© 2023 Asociația Codex

În România, legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor reglementează cu strictețe producția primară și vânzarea directă de produse primare de origine animală. Aceste reguli au fost introduse pentru a proteja sănătatea publică prin asigurarea siguranței alimentelor și a sănătății animalelor.

Producția primară cuprinde un număr mare de activități, de la creșterea animalelor domestice, producția de lapte, pescuit și vânătoare, până la creșterea de pești și moluște și recoltarea mierii de albine. În general, este important să se respecte regulile de igienă și siguranță alimentară, inclusiv transportul animalelor și produselor, depozitarea și manipularea acestora, astfel încât să se evite contaminarea și răspândirea bolilor.

Produsele primare de origine animală sunt cele obținute din producția primară și pot fi vândute direct către consumatorul final sau prin intermediul unităților de vânzare cu amănuntul din localitate sau dintr-o localitate învecinată. Aceste produse includ carne de pasăre sau lagomorfe, vânat în blană sau pene, pește și produse provenite din pescuit, lapte crud, ouă de la ferma proprie și miere de albine, printre altele.

În cazul vânzării directe de produse primare de origine animală, există anumite restricții cu privire la cantitățile admise. Cantitățile mici depind de tipul de produs și variază de la lapte crud până la pescuitul în apă dulce sau mare, vânătoare și creșterea de păsări și lagomorfe. În general, producătorii trebuie să se asigure că respectă aceste cantități și că produsele sunt sigure pentru consum.

Producătorii care vând produse primare de origine animală trebuie să fie autorizați și să respecte toate cerințele de igienă și siguranță alimentară. Este important să se asigure că animalele sunt sănătoase și hrănite corespunzător și că produsele sunt depozitate și manipulate corespunzător. În plus, produsele trebuie să fie etichetate corespunzător, astfel încât consumatorii să știe exact ce achiziționează.

În concluzie, producția primară și vânzarea directă de produse primare de origine animală sunt reglementate de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în România. Este important ca producătorii să respecte aceste cerințe pentru a asigura siguranța alimentelor și a sănătății animalelor, precum și pentru a proteja consumatorii.

Extras din: Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2008 privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală aprobat de : Ordinul 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală:

Art. 2 

În sensul prezentului capitol, termenii şi expresiile următoare se definesc astfel:
a)Înregistrare sanitară veterinară - înscrierea altor unităţi care produc alimente de origine animală decât cele autorizate sanitar veterinar în listele celor cu vânzare directă de produse primare de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei solicitări scrise din partea beneficiarului;
b)activităţi supuse înregistrării sanitare veterinare - activităţile de vânzare directă a produselor primare de origine animală obţinute din producţia primară, care sunt supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar;
c)document de înregistrare sanitară veterinară - documentul emis de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activităţile din unităţile supuse înregistrării sanitare veterinare;
d)producţie primară - producerea, creşterea animalelor domestice sau obţinerea produselor primare, incluzând animalele crescute până la momentul sacrificării, producţia de lapte, precum şi vânătoarea sau pescuitul. Producţia primară cuprinde următoarele activităţi:
1.activităţile de la locul de creştere a animalelor domestice, inclusiv transportul acestora către o anumită destinaţie;
2.creşterea de animale pentru obţinerea de alimente, transportul animalelor la abator sau transportul animalelor între ferme;
3.transportul, depozitarea şi manipularea produselor primare la ferma sau la locul obţinerii acestora, cu condiţia să nu modifice natura lor;
4.producţia, creşterea şi recoltarea de melci la fermă, transportul la o unitate de procesare sau la un loc de comercializare;
5.în cazul produselor din peşte şi vânat, transportul pentru livrarea produselor primare de la locul de obţinere la o altă locaţie, incluzând transportul de la locul de obţinere până la o unitate de procesare;
6.mulsul şi depozitarea laptelui crud la nivelul exploataţiei de producţie a laptelui;
7.producţia şi colectarea de ouă la ferma proprie, excluzând operaţiunile de ambalare a ouălor;
8.pescuitul, manipularea produselor din peşte la bordul vaselor, cu excepţia vaselor-fabrică şi a celor cu răcitoare, şi transportul acestora la prima unitate terestră, inclusiv hală de licitaţie;
9.pescuitul, manipularea şi transportul peştelui prins în ape dulci, râuri şi lacuri;
10.producţia, creşterea şi recoltarea peştilor în crescătorii piscicole şi transportul acestora către o destinaţie stabilită;
11.producţia, creşterea şi recoltarea moluştelor bivalve vii şi transportul acestora la un centru de purificare;
12.vânătoarea, uciderea şi eviscerarea vânatului la faţa locului şi transportul acestuia spre o unitate autorizată sanitar veterinar pentru manipularea vânatului sălbatic;
13.recoltarea melcilor şi transportul acestora către o unitate de destinaţie;
14.toate activităţile legate de extracţia şi păstrarea mierii de albine, recoltarea altor produse apicole, inclusiv păstrarea produselor melifere, chiar dacă această activitate permite ca stupii să fie la distanţă faţă de locul de păstrare al producătorului, cu excepţia mierii de colectură, şi/sau ambalarea acesteia;
e)produse primare de origine animală - produsele rezultate din producţia primară, incluzând produsele obţinute din creşterea animalelor, din vânat sau pescuit. Din categoria produselor primare de origine animală destinate vânzării directe fac parte:
1.carnea de pasăre sau lagomorfe care provine de la animale tăiate în fermă;
2.vânatul în blană sau pene, obţinut de către vânători, eviscerat sau neeviscerat, cu excepţia cărnii de vânat;
3.peştele şi produsele provenite din pescuit, inclusiv moluştele bivalve vii provenite din pescuit sau acvacultură, care pot fi prelucrate sumar, răcite, desolzite, cu aripioarele îndepărtate;
4.laptele crud;
5.ouăle obţinute în ferme proprii, fără activităţile de marcare sau ambalare a acestora;
6.mierea de albine extrasă şi alte produse apicole recoltate, depozitarea acestora excluzând tratamentele de încălzire a mierii de albine;
f)vânzare directă de produse primare de origine animală - furnizarea directă de la locul de producere a produselor primare către consumatorul final sau furnizarea acestora în cantităţi mici către unităţi de vânzare cu amănuntul din localitate sau/şi dintr-o localitate învecinată, inclusiv depozitarea şi manipularea acestora la locul de obţinere. Vânzarea directă de produse primare de origine animală:
(i)include şi furnizarea de către producători direct către consumatorul final a produselor primare de origine animală în cantităţi mici, în pieţele agroalimentare, precum şi cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, organizării unor manifestări în perioada sărbătorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de către autorităţile locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional;
(ii)nu include activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar veterinar, care se pot desfăşura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie;
(iii)include şi furnizarea directă a laptelui crud, prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de vaci de lapte autorizate/înregistrate sanitar-veterinar;
g)cantităţi mici - următoarele cantităţi de produse primare de origine animală:
1.lapte crud - lapte de vacă până la 300 l/zi/exploataţie; lapte de la alte specii până la 100 l/zi/exploataţie;
2.peşte proaspăt - până la 300 kg/transport pentru peştele capturat în mare şi 50 kg/transport pentru peştele capturat în ape dulci;
3.vânat în blană şi pene - până la 10 unităţi vânat mare şi 100 unităţi vânat mic din cota de vânătoare alocată într-un an calendaristic;
4.producţie anuală de păsări sau lagomorfe - până la 10.000 de capete;
5.melci şi moluşte bivalve vii - până la 50 kg/săptămână;
6._
(i)ouă de găină - provenind de la cel mult 50 de găini ouătoare/zi;
(ii)ouă de prepeliţă - provenind de la cel mult 500 de prepeliţe ouătoare/zi;
h)producător - persoana fizică sau juridică, inclusiv producătorii agricoli crescători de animale, care desfăşoară activitate de vânzare directă a produselor primare de origine animală.

Regenerate response

 

Nici un comentariu