© 2023 Asociația Codex

Înregistrează-te pe codexalimentarius.ro

Inregistrează-te cu user și parola pe websiteul nostru și vei avea acces la mai multe informații practice, utile pentru afacerea sau pasiunea ta și vei primi periodic newsletterul nostru general. Emailul tău este în siguranță la noi. Nu trimitem spam, nu trimitem reclame, nu solicităm informații importante pentru tine. Newsletterul nostru general este destinat informarii tale cu ultimele articole de pe website, cu știri și alte informații utile.

ÎNREGISTREAZĂ-TE >>

In bucătărie

  • Laptele, cu toate că se găsește în toate magazinele în diverse cantități și ambalaje este un aliment care se caută și în piețele agroalimentare. Ca principiu nici un fermier care comercializează propriul lapte nu are un interes real să-l falsifice. Același principiu se poate aplica și producătorilor. De obicei laptele nu se falsifică ci „se înmulțește“ cum spun unii comercianți. Dar există și suficiente momente când laptele se poate falsifica. Cum vă dați seama că laptele nu este autentic?

  • Etichetele produselor alimentare furnizează informații esențiale despre conținutul și calitatea alimentelor pe care le cumpărăm și le consumăm. Cu toate acestea, interpretarea corectă a acestor informații poate fi dificilă pentru un consumator neinițiat. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți mai bine etichetele produselor alimentare și să faceți alegeri mai informate în ceea ce privește alimentația.

  • Siguranța alimentară este o preocupare majoră pentru consumatori și industria alimentară deopotrivă. Un sistem-cheie utilizat pe scară largă pentru a asigura siguranța și calitatea produselor alimentare este HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Dar ce înseamnă acest sistem și de ce ar trebui să știe consumatorii despre el? Acest articol oferă o înțelegere de bază a programului HACCP și relevanța sa pentru consumatori.

  • Declarația nutrițională reprezintă o etichetă ce oferă informații detaliate despre compoziția nutrițională a unui aliment și care ajută consumatorii să ia decizii mai informate și mai sănătoase în privința alimentației lor.

  • EFSA a realizat un infografic interactiv despre antibiorezistența microorganismelor patogene. Ceea ce este extrem de îngrijorător este că, din păcate, România se află în topul antibiorezistenței la majoritatea patogenilor.

F

= unitate in care se prepara mancaruri sau preparate intr-un sortiment bine determinat destinate consumului public, vandute ambalat sau in vesela de unica folosinta pentru consumul imediat intr-un spatiu organizat in incinta unitatii sau in alta locatie dupa dorinta consumatorului. Aceste unitati pot fi organizate si sub forma de tonete sau chioscuri.

 

= totalitatea evenimentelor, elementelor sau actiunilor probabile, care pot genera sau influenta negativ siguranta alimentelor, sanatatea publica sau sanatatea animalelor

 

= totalitatea evenimentelor, elementelor sau actiunilor probabile, care pot genera sau influenta negativ siguranta alimentelor, sanatatea publica sau sanatatea animalelor

 

= substante organice sau anorganice in amestecuri continand sau nu aditivi pentru hranirea orala a animalelor sub forma de furaje complete sau complementare

 

= amestecuri de furaje care prin natura compozitiei sunt suficiente pentru o ratie zilnica.

 

= amestecuri de furaje cu un continut ridicat de anumite substante, dar care prin propria lor compozitie sunt suficiente pentru o ratie zilnica numai daca sunt folosite in combinatie cu alte furaje.

 

= exploatatie profesionala sau non profesionala care detine bovine in scopul cresterii, exploatarii sau ameliorarii, organizata ca ferma

 

= exploatatie profesionala care detine ovine in scopul cresterii, exploatarii sau ameliorarii, organizata ca ferma

 

Load more stories