© 2023 Asociația Codex

ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) pregateste in furnale o noua forma a legislatiei privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a obiectivelor din domeniul alimentar care desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Chiar daca pare o resapare a Ordinului Presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 111 din 16 decembrie 2008, acest nou ordin vine cu unele imbunatatiri de substanta.

In primul rand defineste mai bine unii termeni utilizati in procedura de inregistrare, ceea ce aduce ceva lumina in interpretarea acestora.

Una dintre piesele grele din noul ordin este reglementarea modului cum se vor realiza inregistrarile activitatilor cu vanzare directa carora le este destinata o parte buna din lege. In primul rand, sunt definte extrem de bine productia primara si activitatile considerate productie primara si mai apoi produsele primare rezultate desigur din aceasta. Astfel, este clar cine si ce produce si mai ales cum va vinde. Este posibil ca noul act normativ, dupa ce este aprobat, sa permita comercializarea produselor de catre oricine produce ceva in domeniul agricol si sau alimentar, cu conditia sa respecte anumite reguli si sa fie inregistrat. Astazi, multe tipuri de activitati sunt aproape imposibil de realizat legal, deoarece nu este voie sa comercializezi legal alimente in spatiul european daca nu esti autorizat sau inregistrat. Astfel, agricultorii si in general producatorii vor avea ocazia sa isi comercializeze carnea de pasare, de iepure, pestele direct din ferma, ba mai mult, sa realizeze anumite specialitati pe care sa le comercializeze.

Un alt capitol este dedicat activitatilor de vanzare cu amanuntul. Si aici se aduc imbunatatiri substantiale. Printre noile definitii sunt incluse si furnizarea restransa - adica valorificarea in cantitati mici a produselor alimentare catre consumatorul final prin alte unitati de vanzare cu amanuntul; furnizarea localizata - adica valorificarea produselor alimentare pe intreg teritoriul national cu respectarea conditiilor de transport, lant frigorific si trasabilitate; furnizare limitata - adica obtinerea la locul vanzarii a unor categorii restranse de produse de origine animala destinate valorificarii catre consumatorul final. La prima vedere, par doar definitii, dar in realitate ele definesc posibilitatea unitatilor mici de a produce si comercializa produse alimentare specifice, desigur cu respectarea unor conditii de igiena si siguranta a alimentelor.

Ce este cu adevarat inovativ este transmiterea si online a solicitarilor de inregistrare si a documentatiei aferente. Cu alte cuvinte, mai putina birocratie, ceea ce este un lucru bun.

Se reglementeaza si modul de comercializare a alimentelor cu ajutorul automatelor de mancare,
alaturi de inca o noutate pentru Romania, inregistrarea intermedierii de tip trader. Aceasta inseamna ca daca ai o firma de intermedieri produse alimentare este necesar sa fii inregistrat si sa respecti anumite obligatii privind siguranta alimentelor, chiar daca vehiculezi doar acte financiare, si nu mancare.

Atentie sporita si pentru cei care comercializeaza alimente pe internet. Este nevoie de inregistrare.

Noile obiective vor trebui sa solicite avizul pentru amenajare, solicitare ce va trebui insotita de o serie de documente.

In noul act normativ se va specifica clar care sunt obligatiile unitatilor din industria alimentara cu referire la etichetare, trasabilitate, parametrii de calitate si siguranta, instruirea si sanatatea personalului, eliminarea daunatorilor si a deseurilor, igiena si functionarea echipamentelor si desigur obligativitatea programelor de igiena si HACCP.

Este explicata destul de bine intreaga procedura privind inregistrarea, de la depunerea documentelor si pana la obtinerea sau ne obtinerea inregistrarii, precum si toate obligatiile autoritatilor cat si a agentilor economici interesati.

Se introduc si noi tipuri de unitati:

  • magazine specializate de carne
  • centre de sacrificare pasari/lagomorfe din exploatatie - putand aparea si in Romania centre de sacrificare a carnii de rata, gasca si iepuri.
  • centru de comercializare oua, integrat in exploatatie
  • unitate de obtinere a inghetatei
  • unitati de vanzare pe internet
  • automate pentru vanzarea produselor alimentare
  • unitati mobile de comercializare alimente
  • piata agroalimentara
  • operator tip trader
  • unitate de productie primara produse vegetale
    -etc.

Noul act normativ va fi publicat in curand pe siteul ANSVSA si va fi supus dezbaterii publice, urmand apoi sa fie adoptat.


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu