© 2023 Asociația Codex

Orice produs alimentar destinat consumatorului final sau unitatilor de alimentatie publica, practic orice produs alimentar produs si comercializat trebuie sa fie etichetat conform Regulamentului (UE) nr. 1169 din 25 octombrie 2011.

Cu alte cuvinte, daca sunteti la un fast-food, restaurant sau la un supermarket produsul alimentar pe care il cumparati trebuie sa va ofere suficiente informatii despre el pentru a sti ce cumparati. Aceste informatii trebuie obligatoriu sa:

  1. ofere date privind identitatea, compozitia, proprietatile sau alte caracteristici ale produsului
  2. ofere informatii esentiale pentru protectia sanatatii consumatorului si utilizarea sigura a produsului alimentar incluzand:
    • informatii despre compozitie
    • informatii despre substante ce pot constitui un pericol pentru anumite grupuri de consumatori
    • informatii despre durabilitatea minimala, data limita de consum si conditiile de pastrare si siguranta a utilizarii
    • efectele asupra sanatatii inclusiv riscurile si consecintele legate de conumul daunator si periculor al alimentului
  3. informatii privind caracteristicile nutritionale care sa poata fi interpretate usor de oricine, mai ales de cei cu un regim alimentar special.

Aceste trei puncte sunt obligatorii.

Interesant este faptul daca toti actorii din industrie respecta aceasta directiva. Ma gandesc la lanturile de fast-food. Ei ofera aceste informatii clientilor? Voi stiti ce contine un hamburgher luat de la un astfel de fast-food?

Pai sa vedem exact ce spune regulamentul:

Cap III Cerinte generlae privind informatiile,

Articolul 6 - Cerinta de baza: Orice produs alimentar destinat consumatorului final sau unitatilor de restauratie colectiva (n.r.:alimentatie publica de tip fast-food, restaurant, catering, etc) este insotit de informatii referitoare la produsul respectiv in conformitate cu prezentul regulament.

Articolul 7 - Practici corecte de informare
(1) Informatiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie sa induca cumparatorul in eroare, in special:

  • (a) in ceea ce priveste caracteristicile produsului alimentar si in special in ceea ce priveste natura, identitatea, proprietatile, compozitia, cantitatea, data durabilitatii minimale, tara de origine sau locul de provenienta, metoda de fabricatie sau productie;
  • (b) atribuind produsului alimentar efecte sau proprietati pe care nu le are;
  • (c) sugerand ca produsul alimentar poseda caracteristici speciale, atunci cand, in realitate, toate produsele alimentare similare poseda asemenea caracteristici, mai ales evidentiind in mod special prezenta sau absenta anumitor ingrediente sau/si nutrienti;
  • (d) sugerand, prin intermediul prezentarii, in descrieri sau imagini, prezenta unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, cata vreme, in realitate, o componenta prezenta in mod natural sau un ingredient utilizat in mod normal in respectivul produs alimentar a fost inlocuit(a) cu o alta componenta sau cu un alt ingredient.

(2)   Informatiile referitoare la produsele alimentare sunt precise, clare si usor de inteles de catre consumator.
(3)   Sub rezerva derogarilor prevazute de legislatia Uniunii aplicabile apelor minerale naturale si produselor alimentare cu destinatii nutritionale speciale, informatiile referitoare la produsele alimentare nu atribuie niciunui produs alimentar proprietati de prevenire, de tratament sau de vindecare a unei boli umane si nu evoca astfel de proprietati.
(4)   Alineatele (1), (2) si (3) se aplica, de asemenea:

  • (a)publicitatii;
  • (b)prezentarii produselor alimentare, in special formei, aspectului sau ambalajului acestora, materialului folosit pentru ambalare, modului in care sunt prezentate, precum si locului in care sunt expuse.

Sa revin la intrebarea mea: restaurantele, fast-food-urile, pizzeriile sau catering-urile respecta chestia aceasta? Dar supermarketurile care portioneaza alimentele si le reambaleaza punandu-le in rafturi la vitrinele asistate?

Interesant de aflat aceste raspunsuri. Poate spuneti ca este o utopie sa se intample asa ceva. Utopie sau nu, cadrul legal exista, deci trebuie respectat. Il respecta cineva? Este acest cadru legal corect pentru consumator?

 


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu