© 2023 Asociația Codex

Toate firmele care produc alimente sunt obligate sa aiba implementate programe privind siguranta alimentelor. Managerii, dar si personalul din productie constientizeaza mai greu responsabilitatile ce le revin. De obicei, aceste responsabilitati sunt insumate in " ce se poate intampla asa de grav" . Iar cand este vorba de inspectiile de igiena, responsabilitatile sunt comasate in fraza " lasa ca ma descurc eu cu inspectorii", cu toate ca aceleasi persoane au grija deosebita si o atentie sporita pentru actele contabile; ceea ce nu se poate spune ca manifesta aceeasi grija si fata de actele privind igiena alimentelor. Aspect cu adevarat surprinzator. Daca nu gestionezi bine contabilitatea risti sa pierzi in acea saptamana niste bani sau poate iei o amenda de la fisc. Dar daca imbolnavesti oameni cu produsele alimentare realizate de tine, chiar si o suspiciune ca ai putea fi cauza, poate duce la ruinarea afacerii, pe langa alte aspecte legale pe care trebuie sa le suporti.

codexalimentarius.ro
codexalimentarius.ro

Ca principiu, toate problemele legate de lipsa unui program coerent si practic privind igiena si siguranta alimentelor sunt date de lipsa stabilirii unor obiective corecte privind siguranta alimentelor. Este bine sa mergi dupa principiul " daca tot este obligatoriu, sa il am macar sa il fac cum trebuie" .

Obiectivele privind siguranta alimentara sunt obiectivele pe care afacerea dvs. alimentara trebuie sa le aseze in jurul productiei si furnizarii de alimente sigure si adecvate clientilor. Acestea pot fi vazute ca principii directoare in jurul carora sa construiti planurile de punere in aplicare a programelor de igiena si siguranta a alimentelor. Fiecare politica pe care o dezvoltati pentru afacerea dvs. alimentara ar trebui sa aiba un set asociat de obiective de siguranta alimentara si de calitate.


Dezvoltarea obiectivelor SMART

Ca orice tip de obiectiv de afaceri, obiectivele privind siguranta alimentara ar trebui sa fie elaborate in urma acronimului SMART. Obiectivele SMART sunt specifice, masurabile, realizabile, realiste si raportate la timp. Aceste obiective le puteti dezvolta la nivel de companie sau le puteti restrange la departamentele individuale din cadrul afacerii dumneavoastra alimentare. Ori de cate ori scrieti obiectivele privind siguranta alimentelor pentru afacerea dvs., verificati intotdeauna daca ele acopera aceste cinci aspecte.

1. Sunt specifice pentru afacerea dvs. alimentara. Nu utilizati programe generice care nu au nici o legatura cu ceea ce faceti, care sunt realizate doar pentru a oferi satisfactie inspectiei de igiena. Utilizati datele propriei afaceri si directionati-va resursele catre zone de imbunatatire a propriei afaceri.

2. Obiectivele trebuie sa fie masurabile in masura in care sistemul metric de masurare sa se potriveasca si sa fie inteles atat de dumneavoastra cat si de personal. Creati astfel obiective reale pentru afacerea voastra, care sa insemne ceva pentru dvs si angajati, care sa poata reprezenta clar progresul sau regresul in atingerea obiectivelor. Puteti alege ca obiectivele sa fie numerice. Sunt usor de inteles, sunt motivante si pot fi usor evaluate.  

3. Sa poata fi realizat. Nu este bine sa scriem un obiectiv care nu va fi niciodata atins. Porniti intotdeauna cu bucati mici si " mestecati cat puteti prinde" cu propriile forte. Este mai probabil sa reusiti in acest mod.

4. Obiectivele realiste sunt cele care va aduc plus de valoare produselor alimentare pe care le realizati. Aceste obiective trebuie sa fie ale dumenavoastra si ale afacerii dvs, nu pentru altcineva. Si daca tot munciti la astfel de programe, de ce sa nu va aduca mai aproape de succes, in loc sa fie o povara.

5. Timpul este cel care ne motiveaza sa obtinem rezultate. Toate obiectivele ar trebui sa aiba o limita de timp, altfel nimic nu se va face vreodata. Restrictiile de timp reprezinta un catalizator pentru realizarea obiectivelor. Utilizati principiul: "maine nu vine niciodata".

Comunicarea cu echipa

Odata ce obiectivele privind siguranta alimentara au fost realizate, asigurati-va ca acestea sunt comunicate intregului personal relevant. Si mai mult, verificati ceea ce ati realizat prin ochii si gandirea lor. Este posibil sa fiti prea ambitiosi in idealurile dvs si de aceea un dus rece va poate aduce cu picioarele pe pamant.

Cateva exemple de obiective privind siguranta alimentara:
- Raspunsul la reclamatiile clientilor in termen de x ore
- Reducerea numarului reclamatiilor clientilor cu x% in anul precedent.
- Mentinerea un "rating " minim pentru auditul de certificare al tertilor.
- Finalizarea tuturor activitatilor de verificare in termen de 5 zile de la data planificata.
- Pentru a ne asigura ca nu exista listeria monocytogenes detectata in oricare dintre produsele x.
- Mentinerea unui minim de x% pentru toate auditurile interne GMP.

Nu uitati sa va asigurati ca obiectivele sunt relevante pentru afacerea dvs. alimentara si ca includeti indicatorii de raportare care se potrivesc.

Raportarea rezultatelor

Cel mai bun mod de a controla echipa si e a avea rezultate este de a afisa parcursul si rezultatele evaluarilor intermediare. Nu uitati: obiectivele de igiena sunt permanente si mereu trebuie ajustate, reinnoite si verificate. De aceea, echipa trebuie motivata prin vizualizarea etapelor parcurse, a obiectivelor de etapa atinse si masurile ce trebuie corectate. Asadar afisati obiectivele si parcursul programului de siguranta al alimentelor si incurajati echipa sa noteze propriile opinii pe panou.

De asemenea, nu uitati ca rezultatele trebuie arhivate conform pentru a putea fi prezentate inspectiilor de igiena.

Mult succes.

 


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu