Luați în considerare un experiment simplu. Cumpărați din piață lapte de la producători particulari. Duceți laptele acasă și puneți-l într-un pahar pe masă. La temperatura camerei. Din 20 în 20 de minute, gustați din lapte și observați cât timp trece din momentul când l-ați pus în cană și până când începe să își modifice gustul și aspectul. Dacă vreți să grăbiți procesul atunci așezați-l la 15-20 de cm de flacăra de aragaz, la focarul mare dat la minim. Astfel se creează temperatura de aproximativ 21-24 °C în jurul paharului, atât cât este de obicei în mașină cu aerul condiționat pornit vara sau căldura iarna. Ca principiu în 30-45 de minute încep să apară primele modificări de consistență, gust și culoare. La început, foarte ușor perceptibil și apoi din ce în ce mai intens. Cauza constă în multiplicarea și dezvoltarea bacteriilor lactice.

Identic se întâmplă și în mâncarea cumpărată, dacă aceasta este transportată cu întreruperea lanțul frigorific. Cu alte cuvinte, în momentul în care temperatura produsului depășește 19-20°C începe procesul de dezvoltare bacteriană cu maxim la 29-35-40°C. La început, mai puțin, dar pe măsură ce produsul se încălzește procesul este din ce în ce mai rapid, exponențial. Aceasta chiar dacă vă gândiți, spre exemplu, că veți cumpăra o cantitate de 5-7 kg de carne refrigerată la 6-7°C într-o masă compactă. Credeți că aceasta își va menține temperatura un timp îndelungat, fiind o cantitate mare care are inerție termică. Vă înșelați. În maxim 15 minute de când ați cumpărat carnea și este în coșul dvs pe suprafața cărnii temperatura deja este peste 19°C și bacteriile încep să se dezvolte. Situația este cu atât mai periculoasă când produsul este steril inițial cum este cazul cărnii. Aceasta fiind sterilă, la o ușoară încălzire asociată cu manipularea necorespunzătoare, poate duce imediat la dezvoltarea oricărei specii microbiene în ritm alert. Fenomenul este accelerat deoarece nu există competiție pe spațiul vital. Spre exemplu, un caș se contaminează mult mai greu, chiar dacă îl cumpărați de pe tarabă în piață și mai stați ceva timp cu el printre tarabe. Cașul este plin ochi cu bacterii lactice, care sunt extrem de favorabile pentru gust, consistență și aspectul cașului. Datorită acestor bacterii care ocupă 99% din spațiu vital, adică tot cașul în masa lui, nu mai rămâne loc să se dezvolte nici o altă bacterie. De aceea, pe caș se dezvoltă mai mult mucegaiuri, ele nefiind în competiție directă pe resurse și spațiu cu bacteriile.

Deci, așa cum spuneam, pe carnea sterilă, dezvoltarea patogenilor este mult mai ușoară. Un alt fenomen care se întâmplă la carne, dar și la foarte multe alte produse alimentare, este fenomenul de autoîncălzire. În produsele aimentare, și mă refer la cele care mai au ceva natural în ele, elementele din care sunt constituite suferă procese chimice cu eliberare de energie. Această energie se transformă în căldură de cele mai multe ori. La carne, fenomenul duce la creșterea în interior a temperaturii mult mai repede decât vă aștepați.

Deci, în concluzie, produsele alimentare condiționate termic (care se păstrează la temperatură constantă) după ce au părăsit figiderul de expunere, încep un proces ireversibil de contaminare bacteriană. Cu cât vă plimbați mai mult prin supermarket cu atât riscați să aveți surprize.

Despre alimentele congelate nici nu mai amintesc. De îndată ce sunt scoase de la -18°C începe procesul de decongelare pe suprafață. Produsul poate să fie congelat în interior iar pe suprafată să aibă temperatura favorabilă de dezvoltare a bacteriilor.

Produsele care sunt ambalate în atmosferă controlată și care au adăugate diverse gaze de conservare sunt mai protejate la aceste aspecte. Ele pot fi "plimbate" mai mult prin supermarket dar nu e recomandabil deoarece pot fi alterate alte caracteristici. La acestea, contaminarea bacteriană este mult diminuată.

Cu alte cuvinte, temperatura joacă un rol esențial în păstrarea salubrității produselor alimentare. De aceea, dacă doriți să aveți alimente sigure după ce faceți cumpărăturile în supermarket trebuie să respectați câteva principii esențiale:

1. faceți-vă o listă cu cumparaturi alimente care la final sa aibă alimentele care sunt condiționate de temperatură - refrigerate/congelate
2. din momentul în care ați scos produsul de la temperatura controlată și până ajunge în frigiderul dvs., încercați să treacă cel mult o oră.
3. dacă cumpărați produse congelate, să aveți la dvs o sacoșă refrigeratoare sau o ladă pentru transportat refrigerate/congelate sau un recipient din polistiren. Acest lucru mai ales dacă cumpărați pește congelat.

Atenție: peștele congelat dacă este plimbat o oră prin sacoșă, până ajungeți acasă, s-ar putea să aveți surpriza să aibă deja cu un miros suspect. Astfel apar gândurile necurate referitoare la cei care vi l-au vândut. Să știți că ei nu au nici o vină.!

4. puneți alimentele care necesită temperaturi mici la baza sacoșelor peste care puteți așeza alimente ambalate (sub nici o formă legume, ouă su alte alimente murdare). Astfel puteți să conservați puțină temperatură.
5. vă recomand să puneți alimentele care necesită temperatură scăzută în sacoșe pe banchetă în interiorul mașinii. Astfel se mai conservă temperatură. In portbagaj, care nu este izolat, temperaturile pot fi extrem de mari mai ales pe timpul verii, plus că pot exista mirosuri.
6. odată ce ați ajuns acasă, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să puneți alimentele în frigider sau congelator în zona destinată.
7. spălați-vă pe mâini cu mult săpun după manipularea produselor aimentare.

Succes la cumpărături!


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.