoana afectată depune plângere. Rău este și dacă ai un bar și din cauza unor măsuri insuficiente de prevenire a dăunătorilor clientul a făcut leptospiroză.

Cu alte cuvinte, legislația a devenit mult mai dură în sancționarea aspectelor legate de siguranța alimentelor.

Mă voi documenta atent, împreună cu specialiști în drept și apoi vor veni cu precizări exacte pentru fiecare articol în parte.

Oricum, atenție: e de rău!


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu