© 2023 Asociația Codex

CODUL DE PRACTICĂ INTERNAŢIONAL, RECOMANDAT PRINCIPII GENERALE ALE IGIENEI ALIMENTARE - CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003

Secţiunea X – Instruire

Obiective:

Persoanele implicate în activităţi din industria alimentară şi care vin în contact direct sau indirect cu alimentele ar trebui să fie instruite şi/sau
trebuie să cunoască ce înseamna igiena în industria alimentară la un nivel care să fie corespunzător pentru implicare lor în activităţile respective.

Motivaţie:

Instruirea este foarte importantă pentru orice sistem de igienă în industria alimentară. O instruire neadecvată cu privire la igiena în această industrie sau o instruire şi supraveghere neadecvată a vreunei persoane implicate în activităţile ce ţin de industria alimentară reprezintă o posibilă ameninţare la adresa siguranţei şi sănătăţii alimentelor precum şi la consumul acestora.

10.1 Aducerea la cunoştinţă şi responsabilităţi

Instrucţia în materia igienei în industria alimentară este extrem de importantă. Tot personalul trebuie să cunoască rolul şi responsabilitatea pe care o are în protejarea alimentelor împotriva contaminării sau a deteriorării. Persoanele care manipulează alimentele ar trebui să aibă cunoştinţele şi calificarea necesară care să le permită să manipuleze în mod igienic alimentele. Persoanele care se ocupă de manipularea unor substanţe chimice puternice de curăţare sau a altor substanţe chimice, trebuie să fie instruite cu privire la tehnica manipulării în condiţii de siguranţă.

10.2 Programe de instruire

Factorii ce urmează a fi luaţi în consideraţie în evaluarea nivelului de instruire necesar, includ:

  • felul alimentelor, în special capacitatea de a dezvolta agenţi patogeni sau microorganisme;
  • modul de manipulare şi ambalare a alimentelor, inclusiv probabilitatea contaminării;
  • felul şi măsura în care se procesează sau se pregătesc alimentele înainte de a fi consumate;
  • condiţiile în care trebuie depozitate alimentele; şi
  • durata prevăzută până la consum.

10.3 Instruire şi supraveghere

Pentru a se asigura că procedurile sunt desfăşurate în mod eficient se vor efectua evaluări periodice cu privire la eficacitatea instruirilor precum şi supravegheri şi verificări de rutină. Directorii şi supraveghetorii din industria alimentară ar trebui să aibă cunoştinţele necesare cu privire la principiile de igienă în industria alimentară şi cu privire la practici pentru a putea evalua riscurile potenţiale şi pentru a putea lua măsurile corespunzătoare pentru a remedia problemele apărute.

10.4 Instruire pentru actualizarea informaţiilor

Programele de instruire trebuie revizuite periodic şi actualizate atunci când este cazul. Sistemele trebuie să fie bine implementate pentru a asigura că persoanele care vin în contact cu alimentele cunosc toate procedurile necesare menţinerii siguranţei şi sănătăţii alimentelor.

Nici un comentariu