Menu
Greșeli de proiectare: vestiarele pentru personal

Greșeli de proiectare: vestiarele pentru personal

Astăzi navigând pe net și căutând noutăți privind igiena alimentară am făcut o descoperire. Sunt profund impresionat de soluțiile tehnice pe care unii le vând ca fiind proiecte de top. Chiar se mai și laudă cu ele. Interesant este că unii funcționari își pun pielea la bătaie pentru aprobarea unor fluxuri tehnologice care nu au nici cea mai mică legătură cu bunul simț de igienă, dacă există așa ceva, fără a mai vorbi de respectarea principiilor HACCP sau a condițiilor minim legale.

Am extras o secțiune din acest proiect. Nu voi spune unde și cum l-am găsit. Până la urmă fiecare este liber să facă ce vrea el cu banii lui și să creadă pe cine vrea el. De asemenea inspectorii care autorizează sunt liberi să își folosească / sau nu, ceea ce știu /sau ar trebui să știe, despre cum trebuie să arate o bucătărie proiectată corect.

Acesta este segmenul de proiect în cauză. Voi analiza acum doar facilitățile de igienizare a personalului.

proiect cresit vestiar

După cum vedeți există un vestiar destul de mare compus din trei zone. La prima vedere pare ok. 

Pentru a simplifica lucrurile voi prezenta doar aspectele pe care eu le consider neconforme:

1. intrarea comuna personal /  marfă materie primă.

2. intrarea personalului în spațiul de producție se face de pe două holuri fără a "forța" în nici un mod mișcarea personalului doar într-un singur sens cu respectarea riguroasă a pașilor : exterior > vestiar haine stradă > duș/igienizare > vestiar haine lucru > spațiul de producție. 

3. trecerea prin zona de igienizare/dușare  a personalului este "opțională".

4. grupul sanitar, probabil al personalului din zona de producție, este separat de vestiar și nu va permite niciodată să "oblige" personalul la respectarea unor proceduri de igienizare complete în caz de probleme.

4. nu există nici un sifon de pardoseală care să permită igienizarea corectă a vestiarelor / zona igienizare.

5. personalul are acces în alte zone murdare ale unității fără a fi obligat să utilizeze vestiarul.

Mai există și alte probleme "de finețe" dar ceea ce am prezentat sunt chestiuni care sunt oarecum neconforme cu normele. În linii mari aceastea au fost opiniile mele. Vă las pe voi să comentați.

Voi analiza în timp și celelalte spații care sunt proiectate ca în anii 70 - 80. Dar toate la timpul lor.


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Ramai conectat la ultimele noutati de pe website

Completati informatiile in campurile anterioare pentru a va abona gratuit la ultimele noutati. Pentru a primi corect newsletterele noastre va rugam sa adaugat adresa noastra de email (office AT codexalimentarius DOT ro) la lista de prieteni din programul dvs de emai. Nu trimitem niciodata informatii comerciale, reclame sau reclame ascuse. Nesletter-ele noastre contin exclusiv informatii tehnice adaugate recent pe site.
Ultima modificareJoi, 18 Ianuarie 2018 20:56
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Abonare Newsletter


Inregistrați emailul dvs pentru a ramâne conectat la cele mai noi informații, gratuit. Newsletterele noastre nu conțin informații comerciale sau reclame fiind expediate doar când postăm noutăți pe site:
Nu uitati sa ne adaugati la lista de prieteni in programul de email pentru a nu primi nutatile in spam. Va mulțumim pentru încredere.