O altă variantă este să îl cumpărați de pe internet. Este la fel de simplu. Dacă nu luați țeapă să primiți o cărămidă în loc de un program HACCP atunci veți fi fericitul posesor al unui program HACCP reșapat fără nici o valoare. Este ca și cum aveți Mercedes nou și vă cumpărați cauciucuri reșapate la mâna a doua, dintr-alea ieftine. Puteți avea șansa să fie bune o perioadă sau neșansa să aveți probleme, unele despre care nu vă imaginați. Dar puteți aplica regula de la primul paragraf.

Mai aveți varianta să contactați un consultant. Dacă aveți prieteni printre inspectori de obicei aceștia au tot felul de „experți" pregătiți pentru astfel de cazuri. O altă variantă este să apelați la firme de consultanță. Aceste variante sunt de obicei costisitoare. Puteți avea neșansa să contactați un „expert" recomandat sau să dați peste o firmă care reșapează programe și le „învelește" într-un ambalaj frumos care vă încântă și să luați țeapă ca și în cazul primelor două variante. Sau puteți avea norocul să dați peste o firmă sau un consultant serios care chiar se preocupă de producția dvs și vă creionează un program interesant. Dar, din experiența mea, este puțin probabil să aveți un astfel de noroc.

Ca ultimă variantă ar fi să îl faceți dumneavoastră. Veți spune că nu aveți timp de prostii, că sunteți prea preocupat, că mai bine plătiți pe cineva...etc. Ar trebui totuși să găsiți un răspuns bun la următoare chestiune: dvs vedeți curentul electric? Dacă nu, înseamnă că nu vedeți nici bacteriile sau substanțele chimice periculoase sau poate le vedeți? Dacă le vedeți, înseamnă că vă puteți feri de ele și astfel nu aveți nevoie de HACCP deoarece produceți alimente sigure pe care le feriți de potențiale pricole. Sunteți un norocos și astfel veți produce permanent produse alimentare sigure deoarece niciodată dvs nu obosiți, nu sunteți stresat și nu puteți fi perturbat de la procesul de producție ca să greșiți în producerea de alimente sigure! Dacă finalul vă convine și este ceea ce aplicați zilnic în producția de alimente în firma dvs, atunci cu siguranță nu aveți nevoie de program HACCP și puteți „să faceți rost" de unul ieftin, doar pentru „a scoate ochii" inspectorilor.

Sau analizați problema altfel: dacă aveți o mașină bună, vă convine să vă urcați toată familia în mașină și să dați cheile pentru a fi condusă de oricare din angajații dvs de pe linia de producție alimente și care să meargă câteva mii de kilometri pe un drum necunoscut? Desigur că poate veți avea norocul să aveți un angajat responsabil și cu ceva puteri supraomenești care să conducă mii de kilometri o mașină nouă și elegantă pe un drum necunoscut. Este puțin probabil, dar nu imposibil.

La fel este și cu afacerea dvs în domeniul alimentelor. Dacă nu aveți un program HACCP implementat serios, coerent și dedicat afacerii dvs, atunci cu siguranță, indiferent de valoarea investiției realizată sau de oamenii pe care îi aveți, produceți „după ureche" și doar norocul vă ajută să nu aveți probleme cu produsele alimentare pe care le realizați. De-a lungul timpului am văzut cum la case mari, acest noroc a dispărut peste noapte. Eroarea umană, oboseala, neatenția sau chiar greșeala intenționată au fost cauzele care au dus la ruinarea unor firme la care nu se aștepta nimeni.

Cel mai bun sfat este să vedeți Programul HACCP ca un instrument, ca un „utilaj" a cărui rol practic este să vă garanteze într-un procent de peste 85% că ceea ce produceți este sigur. Existența lui pe niște coli de hârtie într-un dulap este inutilă. Pentru aceasta, Programul HACCP trebuie să fie realizat de dvs sau de dvs împreună cu un consultant care să vă ajute cu experiența lui tehnică și de organizare a informației. Este singurul mod în care puteți controla, verifica și garanta că toată investiția și munca dumneavastră de o viață nu se va risipi într-o zi din cauze care puteau fi prevenite. Poate pare greu, dar să știți că este extrem de ușor. Dvs sunteți singurul care știți cel mai bine ce doriți să produceți, care este nivelul de calitate și de siguranță. Puteți descărca un program gratuit de pe internet împreună cu principiile Codex Alimentarius pe care le găsiți gratuit pe website-ul meu la secțiunea Descărcări. Trebuie să citiți documentele și apoi să le completați corect. Prin citire și scriere le veți aprofunda mai bine. Pare timp pierdut dar veți câștiga experiență și în timp veți vedea altfel producția de alimente. Și nu trebuie să realizați acest lucru peste noapte. Puteți să realizați un excelent program HACCP în maxim 6 luni dacă vă alocați 2-3 ore timp de 2-3 zile pe săptămână. Este o experiență demnă de un patron sau manager responsabil. Cel mai important lucru pe care îl veți câștiga este că veți ști igienă și siguranță alimentară pentru ceea ce produceți mai mult decât oricine vine în control și decât orice angajat. Atunci veți ști sigur ce să cereți angajaților, cum să vorbiți cu orice organ de control și cum să gestionați orice situație problematică în domeniu. Veți vedea că nu aveți nevoie de nici un angajat în plus pentru a avea un program HACCP în funcțiune în unitatea dvs. Până la urmă este investiția dvs, viața dvs și poate merită să sacrificați câteva ore pe zi pentru a ști ce și cum să produceți sigur și bun. Veți vedea că vă vor vin idei noi de amenajare, de eficientizare sau chiar de produse noi. Steve Jobs, care este un etalon în managementul de produs știa absolut totul despre produsele Apple pe care le producea și comercializa. Dacă el nu era mulțumit de ceea ce se făcea, cum arăta sau cât e bun era produsul sau nu era convins că experiența lui de consumator nu este satisfacută de un anume produs, atunci acel produs nu vedea niciodată rafturile magazinelor. Astfel a creat cea mai profitabilă companie din universul economic cunoscut. La fel și dumenavoastră. Dacă nu veți cunoaște cel mai bine produsul în cele mai mici detalii și nu sunteți convins că acel produs este absolut sigur și bun, atunci nu veți avea succes în producția de alimente indiferent câți consultanți sau experți se învârt prin jurul dvs.

Recomandare mea este următoarea:

Dacă aveți o firmă mică și medie de producție alimente sau sunteți administratorul sau managerul unei astfel de firme atunci realizați-vă singur programul HACCP. Va fi un imens câștig și pentru dvs dar și pentru firmă.
Dacă aveți o firmă mare atunci căutați un consultant care chiar știe să facă și mâncare nu numai să comenteze despre mâncare și lucrați împreună cu el la programul HACCP. Vă mai destindeți de la problemele de management și marketing, dar veți ști totul despre produsele dvs și atunci viziunea dvs depre afacere se va îmbunătăți substanțial.

Succes!


 

Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.