© 2023 Asociația Codex

Cu totii cumparam din supermarket, dar nu toti suntem constienti de pericolul ce ne pandeste, determinat de modul in care facem acest lucru.

 

Nu spun ca este bine sau rau sa cumparam din supermarmaket si nici ca in supermarket sunt alimente proaste sau foarte bune. Sunt alimentele pe care ni le permitem, la pretul si calitatea pe care ni le permitem si in consecinta, alegem ori ce am fost invatati, ori ce vedem pe la altii sau cum avem obiceiul de a cumpara. In marea lor majoritate, sunt insa alimente sigure din punct de vedere microbiologic, cu o singura conditie: „sa fie pastrate, manipulate la temperaturile si in ambalajele care trebuie”. Aceasta inseamna nu numai sa fie manipulate si depozitate corespunzator de catre producator, transportator si angajatii supermarketului, ci sa fim si noi responsabili ca si cumparatori pana ajung in frigiderul nostru.

Ca principiu, lantul alimentar pana la raft trebuie sa fie garantat de toti acesti trei mari actori ai lantului alimentar: producator, transportator si comerciant. Ei trebuie sa respecte cu strictete temperaturile si conditiile specifice fiecarui sortiment alimentar in parte. In linii mari, acestia respecta, dar pot fi si unele „scapari”. Ba transportatorul are o pana si uita sa porneasca instalatia de refrigerare, ori manipulantii uita marfa mai mult timp pe rampele de incarcare/descarcare sau pe holurile depozitelor. Pot exista unele abateri de acest gen, care nu ar trebuie sa fie, dar totusi exista…. Daca produsul alimentar, ca principiu, este produs din materie prima de calitate si sigura din punct de vedere microbiologic, atunci nu avem de ce sa ne facem griji ca nu a fost respectat temperatura 15-20 de minute cumulat pe tot intreg lantul alimentar.

Cel mai mare pericol pentru un produs alimentar este cel microbiologic!

Ca urmare, este importat sa constientizam urmatorul aspect: daca ar fi o cat de mica probabilitate ca ceva sa nu fi mers bine pe lantul producator-transport-supermarket singura si unica bariera care ne poate salva de la o catastrofa medicala este temperatura.

Temperaturile de 2-7 grade Celsius nu permit bacteriilor sa se dezvolte intr-un ritm care sa ne puna viata in pericol. Acest timp curge din momentul in care alimentul este realizat la producator. Aceasta inseamna ca daca la producator a fost o contaminare accidentala si produsul a stat permanent la 2-7 grade Celsius pana a ajuns in tigaia noastra si noi pregatim alimentul sumar (adica nu il procesam termic la peste 90 grade Celsius timp de minim 20minute) nu vom pati nimic.

Ca principiu (dar nu intotdeauna) pentru a ne imbolnavi de o toxiinfectie alimentara este necesar sa se intample cumulativ doua fenomene: 1. sa existe agentul patogen virulent (adica bacteriile susceptibile de toxiintectie) si 2. sa fie in numar suficient de mare si viabile pentru a determina o presiune bacteriologica suficient de importanta pentru a produce clinic boala. Mai pot interveni si capacitatea organismului de a se apara determinata de rezistenta acestuia, tipul de tulpina bacteriana (cele toxigene pot sa nu mai existe in aliment, dar toxina produsa de ele trebuie sa indeplineasca tot cele doua elemente cumulative adica actiunea toxigena si concentratia suficiente). Dar, ca principiu, despre asta este vorba.

Si ce mai trebuie sa tineti minte si este important. Frigul conserva si alimentul, dar si bacteriile. Ca urmare, daca undeva pe lantul alimentar un aliment in care se pot dezvolta bacterii sta mai mult de 10 minute la temperaturi mai mari de 2-4 grade Celsius, bacteriile vor incepe sa se dezvolte. Si tot acest timp se cumuleaza adica, daca alimentul a stat in masina 25 minunte la 20 grade celsius in timpul incarcarii alimentelor, bacteriile incep sa se dezvolte, ca mai apoi pe timpul transportului, daca sunt la 2 -7 grade celsius, ele se opresc din dezvoltare. Apoi la supermarket sunt descarcate timp de 20 minute, astfel ca bacteriile continua dezvoltarea oprita de frig si tot asa de cate ori temperatura sare de 4-7 grade Celsius. Cu alte cuvinte, oricat de perfect ar fi totul, alimentele nu pot fi sterile. Ele au o anumita incarcatura microbiologica, dar tinuta sub control.

Ei bine dvs cand cumparati alimente la supremarket trebuie sa stiti aceste lucruri si ca atare sa incercati sa limitati acest timp de manipulare de care sunteti direct interesati. Astfel, cand sunteti in supermarket la cumparaturi incercati sa tineti cont de urmatoarele recomandari:

1. creati-va o lista cu ce trebuie sa cumparati in ordinea temperaturilor - adica incepeti cu haine, bauturi, legume fructe si terminati lista cu alimentele care au obligatoriu nevoie de frig.
2. in lista dvs, primele in ordinea inversa a temperaturii, adica primele cumparate dupa ce cumparati cele care nu necesita temperatura sau cele la temperatura camerei, trebuie sa fie dulciurile, preparatele din carne, branzeturile, laptele, carnea, pestele la gheata, congelatele de orice tip.
3. Carnea de pui sub orice forma o cumparati trebuie sa o tineti departe de orice alt tip de carne sau produs alimentar. Luati pungi de la raionul legume fructe si impachetati suplimentar carnea de pui pe care v-o recomandam sa o puneti in sacose separate. In frigider, adoptati aceeasi masura - carnea de pui sta in permanenta separat de restul alimentelor. Carnea de pui nu este sterila si de aceea este necesar sa se ia masuri suplimentare referitor la ea.
4. Daca cumparati peste proaspat - atentie - peste nu este steril. Feriti restul alimentelor de peste.
5. Ultimele trebuie sa fie cumparate congelatele dupa care va indreptati direct catre casa.
RECOMANDARE: va recomand calduros sa cumparati pungile termice care sunt expuse in zonele de congelate. Costa, dar sunt refolosibile. Puneti carnea proaspata de orice fel si congelatele in acele pungi.
6. Nu va mai plimbati sub nici o forma prin magazin dupa ce ati cumparat carne si/sau congelate. Indreptati-va direct catre casa.
7. Conforma logicii de pana acum, primele in cosul dvs trebuie sa fie carenea si produsele congelate. Adica acestea trebuie sa treaca primele pe la casa de marcat. Imediat dupa casa de marcat, asezati-le in pungi separate de restul marfii din cosul de cumparaturi si puneti-le separat. Dupa ce ati platit, puneti-le deasupra pe cos.
8. La masina deschideti portierele sa iasa caldura acumulata in masina si portbagajul. Aveti rabdare cateva secunde pentru a se racori, dupa aceea puneti cumparaturile in portbagaj. Daca este iarna puneti si cele care necesita temperatura in portbagaj. Daca este vara sau vreme calduroasa puneti sacosile cu alimente ce necesita temperatura mica in masina, la nivelul podelei si utilizati cu incredere aerul conditionat.
9. Nu va opriti la bar, benzinarie sau coafor. Cu cumparaturile mergeti direct acasa. Primele descarcati alimentele care necesita temperatura si puneti-le direct si in cel mai scurt timp la frigider. Daca este vara, eu le pun imediat intr-un raft al congelatorului pana termin de descarcat masina. Apoi le scot si le pun la frigider unde am temperatura de 4 grade Celsius…sigur.
10. Nu cumparati alimente definite in general proaspete conditionate termic pentru mai mult de 3-4 zile, chiar daca aveti un frigider exceptional. Daca stiti ca nu pregatiti carnea in urmatoarele 2-3 zile, mai bine o puneti direct in congelator. Daca sta 2 saptamani la congelator nu se pierde absolut nimic, ba mai mult este aproape sigura.

Bacteriile incep sa se dezvolte bine de la 7-8 grade Celsius. Daca afara sunt 19 grade Celsius si dvs vi se pare frig, sa stiti ca la suprafata unei bucati de carne care a stat 5 minute la temperatura mediului, temperatura superficiala este de 15-16 grade si bacteriile se dezvolta destul de bine si de repede. Daca afara sunt 28 de grade, in conditiile tarii noastre, in 20 minute incepe se se creeze o masa usor lipicioasa si translucida. Acelea sunt bacterii, nu este”zeama de carne”, cum de multe ori am auzit.

Pentru a manca sanatos si sigur este nevoie sa fiti atent la aceste aspecte cand faceti cumparaturile, mai ales in timpul zilelor calduroase.

Nu uitati - este si responsabilitatea dumneavoastra ce si cum mancati.

 


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu