- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 2429
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1728
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1689
= selectarea unui produs individual sau a unei anumite unităţi din domeniul alimentar în special pentru a confirma sau respinge o suspiciune de neconformitate. Nu este o prelevare aleatorie. Datele raportate se referă ele însele la unităţile suspicionate ale populaţiei. Rezultatele nu se generalizează şi se referă numai la produsul alimentar prelevat sau la unitatea aleasă. Exemplu – Prelevarea în cazul suspiciunii unor cauze care pot declanşa boli la om sau la animale, prelevare neplanificată ca urmare a unei notificări SRAAF, reclamaţii, prelevare ca urmare a unor rezultate de laborator necorespunzătoare
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1671
= O strategie planificată unde selecţia probelor se realizează plecând de la grupuri de populaţie definte anterior ca fiind de “risc înalt”. Probele, în mod normal, sunt selectate pentru a exemplifica sau a documenta condiţii necorespunzătoare sau falsificarea suspectă a unui produs. Prelevarea este selectivă şi orientată către anumite produse sau producători. Procedura de prelevare poate fi aleatorie sau nu. Specificaţia populaţie de “risc înalt” este dată fie de studii ştiinţifice, fie de analize anterioare sau informaţii referitoare la alte regiuni sau ţări. Comparabilitatea rezultatelor se bazează atât pe definiţia populaţiei ce va fi analizată cât şi pe modul în care probele au fost prelevate. Rezultatele pot fi aplicate pentru întreaga populaţie dacă proba este prelevată aleatoriu, asigurând reprezentativitatea populaţiei analizate. Prelevarea selectivă – reprezintă prelevarea suplimentară ca urmare a identificării unui risc sau a unor rezultate al analizelor probelor necorespunzătoare ce impune o supraveghere suplimentară. Note de serviciu - tematice, controale judetene,
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1681
(planificată) - O strategie planificată bazată pe selectarea unei probe aleatorii, care este, din punct de vedere statistic, reprezentativă pentru populaţia ce va fi analizată. Fiecare unitate din cadrul populaţiei are o probabilitate specifică de a fi selectată. Aceasta strategie furnizează date de la care concluzia statistică poate fi implementată. Aceasta înseamnă că rezultatele la care se ajunge sunt comparabile. Prelevarea obiectivă– reprezintă prelevarea planificată conform planurilor cifrice stabilite în baza programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor (se selectează o probă aleatorie).
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1671
= prelevarea de probe efectuata de organisme autorizate (laboratoare oficiale, institutii publice de control si monitorizare) avand ca scop monitorizarea, supravegherea şi verificarea conformităţii cu legislaţia aplicabilă în vigoare. Pentru a beneficia de pe urma prelevării şi testării alimentelor, prelevarea de probe trebuie să fie foarte bine planificată, luându-se în considerare scopul şi obiectivul prelevării.
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1633
este definit de valorile n, c, m si M; şi se referă la situaţiile în care calitatea produsului poate fi imparţită în trei clase de atribute care depind de concentraţia microorganismelor din probe. · Calitate inacceptabilă, cu o concentratie a microorganismelor peste valoarea M (care nu trebuie să fie depăşită de nicio unitate din probă); · Calitate satisfăcătoare, în care concentraţia nu trebuie să depăşească valoarea m; · Calitate acceptabilă. Unităţile periferice au concentraţii care depăşesc m, dar care sunt mai mici decat M (aceste concentratii sunt nedorite dar unele pot fi acceptate, numărul maxim acceptabil fiind indicat de c). (CAC/GL 50-2004).
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1658
= furnizează un mod simplu de inspecţie în care planul de prelevare este definit prin doua valori, n si c. Valoarea lui n defineste mărimea probei exprimat ca numărul de unităţi de probă; şi valoarea c indică numărul maxim al unităţilor neconforme permise intr-o probă. Când se realizează o evaluare microbiologică, o concentraţie maximă de microorganisme permisă în orice unitate este indicată de m; orice unitate contaminată la o concentraţie mai mare decat m este considerată a fi neconformă. (CAC/GL 50-2004).
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1697
reprezintă o procedură planificată care permite să se aleagă, sau să se preleveze probe separate dintr-un lot, pentru a obţine informaţiile dorite, cum ar fi o decizie referitoare la starea de conformitate a lotului. Un plan de prelevare este o schema care defineşte numărul de unităţi ce trebuie colectate şi numărul de unităţi neconfirmate cerute intr-o prelevare pentru a evalua starea de conformitate a lotului. (CAC/GL 50-2004).
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1596
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1639
= o proba în care se păstrează caracteristicile lotului din care a fost prelevată. Acesta este cazul în special atunci când oricare dintre articolele sau prelevările elementare din lot este caracterizat de acelasi grad de probabilitate de a face parte din probă; (Articolul 2(k) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1499
= un set compus din una sau mai multe unităţi sau dintr-o porţiune a unei materii, selectate prin diferite mijloace dintr-o populatie sau dintr-o cantitate importantă de materie şi având ca scop furnizarea de informaţii cu privire la o anumită caracteristică a populaţiei sau a materiei studiate şi oferirea unei baze pentru o decizie cu privire la populaţia în cauză sau la materia în cauză sau cu privire la procesul din care a rezultat; (Articolul 2(j) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1586
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 1977
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- P
- Accesări: 2087
= unitate cu spatii si dotari adecvate in care se desfasoara activitati pentru producerea, receptia si depozitarea materiilor prime de origine animala si nonanimala, prepararea si servirea in incinta proprie a alimentelor gatite (pot functiona si pensiuni in care clientul poate consuma alimentele proprii pe raspundere proprie).
