Normele, regulamentele, directivele europene.
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- Legislatia Europeana
- Accesări: 996
REGULAMENTUL (CE) NR. 629/2008 AL COMISIEI din 2 iulie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare
(Text cu relevanță pentru SEE)
COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,
având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului din 8 februarie 1993 de stabilire a procedurilor comunitare pentru contaminanții din alimente (1), în special articolul 2 alineatul (3),
întrucât:
(1) |
Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei (2) stabilește niveluri maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare, incluzând niveluri maxime pentru metalele plumb, cadmiu și mercur. |
(2) |
În vederea protejării sănătății publice este esențială menținerea contaminanților la niveluri care nu afectează sănătatea. Nivelurile maxime pentru plumb, cadmiu și mercur trebuie să fie sigure și cât mai reduse posibil utilizând bunele practici de producție și bunele practici agricole/piscicole. |
(3) |
Pe baza noilor informații reiese că bunele practici agricole și piscicole nu permit menținerea nivelurilor de plumb, cadmiu și mercur în anumite specii acvatice și ciuperci atât de scăzute cum prevede anexa la Regulamentul (CE) nr. 1881/2006. Prin urmare, este necesară revizuirea nivelurilor maxime stabilite pentru acești contaminanți, menținând în același timp un nivel ridicat de protecție a sănătății consumatorului. |
(4) |
Niveluri ridicate de plumb, cadmiu și mercur au fost găsite în anumite suplimente alimentare, așa cum sunt definite la articolul 2 din Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 iunie 2002 referitoare la apropierea legislațiilor statelor membre privind suplimentele alimentare (3) și au fost notificate prin intermediul sistemului rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASSF). A fost demonstrat faptul că aceste suplimente alimentare pot contribui semnificativ la expunerea populației la plumb, cadmiu și mercur. Prin urmare, în vederea protejării sănătății publice, este necesară stabilirea unor niveluri maxime de plumb, cadmiu și mercur în suplimentele alimentare. Aceste niveluri maxime trebuie să fie sigure și cât mai mici cu putință prin utilizarea bunelor practici de producție. |
(5) |
Algele marine acumulează cadmiu în mod natural. Suplimentele alimentare care sunt constituite în mod exclusiv sau în principal din alge marine uscate sau din produse derivate din alge marine pot conține, prin urmare, niveluri de cadmiu mai ridicate decât alte suplimente alimentare. Luând în considerare acest lucru, este necesară stabilirea unui nivel maxim mai ridicat de cadmiu pentru suplimentele alimentare care sunt constituite în mod exclusiv sau în principal din alge marine. |
(6) |
Statelor membre și operatorilor din sectorul alimentar ar trebui să li se acorde timp pentru a se adapta la noile niveluri maxime pentru suplimentele alimentare. Prin urmare, aplicarea nivelurilor maxime pentru suplimentele alimentare ar trebui amânată. |
(7) |
O modificare la nota de subsol 1 din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 este necesară pentru a clarifica faptul că nivelul maxim pentru fructe nu se aplică nucilor. |
(8) |
Noi recomandări de monitorizare au fost introduse prin Recomandarea 2007/196/CE a Comisiei din 28 martie 2007 privind monitorizarea prezenței furanului în produsele alimentare (4) și Recomandarea 2007/331/CE a Comisiei din 3 mai 2007 privind monitorizarea nivelului de acrilamidă din alimente (5). Prin urmare, dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 privind monitorizarea și raportarea trebuie să fie completate cu trimiteri la aceste noi recomandări. Exercițiul de monitorizare privind hidrocarburile aromatice policiclice stabilit în Recomandarea 2005/108/CE a Comisiei (6) a fost finalizat. Prin urmare, trimiterea la acea recomandare de monitorizare poate fi eliminată. |
(9) |
Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 ar trebui modificat în consecință. |
(10) |
Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, |
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 se modifică după cum urmează:
1. |
La articolul 9, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text: „(3) Statele membre raportează Comisiei rezultatele privind aflatoxinele, dioxinele, PCB-urile similare dioxinei, PCB-urile nesimilare dioxinei, astfel cum se menționează în Decizia 2006/504/CE a Comisiei (7) și Recomandarea 2006/794/CE a Comisiei (8). Statele membre raportează la EFSA rezultatele privind acrilamida și furanul, astfel cum se menționează în Recomandarea 2007/196/CE a Comisiei (9) și Recomandarea 2007/331/CE a Comisiei (10). |
2. |
Anexa se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament. |
Articolul 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Nivelurile maxime stabilite la punctele 3.1.18, 3.2.19, 3.2.20 și 3.3.3 din anexă se aplică de la 1 iulie 2009. Acestea nu se aplică produselor introduse pe piață în mod legal înainte de 1 iulie 2009. Prezentarea dovezii privind data introducerii pe piață a produselor cade în sarcina operatorului din sectorul alimentar.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 2 iulie 2008.
Pentru Comisie
Androulla VASSILIOU
Membru al Comisiei
(1) JO L 37, 13.2.1993, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).
(2) JO L 364, 20.12.2006, p. 5. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1126/2007 (JO L 255, 29.9.2007, p. 14).
(3) JO L 183, 12.7.2002, p. 51. Directivă modificată ultima dată prin Directiva 2006/37/CE (JO L 94, 1.4.2006, p. 32).
(4) JO L 88, 29.3.2007, p. 56.
(5) JO L 123, 12.5.2007, p. 33.
(7) JO L 199, 21.7.2006, p. 21.
(8) JO L 322, 22.11.2006, p. 24.
(9) JO L 88, 29.3.2007, p. 56.
(10) JO L 123, 12.5.2007, p. 33.”
ANEXĂ
Anexa la Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 se modifică după cum urmează:
1. |
În subsecțiunea 3.1 (Plumb), punctul 3.1.11 se înlocuiește cu următorul text și se adaugă un nou punct 3.1.18:
|
2. |
Subsecțiunea 3.2 (Cadmiu) se înlocuiește cu următorul text:
|
3. |
În subsecțiunea 3.3 (Mercur), punctul 3.3.2 se înlocuiește cu următorul text și se adaugă un nou punct 3.3.3:
|
4. |
La nota de subsol (1) se adaugă următoarea propoziție: „Nucilor nu li se aplică nivelul maxim pentru fructe”. |
5. |
Nota de subsol (8) se înlocuiește cu următorul text:
|
(1) Nivelul maxim se aplică suplimentelor alimentare în starea în care sunt comercializate.”
(2) Nivelul maxim se aplică suplimentelor alimentare în starea în care sunt comercializate.”
(3) Nivelul maxim se aplică suplimentelor alimentare în starea în care sunt comercializate.”
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- Legislatia Europeana
- Accesări: 1147
REGULAMENTUL (CE) NR. 1441/2007 AL COMISIEI din 5 decembrie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
(Text cu relevanță pentru SEE)
COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (1), în special articolul 4 alineatul (4),
întrucât:
(1) |
Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (2) stabilește criteriile microbiologice pentru anumite microorganisme și normele de punere în aplicare cărora trebuie să se conformeze operatorii din sectorul alimentar în procesul de punere în aplicare a măsurilor de igienă generale și specifice menționate la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004. Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 prevede de asemenea, că operatorii din sectorul alimentar trebuie să asigure conformitatea alimentelor cu criteriile microbiologice relevante stabilite în anexa I la regulament. |
(2) |
Capitolele 1 și 2 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 stabilesc criteriile de siguranță a produselor alimentare și criteriile de igienă a procesului cu privire la formulele de început deshidratate și produsele alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub șase luni (denumite în continuare „formulele de început deshidratate și produsele alimentare dietetice deshidratate”). Partea 2.2 din capitolul 2 din anexă prevede că, în cazul în care se detectează Enterobacteriaceae la testele efectuate pe formulele de început deshidratate și produsele alimentare dietetice deshidratate, lotul trebuie testat pentru Enterobacter sakazakii și Salmonella. |
(3) |
La 24 ianuarie 2007, Grupul științific pentru riscurile biologice (Grupul BIOHAZ) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (AESA) a emis un aviz cu privire la Enterobacteriaceae ca indicatori pentru Salmonella și Enterobacter sakazakii. Acesta a concluzionat că nu este posibilă stabilirea unei corelații între Enterobacteriaceae și Salmonella și că nu există o corelație generală între Enterobacteriaceae și Enterobacter sakazakii. Totuși, este posibilă stabilirea unei corelații între Enterobacteriaceae și Enterobacter sakazakii la nivel de plantă individuală. |
(4) |
Prin urmare, cerințele Regulamentului (CE) nr. 2073/2005 privind testarea pentru Salmonella și Enterobacter sakazakii a formulelor de început deshidratate și a produselor alimentare dietetice deshidratate în care se detectează Enterobacteriaceae în oricare dintre unitățile de probă nu se mai aplică. În consecință, partea 2.2 din capitolul 2 din anexa I la regulamentul menționat trebuie modificată corespunzător. |
(5) |
În conformitate cu avizul privind riscurile microbiologice la formulele de început și formulele de continuare emis de grupul BIOHAZ al AESA la 9 septembrie 2004, criteriile microbiologice pentru Salmonella și Enterobacteriaceae ar trebui stabilite pentru formulele de continuare deshidratate. |
(6) |
La 26 și 27 ianuarie 2005, grupul BIOHAZ al AESA a emis un aviz privind prezența Bacillus cereus și a altor Bacillus spp. în produsele alimentare. Acesta a concluzionat că una dintre măsurile de control importante este verificarea temperaturii și stabilirea unui sistem bazat pe principiile de analiză a riscului și puncte de control decisiv. Produsele alimentare deshidratate, în care este frecventă prezența sporilor de Bacillus spp. patogenic, pot permite dezvoltarea de Bacillus cereus odată ce sunt rehidratate în apă caldă. Unele produse alimentare deshidratate, inclusiv formulele de început deshidratate și produsele alimentare dietetice deshidratate, sunt consumate de potențiali consumatori fragili. În conformitate cu avizul AESA, numărul de spori de Bacillus cereus din formulele de început deshidratate și produsele alimentare dietetice deshidratate ar trebui să fie cât mai scăzut posibil în timpul procesării și ar trebui stabilit un criteriu al igienei procesului, alături de bune practici destinate să reducă întârzierea dintre preparare și consumare. |
(7) |
Capitolul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 prevede metoda analitică de referință pentru stafilococi coagulazo-pozitivi din anumite brânzeturi, lapte praf și zer praf. Această metodă a fost revizuită de laboratorul comunitar de referință pentru enterotoxine stafilococice. În consecință, referința la acea metodă analitică de referință ar trebui modificată. În consecință, capitolul 1 din anexa I la regulamentul menționat ar trebui modificat corespunzător. |
(8) |
Capitolul 3 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 prevede norme de prelevare a probelor pentru carcasele de bovine, porcine, ovine, caprine și cabaline pentru analizele de Salmonella. Conform acestor norme, suprafața de prelevare este de minimum 100 cm2 pentru fiecare zonă de prelevare selectată. Cu toate acestea, nu se specifică nici numărul zonelor de prelevare, nici suprafața totală de prelevare. În vederea ameliorări punerii în aplicare a acestor norme în Comunitate, este necesar să se specifice în Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 că zonele cel mai probabil să fie contaminate ar trebui selectate pentru prelevare de probe și că suprafața totală de prelevare ar trebui mărită. În consecință, capitolul 3 din anexa I la regulamentul menționat ar trebui modificat corespunzător. |
(9) |
În interesul clarității legislației comunitare, este necesar să se înlocuiască anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 cu textul stabilit în anexa la prezentul regulament. |
(10) |
Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, |
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 se înlocuiește cu textul anexei la prezentul regulament.
Articolul 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 5 decembrie 2007.
Pentru Comisie
Markos KYPRIANOU
Membru al Comisiei
(1) JO L 139, 30.4.2004, p. 1.
(2) JO L 338, 22.12.2005, p. 1.
ANEXĂ
„ANEXA I
Criterii microbiologice pentru produsele alimentare
Capitolul 1. |
Criterii de siguranță a produselor alimentare |
Capitolul 2. |
Criterii de igienă a procesului |
2.1. |
Carne și produse din carne |
2.2. |
Lapte și produse lactate |
2.3. |
Produse din ouă |
2.4. |
Produse pescărești |
2.5. |
Legume, fructe și produse din legume și fructe |
Capitolul 3. |
Norme pentru prelevarea de probe și pregătirea probelor pentru teste |
3.1. |
Norme generale pentru prelevarea de probe și pregătirea probelor pentru teste |
3.2. |
Prelevarea de probe bacteorologice în abatoarele și unitățile de producție a cărnii tocate și a preparatelor din carne |
Capitolul 1. Criterii de siguranță a produselor alimentare
Categoria de produse alimentare |
Microorganisme/toxinele, metaboliții acestora |
Plan de prelevare de probe (1) |
Limite (2) |
Metodă analitică de referință (3) |
Etapă căreia i se aplică criteriul |
||||
n |
c |
m |
M |
||||||
|
Listeria monocytogenes |
10 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 11290-1 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Listeria monocytogenes |
5 |
0 |
100 ufc/g (5) |
EN/ISO 11290-2 (6) |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
5 |
0 |
Absența în 25 g (7) |
EN/ISO 11290-1 |
Înainte ca produsul alimentar să fi ieșit de sub controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care l-a produs |
|||||
|
Listeria monocytogenes |
5 |
0 |
100 ufc/g |
EN/ISO 11290-2 (6) |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
De la 1.1.2006 Absența în 10 g De la 1.1.2010 Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 10 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 10 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
De la 1.1.2006 Absența in 10 g De la 1.1.2010 Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g sau ml |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Enterotoxine stafilococice |
5 |
0 |
Nedectate în 25 g |
Metoda europeană de selecție a LCR pentru stafilococi coagulazo-pozitivi (13) |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
30 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Salmonella |
30 |
0 |
Absența în 25 g |
EN/ISO 6579 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Enterobacter sakazakii |
30 |
0 |
Absența în 10 g |
ISO/TS 22964 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
E. coli (15) |
1 (16) |
0 |
230 MPN/100 g de carne și lichid intravalvular |
ISO TS 16649-3 |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
|||
|
Histamină |
9 (18) |
2 |
100 mg/kg |
200 mg/kg |
HPLC (19) |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
||
|
Histamină |
9 |
2 |
200 mg/kg |
400 mg/kg |
HPLC (19) |
Produse introduse pe piață în timpul perioadei lor de conservare |
Interpretarea rezultatelor testului
Limitele date se referă la fiecare unitate de probă testată, cu excepția moluștelor bivalve vii și a echinodermelor, a tunicierilor și a gastropodelor vii pentru care, în ceea ce privește testarea pentru E. coli, limita se referă la o probă grupată.
Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a lotului testat (20).
L. monocytogenes în produsele alimentare gata pentru consum destinate sugarilor și unor scopuri medicale speciale:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate indică absența bacteriei; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care prezența bacteriei este detectată în oricare dintre unitățile de probă. |
L. monocytogenes în produsele alimentare gata pentru consum care permit dezvoltarea de L. monocytogenes înainte ca produsul alimentar să fi părăsit controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care l-a produs, în cazul în care acesta nu este în măsură să demonstreze că produsul nu va depăși limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate indică absența bacteriei; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care prezența bacteriei este detectată în oricare dintre unitățile de probă. |
L. monocytogenes în alte produse alimentare gata pentru consum și E. coli în moluștele bivalve vii:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate sunt ≤ limita; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care oricare dintre valori este > limita. |
Salmonella în diferite categorii de produse alimentare:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate indică absența bacteriei; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care prezența bacteriei este detectată în oricare dintre unitățile de probă. |
Enterotoxine stafilococice în produsele lactate:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care enterotoxinele nu sunt detectate în niciuna dintre unitățile de probă; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care enterotoxinele sunt detectate în oricare dintre unitățile de probă. |
Enterobacter sakazakii în formule de început deshidratate și produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub șase luni:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate indică absența bacteriei; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care prezența bacteriei este detectată în oricare dintre unitățile de probă. |
Histamina în produsele pescărești din specii de pești asociate cu cantități mari de histidină:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care sunt îndeplinite următoarele cerințe
|
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care valoarea medie observată depășește m sau mai mult de c/n valori se situează între m și M, sau una sau mai multe dintre valorile observate sunt > M. |
Capitolul 2. Criterii de igienă a procesului
2.1. Carne și produse din carne
Categoria de produse alimentare |
Microorganisme |
Plan de prelevare de probe (21) |
Limite (22) |
Metodă analitică de referință (23) |
Etapă căreia i se aplică criteriul |
Acțiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Număr de colonii aerobe |
3,5 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică |
5,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică |
ISO 4833 |
Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare |
Ameliorarea igienei abatorizării și revizuirea controalelor de procedură |
||||
Enterobacteriaceae |
1,5 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică |
2,5 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică |
ISO 21528-2 |
Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare |
Ameliorarea igienei abatorizării și revizuirea controalelor de procedură |
|||||
|
Număr de colonii aerobe |
4,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică |
5,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică |
ISO 4833 |
Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare |
Ameliorarea igienei abatorizării și revizuirea controalelor de procedură |
||||
Enterobacteriaceae |
2,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică |
3,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică |
ISO 21528-2 |
Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare |
Ameliorarea igienei abatorizării și revizuirea controalelor de procedură |
|||||
|
Salmonella |
50 (25) |
2 (26) |
Absența în partea testată din carcasă |
EN/ISO 6579 |
Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare |
Ameliorarea igienei abatorizării și revizuirea controalelor de procedură și a originii animalelor |
|||
|
Salmonella |
50 (25) |
5 (26) |
Absența în partea testată din carcasă |
EN/ISO 6579 |
Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare |
Ameliorarea igienei abatorizării și revizuirea controalelor de procedură, a originii animalelor și a măsurilor de biosecuritate în exploatațiile de origine |
|||
|
Salmonella |
50 (25) |
7 (26) |
Absența în 25 g dintr-o probă grupată de piele de pe gât |
EN/ISO 6579 |
Carcase după refrigerare |
Ameliorarea igienei abatorizării și revizuirea controalelor de procedură, a originii animalelor și a măsurilor de biosecuritate în exploatațiile de origine |
|||
|
Număr de colonii aerobe (27) |
5 |
2 |
5 × 105 ufc/g |
5 × 106 ufc/g |
ISO 4833 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției și ameliorarea selecției și/sau a originii materiilor prime |
||
E. coli (28) |
5 |
2 |
50 ufc/g |
500 ufc/g |
ISO 16649-1 sau 2 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției și ameliorarea selecției și/sau a originii materiilor prime |
|||
|
Număr de colonii aerobe |
5 |
2 |
5 × 105 ufc/g |
5 × 106 ufc/g |
ISO 4833 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției și ameliorarea selecției și/sau a originii materiilor prime |
||
E. coli (28) |
5 |
2 |
50 ufc/g |
500 ufc/g |
ISO 16649-1 sau 2 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției și ameliorarea selecției și/sau a originii materiilor prime |
|||
|
E. coli (28) |
5 |
2 |
500 ufc/g sau cm2 |
5 000 ufc/g sau cm2 |
ISO 16649-1 sau 2 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției și ameliorarea selecției și/sau a originii materiilor prime |
Interpretarea rezultatelor testului
Limitele date se referă la fiecare unitate de probă testată, cu excepția carcaselor pentru care limitele se referă la probele grupate.
Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a procesului testat.
Enterobacteriaceae și numărul de colonii aerobe în carcasele de bovine, ovine, caprine, cabaline și porcine:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care media logaritmică zilnică este ≤ m; |
— |
acceptabile, în cazul în care media logaritmică zilnică se situează între m și M; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care media logaritmică zilnică este > M. |
Salmonella în carcase:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care prezența Salmonelei se depistează într-un număr maxim de probe c/n; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care prezența Salmonelei se depistează într-un număr de probe mai mare de c/n. |
După fiecare sesiune de prelevare de probe, se evaluează rezultatele ultimelor zece sesiuni de prelevare de probe pentru a obține numărul de probe n.
E. coli și numărul de colonii aerobe în carnea tocată, preparatele din carne și carnea separată mecanic (CSM):
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate sunt ≤ m; |
— |
acceptabile, în cazul în care un maximum al valorilor c/n se situează între m și M, iar restul valorilor observate sunt ≤ m; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sunt > M sau mai mult de c/n valori sunt între m și M. |
2.2. Lapte și produse lactate
Categoria de produse alimentare |
Microorganisme |
Plan de prelevare de probe (30) |
Limite (31) |
Metodă analitică de referință (32) |
Etapă căreia i se aplică criteriul |
Acțiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
< 1/ml |
5/ml |
ISO 21528-1 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Controlul eficienței tratamentului termic și prevenirea recontaminării, precum și controlul calității materiilor prime |
||
|
E. coli (34) |
5 |
2 |
100 ufc/g |
1 000 ufc/g |
ISO 16649-1 sau 2 |
În timpul procesului de fabricație, când se preconizează că numărul de E. coli este cel mai ridicat (35) |
Ameliorarea igienei producției și a selecției materiilor prime |
||
|
Stafilococi coagulazo-pozitivi |
5 |
2 |
104 ufc/g |
105ufc/g |
EN/ISO 6888-2 |
În timpul procesului de fabricație, când se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicat |
Ameliorarea igienei producției și a selecției materiilor prime. În cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul de brânzeturi trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice |
||
|
Stafilococi coagulazo-pozitivi |
5 |
2 |
100 ufc/g |
1 000 ufc/g |
EN/ISO 6888-1 sau 2 |
||||
|
Stafilococi coagulazo-pozitivi |
5 |
2 |
10 ufc/g |
100 ufc/g |
EN/ISO 6888-1 sau 2 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției. În cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul de brânzeturi trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice |
||
|
E. coli (34) |
5 |
2 |
10 ufc/g |
100 ufc/g |
ISO 16649-1 sau 2 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției și a selecției materiilor prime |
||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
0 |
10 ufc/g |
ISO 21528-2 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Controlul eficienței tratamentului termic și prevenirea recontaminării |
|||
Stafilococi coagulazo-pozitivi |
5 |
2 |
10 ufc/g |
100 ufc/g |
EN/ISO 6888-1 sau 2 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției. În cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul de brânzeturi trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice |
|||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 ufc/g |
100 ufc/g |
ISO 21528-2 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției |
||
|
Enterobacteriaceae |
10 |
0 |
Absența în 10 g |
ISO 21528-1 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției pentru a reduce contaminarea (38) |
|||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
0 |
Absența în 10 g |
ISO 21528-1 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției pentru a reduce contaminarea |
|||
|
Bacillus cereus prezumtiv |
5 |
1 |
50 ufc/g |
500 ufc/g |
EN/ISO 7932 (39) |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției. Prevenirea contaminării. Selectarea materiei prime |
Interpretarea rezultatelor testului
Limitele date se referă la fiecare unitate de probă testată.
Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a procesului testat.
Enterobacteriaceae în formule de început deshidratate și produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub șase luni și formule de continuare deshidratate:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate indică absența bacteriei; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care prezența bacteriei este detectată în oricare dintre unitățile de probă. |
E. coli, Enterobacteriaceae (alte categorii de produse alimentare) și stafilococi coagulazo-pozitivi:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate sunt ≤ m; |
— |
acceptabile, în cazul în care un maximum al valorilor c/n se situează între m și M, iar restul valorilor observate sunt ≤ m; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sunt > M sau mai mult de c/n valori sunt între m și M. |
Bacillus cereus prezumtiv în formule de început deshidratate și produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub șase luni:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate sunt ≤ m; |
— |
acceptabile, în cazul în care un punct maxim al valorilor c/n se situează între m și M, iar restul valorilor observate sunt ≤ m; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sunt > M sau mai mult de c/n valori sunt între m și M. |
2.3. Produse din ouă
Categoria de produse alimentare |
Microorganisme |
Plan de prelevare de probe (40) |
Limite |
Metodă analitică de referință (41) |
Etapă căreia i se aplică criteriul |
Acțiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 ufc/g sau ml |
100 ufc/g sau ml |
ISO 21528-2 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Controale ale eficienței tratamentului termic și prevenirea recontaminării |
Interpretarea rezultatelor testului
Limitele date se referă la fiecare unitate de probă testată.
Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a procesului testat.
Enterobacteriaceae în produse din ouă:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate sunt ≤ m; |
— |
acceptabile, în cazul în care un punct maxim al valorilor c/n se situează între m și M, iar restul valorilor observate sunt ≤ m; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sunt > M sau mai mult de c/n valori sunt între m și M. |
2.4. Produse pescărești
Categoria de produse alimentare |
Microorganisme |
Plan de prelevare de probe (42) |
Limite |
Metodă analitică de referință (43) |
Etapă căreia i se aplică criteriul |
Acțiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
E. coli |
5 |
2 |
1/g |
10/g |
ISO TS 16649-3 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției |
||
Stafilococi coagulazo-pozitivi |
5 |
2 |
100 ufc/g |
1 000 ufc/g |
EN/ISO 6888-1 sau 2 |
Sfârșitul procesului de fabricație |
Ameliorarea igienei producției |
Interpretarea rezultatelor testului
Limitele date se referă la fiecare unitate de probă testată.
Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a procesului testat.
E. coli în produsele decorticate și fără cochilie din crustacee și moluște preparate:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate sunt ≤ m; |
— |
acceptabile, în cazul în care un punct maxim al valorilor c/n se situează între m și M, iar restul valorilor observate sunt ≤ m; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sunt > M sau mai mult de c/n valori sunt între m și M. |
Stafilococi coagulazo-pozitivi în produsele decorticate și fără cochilie din crustacee și moluște preparate:
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate sunt ≤ m; |
— |
acceptabile, în cazul în care un maximum al valorilor c/n se situează între m și M, iar restul valorilor observate sunt ≤ m; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sunt > M sau mai mult de c/n valori sunt între m și M. |
2.5. Legume, fructe și produse din legume și fructe
Categoria de produse alimentare |
Microorganisme |
Plan de prelevare de probe (44) |
Limite |
Metodă analitică de referință (45) |
Etapă căreia i se aplică criteriul |
Acțiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
E. coli |
5 |
2 |
100 ufc/g |
1 000 ufc/g |
ISO 16649-1 sau 2 |
Procesul de fabricație |
Ameliorarea igienei producției și a selecției materiilor prime |
||
|
E. coli |
5 |
2 |
100 ufc/g |
1 000 ufc/g |
ISO 16649-1 sau 2 |
Procesul de fabricație |
Ameliorarea igienei producției și a selecției materiilor prime |
Interpretarea rezultatelor testului
Limitele date se referă la fiecare unitate de probă testată.
Rezultatele testelor demonstrează calitatea microbiologică a procesului testat.
E. coli în legumele și fructele tăiate anterior (gata pentru consum) și în sucurile de fructe și legume nepasteurizate (gata pentru consum):
— |
satisfăcătoare, în cazul în care toate valorile observate sunt ≤ m; |
— |
acceptabile, în cazul în care un punct maxim al valorilor c/n se situează între m și M, iar restul valorilor observate sunt ≤ m; |
— |
nesatisfăcătoare, în cazul în care una sau mai multe dintre valorile observate sunt > M sau mai mult de c/n valori sunt între m și M. |
Capitolul 3. Norme pentru prelevarea de probe și pregătirea probelor pentru teste
3.1. Norme generale pentru prelevarea de probe și pregătirea probelor pentru teste
În absența unor norme mai speciale privind prelevarea de probe și pregătirea probelor pentru teste, se folosesc ca metode de referință standardele relevante ale ISO (Organizația Internațională de Standardizare) și orientările din Codex Alimentarius.
3.2. Prelevarea de probe bacteorologice în abatoarele și unitățile de producție a cărnii și a preparatelor din carne
Metodele destructive și nedestructive de prelevare de probe, selectarea zonelor pentru prelevarea de probe și normele pentru depozitarea și transportul probelor sunt descrise în standardul ISO 17604.
La fiecare sesiune de prelevare de probe, acestea se prelevează aleatoriu din cinci carcase. Zonele pentru prelevarea de probe se selectează ținându-se seama de tehnologia de abatorizare utilizată în fiecare unitate.
Prelevarea de probe pentru analizele referitoare la Enterobacteriaceae și numărul de colonii aerobe se efectuează din patru zone ale fiecărei carcase. Patru probe de țesut reprezentând o suprafață totală de 20 cm2 se prelevează prin metoda destructivă. În cazul în care se folosește metoda nedestructivă în acest scop, suprafața de prelevare este de minimum 100 cm2 (50 cm2 pentru carcasele de rumegătoare mici) pentru fiecare zonă de prelevare.
Prelevarea de probe pentru analizele referitoare la Salmonella se efectuează cu ajutorul metodei buretelui abraziv. Trebuie selectate suprafețele cel mai probabil contaminate. Suprafața totală de prelevare este de minimum 400 cm2.
În cazul în care probele sunt prelevate din diferite zone de prelevare ale carcasei, acestea sunt grupate înaintea examinării.
Pentru analizele referitoare la Salmonella se prelevează, în mod aleatoriu, probe de la minimum 15 carcase pentru fiecare sesiune de prelevare de probe și după refrigerare. Se prelevează de la fiecare carcasă o bucată de piele de pe gât de aproximativ 10 g. De fiecare dată, probele de piele de pe gât de la trei carcase se grupează înaintea examinării pentru a forma cinci probe finale de câte 25 g.
Orientări mai detaliate privind prelevarea de probe de la carcase, în special în ceea ce privește zonele de prelevare a probelor, pot fi incluse în ghidurile de bună practică menționate la articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004.
Operatorii din sectorul alimentar ai abatoarelor sau unităților care produc carne tocată, preparate din carne sau carne separată mecanic prelevează probe pentru analizele microbiologice cel puțin o dată pe săptămână. Ziua prelevării de probe se modifică în fiecare săptămână, astfel încât să se preleveze probe în fiecare zi a săptămânii.
În cazul prelevării de probe din carne tocată și preparate din carne pentru analizele referitoare la E. coli și la numărul de colonii aerobe și al prelevării de probe din carcase pentru analizele referitoare la Enterobacteriaceae și la numărul de colonii aerobe, frecvența poate fi redusă la o dată la două săptămâni, în cazul în care se obțin rezultate satisfăcătoare timp de șase săptămâni consecutive.
Pentru prelevarea de probe din carne tocată, preparate din carne și carcase pentru analizele referitoare la Salmonella, frecvența poate fi redusă la o dată la două săptămâni, în cazul în care se obțin rezultate satisfăcătoare timp de 30 de săptămâni consecutive. Frecvența prelevării de probe pentru salmonela poate fi redusă și în cazul în care există un program național sau regional de control al salmonelei, iar respectivul program cuprinde teste care înlocuiesc prelevarea de probe descrisă anterior. Această frecvență poate fi redusă și mai mult în cazul în care programul național sau regional de control al salmonelei demonstrează că prevalența salmonelei este scăzută la animalele cumpărate de abator.
Cu toate acestea, în cazul în care acest lucru se justifică în urma unei analize a riscului și este autorizat în consecință de autoritatea competentă, abatoarele și unitățile mici care produc carne tocată și preparate din carne în cantități mici pot fi exonerate de obligația de a respecta aceste frecvențe de prelevare de probe.”
(1) n = numărul de unități care constituie proba; c = numărul de unități de probă care dau valori între m și M.
(2) Pentru punctele 1.1-1.25 m = M.
(3) Se folosește ediția cea mai recentă a standardului.
(4) Testele regulate pe baza criteriului nu sunt necesare, în condiții normale, pentru următoarele produse gata pentru consum:
— |
produsele alimentare care au fost supuse unui tratament termic sau unei alte transformări eficiente pentru a elimina L. monocytogenes, în cazul în care recontaminarea nu este posibilă după acest tratament (de exemplu, produsele tratate termic în ambalajul final); |
— |
fructe și legume proaspete, netăiate și neprelucrate, cu excepția semințelor germinate; |
— |
pâine, biscuiți și produse similare; |
— |
apă îmbuteliată sau ambalată, băuturi nealcoolice, bere, cidru, vin, băuturi alcoolice și produse similare; |
— |
zahăr, miere și produse zaharoase, inclusiv produse pe bază de cacao și ciocolată; |
— |
moluște bivalve vii. |
(5) Acest criteriu se aplică atunci când producătorul este în măsură să demonstreze, spre satisfacția autorității competente, că produsul nu va depăși limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare. Operatorul poate stabili limite intermediare în timpul prelucrării care trebuie să fie suficient de scăzute pentru a garanta că limita de 100 ufc/g nu se depășește la încheierea perioadei de conservare.
(6) 1 ml de inoculum este aplicat pe o cutie Petri cu diametrul de 140 mm sau pe trei cutii Petri cu diametrul de 90 mm.
(7) Acest criteriu se aplică produselor înainte ca acestea să fi părăsit controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care le-a produs, atunci când acesta nu este în măsură să demonstreze, spre satisfacția autorității competente, că produsul nu va depăși limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare.
(8) Produsele cu pH ≤ 4,4 sau aw ≤ 0,92, produsele cu pH ≤ 5,0 și aw ≤ 0,94, produsele cu o perioadă de conservare mai mică de cinci zile sunt considerate în mod automat ca aparținând acestei categorii. Alte categorii de produse pot, de asemenea, aparține acestei categorii, sub rezerva unei justificări științifice.
(9) Acest criteriu se aplică în cazul cărnii separate mecanic (CSM) produsă prin tehnicile menționate la punctul 3 din capitolul III al secțiunii V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului.
(10) Excluzând produsele pentru care producătorul poate demonstra, spre satisfacția autorităților competente, că datorită timpului de maturare și a valorii aw a produsului, după caz, nu există nici un risc de contaminare cu salmonela.
(11) Numai înghețata cu ingrediente pe bază de lapte.
(12) Testarea preliminară a lotului de semințe înaintea începerii procesului de germinare sau prelevarea de probe trebuie efectuate în etapa în care există cea mai mare probabilitate de a descoperi Salmonella.
(13) Referință: Laborator comunitar de referință pentru stafilococi coagulazo-pozitivi. Metoda europeană de selecție pentru detectarea de enterotoxine stafilococice în lapte și produse lactate.
(14) Trebuie efectuată testarea paralelă pentru Enterobacteriaceae și E. sakazakii, cu excepția cazului în care s-a stabilit o corelație între aceste microorganisme la nivel de plantă individuală. În cazul în care se detectează Enterobacteriaceae într-unul dintre eșantioanele de produse testate la o plantă, lotul trebuie testat pentru E. sakazakii. Este responsabilitatea producătorului de a demonstra, spre satisfacția autorității competente, dacă există o astfel de corelație între Enterobacteriaceae și E. sakazakii.
(15) E. coli este folosit aici ca indicator al contaminării fecale.
(16) O probă grupată conținând minimum 10 animale individuale.
(17) În special specii de pești din familiile: Scombridae, Clupeidae, Engraulidae, Coryfenidae, Pomatomidae, Scombresosidae.
(18) Probe unice pot fi prelevate la nivelul vânzării cu amănuntul. În acest caz, prezumția de la articolul 14 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002, conform căruia întregul lot trebuie considerat ca fiind periculos, nu se aplică.
(19) Referințe: 1. Malle P., Valle M., Bouquelet S. Assay of biogenic amines involved in fish decomposition. J. AOAC Internat. 1996, 79, 43-49. 2. Duflos G., Dervin C., Malle P., Bouquelet S. Relevance of matrix effect in determination of biogenic amines in plaice (Pleuronectes platessa) and whiting (Merlangus merlangus). J. AOAC Internat. 1999, 82, 1097-1101.
(20) Rezultatele testului se pot folosi, de asemenea, pentru a demonstra eficiența analizei riscului și a punctelor de control decisive sau procedura adecvată de igienă a procesului.
(21) n = numărul de unități care constituie proba; c = numărul de unități de probă care dau valori între m și M.
(22) Pentru punctele 2.1.3-2.1.5 m = M.
(23) Se folosește ediția cea mai recentă a standardului.
(24) Limitele (m și M) se aplică numai probelor prelevate prin metoda destructivă. Media logaritmică zilnică se calculează prin luarea unei valori logaritmice a fiecărui rezultat individual al testului și apoi prin recalcularea mediei respectivelor valori logaritmice.
(25) Cele 50 de probe sunt prelevate în cursul a 10 sesiuni de prelevare de probe consecutive în conformitate cu normele și frecvențele pentru prelevarea de probe stabilite de prezentul regulament.
(26) Numărul de probe în care este detectată prezența salmonelei. Valoarea c face obiectul unei revizuiri pentru a se ține seama de progresul realizat cu privire la reducerea prevalenței salmonelei. Statele membre sau regiunile în care preponderența salmonelei este scăzută pot folosi valori c mai scăzute chiar și înainte de revizuire.
(27) Acest criteriu nu se aplică pentru carnea tocată produsă la nivelul vânzării cu amănuntul, în cazul în care perioada de conservare a produsului este mai mică de 24 de ore.
(28) E. coli este folosit aici ca indicator al contaminării fecale.
(29) Aceste criterii se aplică în cazul cărnii separate mecanic (CSM) produse prin tehnicile menționate la punctul 3 din capitolul III al secțiunii V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului.
(30) n = numărul de unități care constituie proba; c = numărul de unități de probă care dau valori între m și M.
(31) Pentru punctele 2.2.7, 2.2.9 și 2.2.10, m = M.
(32) Se folosește ediția cea mai recentă a standardului.
(33) Acest criteriu nu se aplică produselor destinate unei prelucrări ulterioare în sectorul alimentar.
(34) E. coli este folosit aici ca indicator al nivelului de igienă.
(35) Pentru brânzeturile care nu permit dezvoltarea de E. coli, numărul de E. coli este în general cel mai ridicat la începutul perioadei de maturare, iar pentru brânzeturile care permit dezvoltarea de E. coli, acesta este de obicei cel mai ridicat la sfârșitul perioadei de maturare.
(36) Cu excepția brânzeturilor pentru care producătorul poate demonstra, spre satisfacția autorităților competente, că produsul nu prezintă niciun risc de contaminare cu enterotoxine stafilococice.
(37) Numai înghețata cu ingrediente pe bază de lapte.
(38) Trebuie efectuată testarea paralelă pentru Enterobacteriaceae și E. sakazakii, cu excepția cazului în care s-a stabilit o corelație între aceste microorganisme la nivel de plantă individuală. În cazul în care se detectează Enterobacteriaceae într-unul dintre eșantioanele de produse testate la o plantă, lotul trebuie testat pentru E. sakazakii. Este responsabilitatea producătorului de a demonstra, spre satisfacția autorității competente, dacă există o astfel de corelație între Enterobacteriaceae și E. sakazakii.
(39) 1 ml de inoculum este aplicat pe o cutie Petri cu diametrul de 140 mm sau pe trei cutii Petri cu diametrul de 90 mm.
(40) n = numărul de unități care constituie proba; c = numărul de unități de probă care dau valori între m și M.
(41) Se folosește ediția cea mai recentă a standardului.
(42) n = numărul de unități care constituie proba; c = numărul de unități de probă care dau valori între m și M.
(43) Se folosește ediția cea mai recentă a standardului.
(44) n = numărul de unități care constituie proba; c = numărul de unități de probă care dau valori între m și M.
(45) Se folosește ediția cea mai recentă a standardului.
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- Legislatia Europeana
- Accesări: 1053
DECIZIA COMISIEI din 26 aprilie 2004 de modificare a Deciziei 2001/471/CE privind controalele bacteriologice efectuate în anumite unități producătoare de carne
[notificată cu numărul C(2004) 1519]
(Text cu relevanță pentru SEE)
(2004/379/CE)
COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,
având în vedere Directiva 64/433/CEE a Consiliului din 26 iunie 1964 privind condițiile de sănătate pentru producerea și comercializarea cărnii proaspete (1), în special articolul 10 alineatul (2),
întrucât:
(1) |
În conformitate cu Decizia 2001/471/CE (2), administratorii unităților de producție de carne sunt obligați să efectueze un control periodic al igienei generale în ceea ce privește condițiile de producție din unitățile lor. |
(2) |
Prezenta decizie stabilește modalitățile privind examenul bacteriologic al carcaselor de bovine, porcine, ovine, caprine și ecvidee. Decizia prevede că rezultatele examenelor bacteriologice trebuie convertite în valori log medii zilnice pentru a putea fi comparate cu limitele impuse de aceasta. |
(3) |
Statele membre aplică în prezent două metode diferite de calcul pentru conversia rezultatelor examenelor într-o valoare log medie, ceea ce duce la obținerea unor valori numerice diferite. |
(4) |
Punerea în aplicare a examenelor bacteriologice în Uniune trebuie armonizată. În consecință, trebuie să se clarifice metoda de conversie a rezultatelor examenelor bacteriologice aplicate cărnii, stabilită prin Decizia 2001/471/CE. |
(5) |
Decizia 2001/471/CE trebuie modificată în consecință. |
(6) |
Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, |
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articolul 1
Anexa la Decizia 2001/471/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.
Articolul 2
Prezenta decizie se aplică de la data de 20 mai 2004.
Articolul 3
Prezenta decizie se adresează statelor membre.
Adoptată la Bruxelles, 26 aprilie 2004.
Pentru Comisie
David BYRNE
Membru al Comisiei
(1) JO L 121, 29.7.1964, p. 2012/64. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 95/23/CE (JO L 243, 11.10.1995, p. 7).
(2) JO L 165, 21.6.2001, p. 48.
ANEXĂ
Partea I din anexa la Decizia 2001/471/CE se modifică după cum urmează:
1. |
La capitolul intitulat „Aplicarea criteriilor microbiologice la rezultatele testelor aplicate pe o probă extirpată (tabelul 1)”, prima teză se înlocuiește cu următoarea teză: „Media zilnică a rezultatelor log trebuie alocată uneia dintre următoarele trei categorii pentru verificarea controlului procesului: acceptabil, marginal și inacceptabil.” |
2. |
Tabelul 1 se înlocuiește cu următorul text. „Tabelul 1 Media zilnică a valorilor log1 ale rezultatelor marginale și inacceptabile pentru criteriile de performanțe bacteriene aplicabile bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, exprimate (1) în ufc/cm2 pentru probele prelevate prin metoda distructivă.
|
(1) Media zilnică a valorilor log se obține calculându-se mai întâi valoarea log (log10) a fiecărui rezultat al examenului și efectuând ulterior media aritmetică a acestor valori log.”
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- Legislatia Europeana
- Accesări: 1042
DIRECTIVA 2004/41/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 21 aprilie 2004 de abrogare a unor directive privind igiena alimentară și normele sanitar-veterinare referitoare la producția și comercializarea anumitor produse de origine animală destinate consumului uman și de modificare a Directivelor 89/662/CEE și 92/118/CEE ale Consiliului, precum și a Deciziei 95/408/CE a Consiliului
PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolele 37, 95 și 152 alineatul (4) litera (b),
având în vedere propunerea Comisiei (1),
având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (2),
după consultarea Comitetului Regiunilor,
hotărând în conformitate cu procedura menționată în articolul 251 din tratat (3),
întrucât:
(1) |
Mai multe directive stabilesc norme de sănătate animală și publică privind producția și comercializarea produselor de origine animală. |
(2) |
Următoarele acte cuprind noi norme care modifică și reactualizează normele directivelor menționate anterior:
|
(3) |
Prin urmare, ar trebui abrogate directivele precedente. Dat fiind că Regulamentul (CE) nr. 852/2004 prevede abrogarea Directivei 93/43/CEE a Consiliului din 14 iunie 1993 privind igiena produselor alimentare (8), prezenta directivă trebuie să abroge numai directivele privind produsele de origine animală. |
(4) |
Dispozițiile Directivei 72/462/CEE (9) a Consiliului ar trebui să se aplice în continuare numai importului de animale vii, întrucât noile norme de igienă și Directiva 2002/99/CE vor înlocui normele aplicabile cărnii proaspete și produselor din carne prevăzute în directiva menționată. |
(5) |
Cu toate acestea, este necesar să se prevadă ca anumite norme de aplicare să rămână în vigoare până la adoptarea măsurilor necesare, în conformitate cu noul cadru juridic. |
(6) |
Pentru a se ține seama de reformulare este necesar, de asemenea, să se modifice Directivele 89/662/CEE (9) și 92/118/CEE (10) ale Consiliului, precum și Decizia 95/408/CE (11) a Consiliului, |
ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:
Articolul 1
În sensul prezentei directive, prin „dată pertinentă” se înțelege data de aplicare a Regulamentelor (CE) nr. 852/2004, (CE) nr. 853/2004 și (CE) nr. 854/2004.
Articolul 2
Următoarele directive se abrogă, cu începere de la data pertinentă:
1. |
Directiva 64/433/CEE a Consiliului din 26 iunie 1964 privind problemele de sănătate în domeniul schimburilor intracomunitare de cărnuri proaspete (12); |
2. |
Directiva 71/118/CEE a Consiliului din 15 februarie 1971 privind problemele de sănătate care afectează schimburile cu carne proaspătă de pasăre (13); |
3. |
Directiva 72/461/CEE a Consiliului privind problemele de inspecție veterinară în materie de schimburi comerciale intracomunitare de carne proaspătă (14); |
4. |
Directiva 77/96/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1976 privind depistarea trichinei (trichinella spiralis) la importul din țări terțe de carne proaspătă de porcine domestice (15); |
5. |
Directiva 77/99/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1976 privind problemele de sănătate care afectează schimburile intracomunitare cu preparate din carne și a altor produse de origine animală (16); |
6. |
Directiva 80/215/CEE a Consiliului din 22 ianuarie 1980 privind problemele de sănătate animală în domeniul comerțului intracomunitar cu produse din carne (17); |
7. |
Directiva 89/362/CEE a Comisiei din 26 mai 1989 privind condițiile generale de igienă din fermele pentru producția de lapte (18); |
8. |
Directiva 89/437/CEE a Consiliului din 20 iunie 1989 privind problemele de igienă și cele de sănătate în domeniul producției și comercializării produselor din ouă (19); |
9. |
Directiva 91/492/CEE de stabilire a condițiilor de sănătate normelor sanitar-veterinare pentru producerea și introducerea pe piață a moluștelor bivalve vii (20); |
10. |
Directiva 91/493/CEE a Consiliului din 22 iulie 1991 de stabilire a condițiilor de sănătate pentru producerea și introducerea pe piață a produselor pescărești (21); |
11. |
Directiva 91/494/CEE a Consiliului din 26 iunie 1991 referitoare la condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de carne proaspătă de pasăre (22); |
12. |
Directiva 91/495/CEE a Consiliului din 27 noiembrie 1990 privind problemele sanitare și de sănătate animală în domeniul producției și comercializării cărnii de iepure și a vânatului de crescătorie (23); |
13. |
Directiva 92/45/CEE a Consiliului din 16 iunie 1992 privind problemele sanitare și de sănătate animală referitoare la uciderea vânatului sălbatic și comercializarea cărnii de vânat (24); |
14. |
Directiva 92/46/CEE a Consiliului din 16 iunie 1992 de stabilire a normelor sanitare pentru producția și comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat termic și a produselor lactate (25); |
15. |
Directiva 92/48/CEE a Consiliului din 16 iunie 1992 de stabilire a normelor de igienă minime aplicabile produselor pescărești capturate la bordul anumitor nave în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (a) punctul (i) din Directiva 91/493/CEE (26) și |
16. |
Directiva 94/65/CE a Consiliului din 14 decembrie 1994 de stabilire a cerințelor pentru producția și comercializarea cărnii tocate și a preparatelor din carne (27). |
Articolul 3
Cu începere de la data pertinentă, Directiva 92/118/CEE se modifică după cum urmează:
1. |
toate trimiterile la „anexele I și II” se înlocuiesc cu trimiteri la „anexa I”; |
2. |
la articolul 4 alineatul (1), cuvintele „și anexa II, pentru aspectele de sănătate publică” se elimină și |
3. |
anexa II se abrogă. |
Articolul 4
(1) Începând cu data pertinentă, trimiterile la directivele menționate în articolul 2 sau în anexa II la Directiva 92/118/CEE se interpretează trimiteri, în funcție de context:
(a) |
la Regulamentul (CE) nr. 853/2004; |
(b) |
la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 sau |
(c) |
la Directiva 2002/99/CE. |
(2) Până la adoptarea criteriilor microbiologice și a cerințelor privind controlul temperaturii, în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004, se aplică în continuare orice asemenea criterii sau cerințe stabilite în directivele menționate în articolul 2, în anexa II la Directiva 92/118/CEE sau în normele lor de aplicare.
(3) Până la adoptarea dispozițiilor necesare pe baza Regulamentelor (CE) nr. 852/2004, 853/2004 și 854/2004 sau a Directivei 2002/99/CE, actele de mai jos se vor aplica în continuare, mutatis mutandis:
(a) |
normele de aplicare adoptate în baza directivelor menționate în articolul 2; |
(b) |
normele de aplicare adoptate în baza anexei II la Directiva 92/118/CEE, cu excepția Deciziei 94/371/CE (28); |
(c) |
normele de aplicare adoptate în baza Directivei 72/462/CEE și |
(d) |
listele provizorii ale țărilor terțe și ale unităților din țările terțe întocmite în conformitate cu Decizia 95/408/CE. |
Articolul 5
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2005, normele de sănătate animală stabilite de Directiva 72/462/CEE continuă să se aplice numai importului de animale vii.
(2) Cu începere de la data pertinentă, Directiva 72/462/CEE continuă să se aplice numai importului de animale vii.
Articolul 6
Cu începere de la data pertinentă, Directiva 89/662/CEE a Consiliului se modifică după cum urmează:
1. |
Trimiterile:
se înlocuiesc cu trimiterea la „produsele de origine animală, prevăzute de actele menționate în anexa A”. |
2. |
Anexa A se înlocuiește cu următorul text: „ANEXA A Capitolul I Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, prelucrarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (*). Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de igienă privind produsele alimentare de origine animală (**). CAPITOLUL II Directiva 92/118/CEE a Consiliului din 17 decembrie 1992 care stabilește condițiile de sănătate animală și de sănătate publică ce reglementează comerțul și importurile în Comunitate de produse care nu fac obiectul acestor cerințe, care au fost prevăzute de normele comunitare specifice menționate în anexa A capitolul I la Directiva 89/662/CEE și, în ceea ce privește agenții patogeni, al Directivei 90/425/CEE (***). Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 octombrie 2002 de stabilire a normelor sanitare care se aplică subproduselor de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman (****). |
Articolul 7
Cu începere de la data intrării în vigoare a prezentei directive, articolul 9 din Decizia 95/408/CE se înlocuiește cu următorul text:
„Articolul 9
Prezenta decizie se aplică până la «data pertinentă» astfel cum este definită în articolul 1 din Directiva 2004/41/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 de abrogare a anumitor directive referitoare la condițiile sanitare și de igienă alimentară pentru producția și comercializarea anumitor produse de origine animală destinate consumului uman (*).
Articolul 8
Statele membre adoptă actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la data pertinentă. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.
Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.
Articolul 9
Prezenta directivă intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Articolul 10
Prezenta directivă se adresează statelor membre.
Adoptată la Strasburg, 21 aprilie 2004.
Pentru Parlamentul European
Președintele
P. COX
Pentru Consiliu
Președintele
M. McDOWELL
(1) JO C 365 E, 19.12.2000, p. 132.
(2) JO C 155, 29.5.2001, p. 39.
(3) Avizul Parlamentului European din 3 iunie 2003 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial), Poziția comună a Consiliului din 27 octombrie 2003 (JO C 48 E, 24.2.2004, p. 131) și Poziția Parlamentului European din 30 martie 2004 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).
(4) JO L 195, 2.6.2004, p. 139.
(5) JO L 195, 2.6.2004, p. 139.
(6) JO L 18, 23.1.2003, p. 11.
(7) JO L 175, 19.7.1993, p. 1.
(8) Directiva 72/462/CEE a Consiliului din 12 decembrie 1972 privind problemele de sănătate și inspecție veterinară care apar cu ocazia importurilor de animale din speciile bovină și porcină, respectiv de carne proaspătă provenind din țări terțe (JO L 302, 31.12.1972, p. 28). Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 807/2003 (JO L 122, 16.5.2003, p. 36).
(9) Directiva 89/662/CEE a Consiliului din 11 decembrie 1989 privind controlulalele sanitar-veterinare în cadrul schimburilor intracomunitare în vederea realizării pieței interne (JO L 395, 30.12.1989, p. 13). Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003 (JO L 122, 16.5.2003, p. 1).
(10) Directiva 92/118/CEE a Consiliului din 17 decembrie 1992 de stabilire a condițiilor de sănătate publică și animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de produse care nu intră sub incidența condițiilor menționate, stabilite de normele comunitare speciale prevăzute de anexa A capitolul I la Directiva 89/662/CEE și, în ceea ce privește agenții patogeni, în Directiva 90/425/CEE (JO L 62, 15.3.1993, p. 49). Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2003/42/CE a Comisiei (JO L 13, 18.1.2003, p. 24).
(11) Decizia 95/408/CE a Consiliului din 22 iunie 1995 privind condițiile de întocmire, pentru o perioadă tranzitorie, a listelor provizorii ale unităților din țări terțe din care statele membre sunt autorizate să importe anumite produse de origine animală, produse pescărești și moluște bivalve vii (JO L 243, 11.10.1995, p. 17). Decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003.
(12) JO 121, 29.7.1964, p. 2012/64. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 95/23/CE (JO L 243, 11.10.1995, p. 7).
(13) JO L 55, 8.3.1971, p. 23. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 807/2003.
(14) JO L 302, 31.12.1972, p. 24. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 807/2003.
(15) JO L 26, 31.1.1977, p. 67. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 807/2003.
(16) JO L 26, 31.1.1977, p. 85. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 807/2003.
(17) JO L 47, 21.2.1980, p. 4. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 807/2003.
(18) JO L 156, 8.6.1989, p. 30.
(19) JO L 212, 22.7.1989, p. 87. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003.
(20) JO L 268, 24.9.1991, p. 1. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003.
(21) JO L 268, 24.9.1991, p. 15. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003.
(22) JO L 268, 24.9.1991, p. 35. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 1999/89/CE (JO L 300, 23.11.1999, p. 17).
(23) JO L 268, 24.9.1991, p. 41. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003.
(24) JO L 268, 14.9.1992, p. 35. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003.
(25) JO L 268, 14.9.1992, p. 1. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003.
(26) JO L 187, 7.7.1992, p. 41.
(27) JO L 368, 31.12.1994, p. 10. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003.
(28) JO L 168, 2.7.1994, p. 34.
(*) JO L 18, 23.1.2003, p. 11.
(***) JO L 62, 15.3.1993, p. 49. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2003/42/CEE a Comisiei (JO L 13, 18.1.2003, p. 24).
(****) JO L 273, 10.10.2002, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 808/2003 al Comisiei (JO L 117, 13.5.2003, p. 1)”
