© 2023 Asociația Codex

În Bucătărie

Informații destinate pasionaților de bucatarie. Pot fi utile și pentru profesioniști. Această clasificare este doar informativă.

Despre aditivii alimentari se scriu tot felul de chestii mai mult sau mai puțin adevărate. Toți cei care vorbesc despre aditivi fără a avea câtuși de puțin pregătire în domeniu sau fără măcar să se documenteze temeinic, au aceași abordare: „Uite, dovada că aditivii sunt periculoși este faptul că aditivul x este demonstrat că este cancerigen”. Pentru ei am următoarea întrebare: zahărul este un aditiv ca oricare altul și în concentrații nu prea mari, dar mâncat constant, provoacă boli mortale, atunci voi nu mai mâncați zahăr? Orice este mâncat într-un volum peste nevoile organismului este nociv. Nu numai atât, orice intră în organism indiferent de cale (cu aerul, cu mâncarea sau apa, prin injecție, etc) și care excede capacitățile organismului de procesare și/sau filtrare și eliminare, este toxic pentru organism. Consumul crescut de varză, salată sau spanac în diete lungi cu astfel de alimente, care sunt produse în zone cu apa bogată în nitriți și nitrați duce la o posibilă intoxicație cu aceste substanțe. 

codexalimentarius.ro

Știu să fac o mâncare de te lingi pe degete …cum aș putea să câștig de pe urma talentului meu de bucătar? O întrebare numai bună pentru noi românii care, de ce să nu recunoaștem, suntem gurmanzi înnăscuți. Ne place și bun și tradițional, adică preparat în casă. Atunci de ce să nu facem o afacere bănoasă din pasiunile noastre?! Fără o investiție uriașă, dar cu multă pasiune se poate deschide un punct gastronomic local.

Designed by Freepik

Tocmai am deschis un pachet de pui proaspăt, iar pielea arată albastră. Este sigur de folosit? Carnea de vită pe care am cumpărat-o este întunecată în centru. Este această carne veche? Curcanul a fost gătit conform indicațiilor, dar carnea de la piept este roz. Ne va face rău?

Nu trebuie să fiți expert în siguranța alimentelor pentru a vă feri pe voi, familia și mai ales persoanele sensibile la contaminarea cu posibili agenți patogeni extrem de periculoși. Este întotdeauna important să urmați în mod constant anumite practici sigure de manipulare a alimentelor, fie că faceți o masă pentru dvs. sau pentru familie. 

Cu totii cumparam din supermarket, dar nu toti suntem constienti de pericolul ce ne pandeste, determinat de modul in care facem acest lucru.

Totul a plecat de la o informatie auzita de la un prieten. Nu stiu nici acum daca este sau nu adevarata dar a meritat sa studiez putin problema. Despre ce era vorba. Ca la noi, la romani, un prieten vine intr-o zi sa se consulte cu mine intr-o problema. Incepe cu o mica povestioara cum ca prietena unui prieten de al lui a intrat in spital si medicii i-au spus ca are o anumita forma de cancer. Si era total nedumerit. Si el si ea, adica prietenii lui erau vegetarieni si mai mult, mancau numai din gradina parintilor. Adica, mai mult ea, deoarece statea acasa cu parintii manca exclusiv din gradina proprie, legume care aratau exceptional si aveau si un gust bun. Si medicii erau uimiti de ceea ce auzeau. Dar la o ancheta mai detaliata s-a constatat faptul ca tatal fetei, care se ocupa de gradina, stropea gradina extrem de mult si cu un cocktail de substante inventat de el. De altfel el se mandrea cu ce productie avea. Doar ca acel cocktail a fost fatal. La o analiza detaliata s-a constatat ca si parintii fetei aveau aceasi forma de cancer. Intrebarea prietenului a fost: eu de unde sa cumpar si ce sa mananc ca vegetarian?

Tuturor ne este teamă că ne putem îmbolnăvi. Când ne gândim că este posibil să avem nevoie de WC în cele mai neașteptate momente, parcă ne rușinăm mai tare decât ne este frică de boala în sine. Dar durerile de burtă și diareea sunt manifestări care ne afectează atât fizic, cât și psihic. Manifestările în toxiinfecție sunt dramatice. O diaree trecătoare, majoritatea o neglijăm. O diaree însoțită de dureri de burtă, mai mici sau mai mari, de asemenea, ne indispune pentru un anumit moment. Dar crampele serioase, diareea aproape necontrolabilă, voma severă, deshidratarea însoțită de tulburări de volemie a sângelui, starea extrem de proastă pe care o generează și posibilitatea destul de ridicată de a ne fi afectată serios sănătatea și chiar viața, fac ca toxiinfecțiile alimentare să fie suficient de periculoase, pentru a găsi soluții care să ne protejeze. Pericolul unei toxiinfecții nu este dat de simptome, ci de aspectele ascunse al acesteia și anume: modificările volemice ale sângelui și toxinele. Acestea dacă nu sunt gestionate corect pot duce destul de repede la moarte. Din acest motiv, toxiinfecțiile alimentare sunt considerate infracțiuni și persoanele din a căror cauză se produc, pot ajunge la închisoare.

În ultimul timp suntem inundați de produse tradiționale. În multe supermarketuri, în târguri "tradiționale" sau "țărănești"  se găsesc de cumpărat tot felul de preparate din lapte sau carne cu marea titulatură de "produs tradițional". Cred că peste 90% sunt falsuri, dar vândute cu prețuri mult supraevaluate, cu o imagine de puritate absolută care vine dintr-o tradiție neștiută de nimeni.

Oul este unul dintre cele mai complete alimente. Deoarece conține cantități ridicate de proteine, vitamine, minerale, cantități reduse de grăsimi saturate, oul este o componentă esențială din alimentația sănătoasă. Gălbenușul conține 21 vitamine și minerale, iar 40% din acesta este proteină. De asemenea, conține 6,29 g proteine, 27 g calciu, 6 mg magneziu, 96 mg fosfor, 67 mg potasiu și 4,97 g grăsimi. Un singur ou conține aproximativ 212 mg colesterol ceea ce îi face pe mulți să elimine oul din alimentația zilnică. Unele surse ne informează că doza zilnică de colesterol din alimentație nu trebuie să depășească 300 mg. Contrar studiilor stiințifice care arată că, colesterolul din alimente nu contribuie la creșterea nivelului de colesterol din sânge, oul este privit cu suspiciune de către cei care aplică tot felul de diete ciudate.

Load more stories