neîndeplinirea unei cerinţe referitoare la o utilizare intenţionată sau specificată. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular) Notă: Distincţia dintre conceptele de defect şi neconformitate este importantă deoarece aceasta are conotaţii legale, în special cele asociate problemelor referitoare la răspunderea juridică pentru produs. În consecinţă, termenul ‘defect’ ar trebui utilizat cu deosebită prudenţă. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular) - un defect (o neconformitate) apare într-o unitate de produs atunci când una sau mai multe caracteristici calitative nu îndeplinesc specificaţia calitativă stabilită. O unitate defectuoasă conţine unul sau mai multe defecte; (CAC/GL 50-2004);
= unitate cu spatii si dotari adecvate pentru receptia pestelui si produselor din peste, provenite din unitati aprobate/autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, depozitarea si livrarea acestora catre alte unitati de procesare sau vanzare cu amanuntul
= prin ecarisare se înţelege activitatea de colectare a deşeurilor (subproduselor) de origine animală rezultate din procesul tehnologic al industriei alimentare ce nu sunt destinate consumului uman sau produselor retrase din reteaua de desfacere precum si a cadevralor din GP sau exploatatii profesionale sau din alte locuri ( circ, zoo, animale salbatice moarte etc.) în scopul neutralizarii sau incinerării acestora, incluzând activităţile de transport, depozitare şi manipulare, după caz
= unitate in care se prepara mancaruri sau preparate intr-un sortiment bine determinat destinate consumului public, vandute ambalat sau in vesela de unica folosinta pentru consumul imediat intr-un spatiu organizat in incinta unitatii sau in alta locatie dupa dorinta consumatorului. Aceste unitati pot fi organizate si sub forma de tonete sau chioscuri.
= unitate cu spatii si capacitati de depozitare distincte in care se desfasoara activitati pentru receptia, depozitarea distincta si vanzarea in raioane separate a produselor de origine animala si nonanimala, inclusiv transarea, prepararea si ambalarea carnii, numai in cazul in care aceasta activitate reprezinta mai putin de 20 % din activitatea intregului obiectiv.
= examinarea oricarui aspect privind hrana pentru animale, alimentele, sanatatea si bunastarea animalelor, pentru a se verifica faptul ca astfel de aspecte sunt conforme cu cerintele legislatiei in domeniul hranei pentru animale si ale legislatiei in domeniul alimentelor si cu regulile de sanatate si bunastare a animalelor.
legi, alte acte normative, precum şi prevederi administrative ce reglementează alimentele, în general, şi siguranţa alimentelor, în special, inclusiv reziduurile şi contaminanţii prezenţi în alimente şi în hrana pentru animale, şi se aplică în toate etapele de producere, prelucrare şi distribuţie a alimentelor, precum şi a hranei pentru animale, produsă sau utilizată pentru animalele destinate producerii de alimente; (Articolul 3(3) al Regulamentului (CE) nr. 178/2002);
= unitate cu dotari limitate in care se desfasoara activitati pentru pastrarea pe o perioada scurta, prezentarea si vanzarea separata a produselor de origine animala si nonanimala ambalate si/sau preambalate de producator (in aceasta categorie se includ si unitatile de capacitate mai mica : punct/chiosc alimentar).
= medic veterinar de libera practica, care in afara activitatii de baza, isi desfasoara activitatea conform Hotararii de Guvern nr. 446/1999 cu modificarile si completarile ulterioare, in baza unui contract de concesiune, privind efectuarea unor actiuni obligatorii in conformitate cu Programul anual al actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului
= realizarea de observaţii sau măsuri planificate secvenţial, cu scopul de a obţine o evaluare generală a nivelului de conformitate cu legislaţia în domeniul hranei pentru animale sau cu legislaţia în domeniul alimentelor, cu regulile de sănătate şi bunăstare a animalelor; (Articolul 2(8) al Regulamentului (CE) nr. 882/204);
= neasigurarea conformitatii cu cerintele legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de catre persoane juridice/fizice, constatate in urma unei actiunii de inspectie/control; sau: neîndeplinirea unei cerinţe (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular); Notă: Distincţia dintre conceptele de defect şi neconformitate este importantă deoarece aceasta are conotaţii legale, în special cele asociate problemelor referitoare la răspunderea juridică pentru produs. În consecinţă, termenul ‘defect’ ar trebui utilizat cu deosebită prudenţă. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular) - un defect (o neconformitate) apare într-o unitate de produs atunci când una sau mai multe caracteristici calitative nu îndeplinesc specificaţia calitativă stabilită. O unitate defectuoasă conţine unul sau mai multe defecte; (CAC/GL 50-2004);
= document oficial care se completeaza de catre inspectorul ANSVSA/DSVSA in urma unei actiuni de inspectie, in care se mentioneaza aspectele legate de activitatea celor inspectati, persoane juridice/persoane fizice, supuse legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor
= un lot este omogen raportat la o caracteristică dată, dacă caracteristica este uniform distribuită în intreg lotul în conformitate cu o regulă de probabilitate dată. Dacă un lot este omogen pentru o caracteristică dată aceasta nu inseamna că valoarea caracteristicii este aceeaşi în întreg lotul. Un lot este neomogen raportat la o caracteristică dată dacă caracteristica nu este uniform distribuită în întreg lotul. Unităţile dintr-un lot pot fi omogene pentru o caracteristică în timp ce pentru altă caracteristică pot fi neomogene; (CAC/GL 50-2004);
>Ore suplimentare = totalitate orelor efectuate peste timpul legal de lucru de catre inspector in timpul inspectiei, atunci cand este cazul, cu aprobarea sefului ierarhic superior.
= unitate cu spatii si dotari adecvate in care se desfasoara activitati pentru producerea, receptia si depozitarea materiilor prime de origine animala si nonanimala, prepararea si servirea in incinta proprie a alimentelor gatite (pot functiona si pensiuni in care clientul poate consuma alimentele proprii pe raspundere proprie).
= orice persoană care manipulează alimente ambalate sau neambalate, echipamente şi ustensile folosite în industria alimentară, care vine în contact cu suprafeţele şi cu alimentele şi care trebuie, din aceste motive, să se conformeze cerinţelor în materia igienei din industria alimentară.
= furnizează un mod simplu de inspecţie în care planul de prelevare este definit prin doua valori, n si c. Valoarea lui n defineste mărimea probei exprimat ca numărul de unităţi de probă; şi valoarea c indică numărul maxim al unităţilor neconforme permise intr-o probă. Când se realizează o evaluare microbiologică, o concentraţie maximă de microorganisme permisă în orice unitate este indicată de m; orice unitate contaminată la o concentraţie mai mare decat m este considerată a fi neconformă. (CAC/GL 50-2004).
este definit de valorile n, c, m si M; şi se referă la situaţiile în care calitatea produsului poate fi imparţită în trei clase de atribute care depind de concentraţia microorganismelor din probe. · Calitate inacceptabilă, cu o concentratie a microorganismelor peste valoarea M (care nu trebuie să fie depăşită de nicio unitate din probă); · Calitate satisfăcătoare, în care concentraţia nu trebuie să depăşească valoarea m; · Calitate acceptabilă. Unităţile periferice au concentraţii care depăşesc m, dar care sunt mai mici decat M (aceste concentratii sunt nedorite dar unele pot fi acceptate, numărul maxim acceptabil fiind indicat de c). (CAC/GL 50-2004).
reprezintă o procedură planificată care permite să se aleagă, sau să se preleveze probe separate dintr-un lot, pentru a obţine informaţiile dorite, cum ar fi o decizie referitoare la starea de conformitate a lotului. Un plan de prelevare este o schema care defineşte numărul de unităţi ce trebuie colectate şi numărul de unităţi neconfirmate cerute intr-o prelevare pentru a evalua starea de conformitate a lotului. (CAC/GL 50-2004).
= selectarea unui produs individual sau a unei anumite unităţi din domeniul alimentar în special pentru a confirma sau respinge o suspiciune de neconformitate. Nu este o prelevare aleatorie. Datele raportate se referă ele însele la unităţile suspicionate ale populaţiei. Rezultatele nu se generalizează şi se referă numai la produsul alimentar prelevat sau la unitatea aleasă. Exemplu – Prelevarea în cazul suspiciunii unor cauze care pot declanşa boli la om sau la animale, prelevare neplanificată ca urmare a unei notificări SRAAF, reclamaţii, prelevare ca urmare a unor rezultate de laborator necorespunzătoare
(planificată) - O strategie planificată bazată pe selectarea unei probe aleatorii, care este, din punct de vedere statistic, reprezentativă pentru populaţia ce va fi analizată. Fiecare unitate din cadrul populaţiei are o probabilitate specifică de a fi selectată. Aceasta strategie furnizează date de la care concluzia statistică poate fi implementată. Aceasta înseamnă că rezultatele la care se ajunge sunt comparabile. Prelevarea obiectivă– reprezintă prelevarea planificată conform planurilor cifrice stabilite în baza programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor (se selectează o probă aleatorie).
= prelevarea de probe efectuata de organisme autorizate (laboratoare oficiale, institutii publice de control si monitorizare) avand ca scop monitorizarea, supravegherea şi verificarea conformităţii cu legislaţia aplicabilă în vigoare. Pentru a beneficia de pe urma prelevării şi testării alimentelor, prelevarea de probe trebuie să fie foarte bine planificată, luându-se în considerare scopul şi obiectivul prelevării.
= O strategie planificată unde selecţia probelor se realizează plecând de la grupuri de populaţie definte anterior ca fiind de “risc înalt”. Probele, în mod normal, sunt selectate pentru a exemplifica sau a documenta condiţii necorespunzătoare sau falsificarea suspectă a unui produs. Prelevarea este selectivă şi orientată către anumite produse sau producători. Procedura de prelevare poate fi aleatorie sau nu. Specificaţia populaţie de “risc înalt” este dată fie de studii ştiinţifice, fie de analize anterioare sau informaţii referitoare la alte regiuni sau ţări. Comparabilitatea rezultatelor se bazează atât pe definiţia populaţiei ce va fi analizată cât şi pe modul în care probele au fost prelevate. Rezultatele pot fi aplicate pentru întreaga populaţie dacă proba este prelevată aleatoriu, asigurând reprezentativitatea populaţiei analizate. Prelevarea selectivă – reprezintă prelevarea suplimentară ca urmare a identificării unui risc sau a unor rezultate al analizelor probelor necorespunzătoare ce impune o supraveghere suplimentară. Note de serviciu - tematice, controale judetene,
= un set compus din una sau mai multe unităţi sau dintr-o porţiune a unei materii, selectate prin diferite mijloace dintr-o populatie sau dintr-o cantitate importantă de materie şi având ca scop furnizarea de informaţii cu privire la o anumită caracteristică a populaţiei sau a materiei studiate şi oferirea unei baze pentru o decizie cu privire la populaţia în cauză sau la materia în cauză sau cu privire la procesul din care a rezultat; (Articolul 2(j) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);
= o proba în care se păstrează caracteristicile lotului din care a fost prelevată. Acesta este cazul în special atunci când oricare dintre articolele sau prelevările elementare din lot este caracterizat de acelasi grad de probabilitate de a face parte din probă; (Articolul 2(k) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);
= productia de produse agricole, inclusiv in special cultivarea, recoltarea, mulsul, cresterea animalelor ( inainte de sacrificare) sau pescuitul, avand ca finalitate exclusiva produse care nu sunt supuse nici unei operatiuni de transformare dupa recoltare, culegere sau captura, cu exceptia tratamentului fizic simplu.
=obţinerea rezultatelor satisfăcătoare sau acceptabile atunci când se testează valorile stabilite pentru aceste criterii prin prelevarea de probe, efectuarea de analize şi aplicarea de măsuri corective, în conformitate cu legislaţia în domeniul alimentar şi cu instrucţiunile date de către autorităţile competente; (Articolul 2(l) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);
= local public care include spatii si dotari adecvate in care se desfasoara activitati pentru receptia produselor de origine animala si nonanimala, depozitarea, prepararea si servirea in incinta localului a preparatelor si semipreparatelor culinare a produselor de cofetarie-patiserie sau livrarea in cantitati mici la comanda a acestora (in aceasta categorie se includ si restaurantele cu autoservire, vagoanele-restaurant, fast-food-urile, barurile).
= inseamna o functie a probabilitatii unui efect negativ asupra sanatatii si gravitatea acelui efect, determinat de un pericol; sau probabilitatea apariţiei unui efect nociv pentru sănătate, precum şi severitatea acestui efect, ca urmare a expunerii la un pericol; Articolul 3(9) al Regulamentului (CE) nr. 178/2002);
= unitate cu spatii si capacitati de depozitare distincte in care se desfasoara activitati pentru receptia, depozitarea distincta si vanzarea in raioane separate a produselor de origine animala si nonanimala, inclusiv transarea, prepararea si ambalarea carnii, numai in cazul in care aceasta activitate reprezinta mai putin de 20 % din activitatea intregului obiectiv.
examinare atentă a uneia sau mai multor întreprinderi cu activitate în domeniul alimentar şi întreprinderi cu activitate în domeniul hranei pentru animale, a operatorilor cu activitate în domeniul hranei pentru animale sau a operatorilor cu activitate în domeniul alimentar ori a activităţilor acestora; (Articolul 2(9) al Regulamentului (CE) nr. 882/204);
>Targ de animale = incinta amenajata si imprejmuita aflata sub supraveghere veterinara in care sunt aduse animale din diferite specii in vederea comercializarii periodic la o data prestabilita
o cantitate de produse livrate în acelasi timp. Poate fi format fie dintr-o porţiune a unui lot, fie dintr-un grup de mai multe loturi. In cazul inspecţiei statistice, pentru interpretarea rezultatelor se va considera transportul ca un lot nou. - Dacă transportul este o porţiune a unui lot, fiecare porţiune este considerată ca un lot, în vederea inspecţiei; - Dacă transportul este un grup de mai multe loturi, înaintea oricărei inspecţii, se va avea în vedere omogenitatea transportului. Dacă nu este omogen, poate fi utilizată o prelevare stratificata;
= posibilitatea identificarii si urmaririi pe parcursul tuturor etapelor de producere, prelucrare si distributie a unui aliment, a hranei pentru animale a unui animal destinat pentru productia de alimente sau a unei substante care urmeaza a fi incorporata ori care poate fi incorporata intr-un aliment sau in hrana pentru animale. Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebie sa pastreze inregistrarile conexe materiilor prime si materialelor care intra in companie si a produselor pe care le furnizeaza (exceptand consumatorul final) in scopul de a asigura circuitul documentelor si de a fi in stare sa puna la dispozitie rapid aceste documente.
>Zoonoza = O infecţie sau o boală infecţioasă transmisă în condiţii naturale de la animalele vertebrate la om (Benenson - 1995).