d

Defect

neîndeplinirea unei cerinţe referitoare la o utilizare intenţionată sau specificată. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular) Notă: Distincţia dintre conceptele de defect şi neconformitate este importantă deoarece aceasta are conotaţii legale, în special cele asociate problemelor referitoare la răspunderea juridică pentru produs. În consecinţă, termenul ‘defect’ ar trebui utilizat cu deosebită prudenţă. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular) - un defect (o neconformitate) apare într-o unitate de produs atunci când una sau mai multe caracteristici calitative nu îndeplinesc specificaţia calitativă stabilită. O unitate defectuoasă conţine unul sau mai multe defecte; (CAC/GL 50-2004);

Depozit legume fructe

 

= unitate cu spatii si dotari adecvate pentru receptia legumelor si fructelor, provenite din unitati aprobate/autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, depozitarea si livrarea acestora catre alte unitati de procesare sau vanzare cu amanuntul

Depozit peste si produse din peste

= unitate cu spatii si dotari adecvate pentru receptia pestelui si produselor din peste, provenite din unitati aprobate/autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, depozitarea si livrarea acestora catre alte unitati de procesare sau vanzare cu amanuntul

 

Deseuri de origine animala

= orice subprodus rezultat in urma prelucrarii animalelor sau productiei acestora, ce nu este destinat consumului uman si ulterior dirijat catre o unitate de neutralizare

 

Dezinfectare

= reducerea, prin folosirea agenţilor chimici şi/sau prin metode fizice, a numărului de microorganisme din mediu, la un nivel ce nu compromite siguranţa sau sănătatea alimentelor.

e

Ecarisarea teritoriului

 

= prin ecarisare se înţelege activitatea de colectare a deşeurilor (subproduselor) de origine animală rezultate din procesul tehnologic al industriei alimentare ce nu sunt destinate consumului uman sau produselor retrase din reteaua de desfacere precum si a cadevralor din GP sau exploatatii profesionale sau din alte locuri ( circ, zoo, animale salbatice moarte etc.) în scopul neutralizarii sau incinerării acestora, incluzând activităţile de transport, depozitare şi manipulare, după caz

ESB

= Encefalopatia Spongiforma a bovinelor

 

EST

= Encefalopatia Spongiforma Transmisibila

 

Evaluarea primara a riscului

= analiza imediata a impactului neconformităţii/deficientei constatate asupra sanatatii publice sau sanatatii animale

 

Evaluarea riscurilor

= un proces cu baze stiintifice, constand din patru etape: identificarea pericolului, caracterizarea pericolului, evaluarea expunerii si caracterizarea riscului.

f

Factori de risc

= totalitatea evenimentelor, elementelor sau actiunilor probabile, care pot genera sau influenta negativ siguranta alimentelor, sanatatea publica sau sanatatea animalelor

 

Factori de risc

= totalitatea evenimentelor, elementelor sau actiunilor probabile, care pot genera sau influenta negativ siguranta alimentelor, sanatatea publica sau sanatatea animalelor

 

Farmacie veterinara

= unitate special amenajata in care se pastreaza, se prepara si se comercializeaza medicamente sau produse biologice

 

Fast food

= unitate in care se prepara mancaruri sau preparate intr-un sortiment bine determinat destinate consumului public, vandute ambalat sau in vesela de unica folosinta pentru consumul imediat intr-un spatiu organizat in incinta unitatii sau in alta locatie dupa dorinta consumatorului. Aceste unitati pot fi organizate si sub forma de tonete sau chioscuri.

 

Ferma bovine

= exploatatie profesionala sau non profesionala care detine bovine in scopul cresterii, exploatarii sau ameliorarii, organizata ca ferma

 

Ferma non profesionala crestere si ingrasare porc

= exploatatie non profesionala de capacitate mica care detine porci in scopul cresterii si ingrasarii

 

Ferma ovine

= exploatatie profesionala care detine ovine in scopul cresterii, exploatarii sau ameliorarii, organizata ca ferma

 

Ferma profesionala crestere si ingrasare porc

= exploatatie profesionala care detine porci in scopul cresterii, reproductiei, exploatarii sau ameliorarii, organizata ca ferma

 

Furaje combinate

= substante organice sau anorganice in amestecuri continand sau nu aditivi pentru hranirea orala a animalelor sub forma de furaje complete sau complementare

 

Furaje complementare

= amestecuri de furaje cu un continut ridicat de anumite substante, dar care prin propria lor compozitie sunt suficiente pentru o ratie zilnica numai daca sunt folosite in combinatie cu alte furaje.

 

Furaje complete

= amestecuri de furaje care prin natura compozitiei sunt suficiente pentru o ratie zilnica.

 

h

HACCP

= un sistem care identifică, evaluează şi controlează reacţiile accidentale care sunt semnificative pentru menţinerea siguranţei alimentelor.

Herghelie

= exploatatie profesionala sau non profesionala care detine cabaline in scopul cresterii, exploatarii, ameliorarii, sau in scop de agrement

 

Hipermarket

= unitate cu spatii si capacitati de depozitare distincte in care se desfasoara activitati pentru receptia, depozitarea distincta si vanzarea in raioane separate a produselor de origine animala si nonanimala, inclusiv transarea, prepararea si ambalarea carnii, numai in cazul in care aceasta activitate reprezinta mai putin de 20 % din activitatea intregului obiectiv.

 

i

Igiena în industria alimentară

= toate condiţiile şi măsurile necesare pentru garantarea siguranţei şi a sănătăţii alimentelor, în toate fazele procesului din industria alimentară.

Inspectie

= examinarea oricarui aspect privind hrana pentru animale, alimentele, sanatatea si bunastarea animalelor, pentru a se verifica faptul ca astfel de aspecte sunt conforme cu cerintele legislatiei in domeniul hranei pentru animale si ale legislatiei in domeniul alimentelor si cu regulile de sanatate si bunastare a animalelor.

 

Inspector

= persoana cu atributii conform actelor normative sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor sa execute actul de inspectie / control

 

l

Lapte conform

= lapte care se incadreaza in prevederile legislative din punct de vedere ai parametrilor fizico chimici si bacteriologici

 

Lapte neconform

= laptele ai carui parametrii fizico chimici sau bacteriologici nu sunt la valorile stipulate pentru laptele conform dar care poate fi achizitionat si prelucrat de catre procesatori pe linie separata pentru lapte neconform

 

Legislatie

= totalitatea actelor normative specifice tematicii in baza careia se efectueaza activitatea de inspectie.

 

Legislaţie în domeniul alimentelor

legi, alte acte normative, precum şi prevederi administrative ce reglementează alimentele, în general, şi siguranţa alimentelor, în special, inclusiv reziduurile şi contaminanţii prezenţi în alimente şi în hrana pentru animale, şi se aplică în toate etapele de producere, prelucrare şi distribuţie a alimentelor, precum şi a hranei pentru animale, produsă sau utilizată pentru animalele destinate producerii de alimente; (Articolul 3(3) al Regulamentului (CE) nr. 178/2002);

Limbaj

= modul de exprimare si tonul cu care inspectorul se adreseaza celor pe care ii inspecteaza : - limbaj verbal – exprimarea propriu-zisa; - limbaj paraverbal – tonalitatea exprimarii; - limbaj nonverbal – mimica, gestica

 

Localitati tinta

= localitatile in care a evoluat un focar de boala sau localitati cu o incarcatura mare de animale receptive la boala

 

Logistica

= totalitatea documentelor, materialelor, aparaturii si a mijloacelor de transport, necesare in exercitarea activitatii de inspectie si control.

 

Lot

un grup sau o serie de produse identificabile obţnute în urma unui anumit proces în condiţii practic identice şi produse într-un anumit loc în cadrul unei perioade de producţie determinate; (Articolul 2(e) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);

m

Magazin alimentar

= unitate cu dotari limitate in care se desfasoara activitati pentru pastrarea pe o perioada scurta, prezentarea si vanzarea separata a produselor de origine animala si nonanimala ambalate si/sau preambalate de producator (in aceasta categorie se includ si unitatile de capacitate mai mica : punct/chiosc alimentar).

 

Managementul riscului

= procesul de masurare a politicilor alternative luand in considerare evaluarea riscului si alti factori legitimi, si, daca este necesar, selectarea corespunzatoare de prevenire si control al optiunilor.

Medic veterinar de libera practica

= medic veterinar care isi desfasoara activitatea intr-o unitate de asistenta sanitara veterinara organizata si care functioneaza cu aprobarea CMV

 

Medic veterinar de libera practica imputernicit

= medic veterinar de libera practica, care in afara activitatii de baza, isi desfasoara activitatea conform Hotararii de Guvern nr. 446/1999 cu modificarile si completarile ulterioare, in baza unui contract de concesiune, privind efectuarea unor actiuni obligatorii in conformitate cu Programul anual al actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului

Medic veterinar oficial

= medic veterinar angajat si retribuit de stat, care isi desfasoara activitatea in una din structurile sanitare veterinare de stat

Medic veterinar zonal

= medic veterinar angajat si retribuit de stat, care isi desfasoara activitatea in una din structurile sanitare veterinare de stat zonale cu atributii privind verificarea activitatii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor pe un teritoriu determinat

Medicament

= substanta naturala sau de sinteza utilizata pentru a vindeca, ameliora sau preveni o boala.

 

Monitorizare

= realizarea de observaţii sau măsuri planificate secvenţial, cu scopul de a obţine o evaluare generală a nivelului de conformitate cu legislaţia în domeniul hranei pentru animale sau cu legislaţia în domeniul alimentelor, cu regulile de sănătate şi bunăstare a animalelor; (Articolul 2(8) al Regulamentului (CE) nr. 882/204);

n

NA

= neaplicabil

 

Neconformitati

= neasigurarea conformitatii cu cerintele legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de catre persoane juridice/fizice, constatate in urma unei actiunii de inspectie/control; sau: neîndeplinirea unei cerinţe (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular); Notă: Distincţia dintre conceptele de defect şi neconformitate este importantă deoarece aceasta are conotaţii legale, în special cele asociate problemelor referitoare la răspunderea juridică pentru produs. În consecinţă, termenul ‘defect’ ar trebui utilizat cu deosebită prudenţă. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular) - un defect (o neconformitate) apare într-o unitate de produs atunci când una sau mai multe caracteristici calitative nu îndeplinesc specificaţia calitativă stabilită. O unitate defectuoasă conţine unul sau mai multe defecte; (CAC/GL 50-2004);

Nota de Inspectie

= document oficial care se completeaza de catre inspectorul ANSVSA/DSVSA in urma unei actiuni de inspectie, in care se mentioneaza aspectele legate de activitatea celor inspectati, persoane juridice/persoane fizice, supuse legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor

 

o

Omogenitate

= un lot este omogen raportat la o caracteristică dată, dacă caracteristica este uniform distribuită în intreg lotul în conformitate cu o regulă de probabilitate dată. Dacă un lot este omogen pentru o caracteristică dată aceasta nu inseamna că valoarea caracteristicii este aceeaşi în întreg lotul. Un lot este neomogen raportat la o caracteristică dată dacă caracteristica nu este uniform distribuită în întreg lotul. Unităţile dintr-un lot pot fi omogene pentru o caracteristică în timp ce pentru altă caracteristică pot fi neomogene; (CAC/GL 50-2004);

Ordonanta de interzicere a activitatii

= documentul oficial emis de catre DSVSA prin care se interzice desfasurarea activitatii unei persoane fizice sau juridice, partial sau pe un anumit segment de activitate.

 

Ordonanta de suspendare a activitatii

= documentul oficial emis de catre DSVSA prin care se suspenda activitatea unei persoane fizice sau juridice pe un termen stabilit, partial sau pe un anumit segment de activitate.

 

Ore suplimentare

>Ore suplimentare = totalitate orelor efectuate peste timpul legal de lucru de catre inspector in timpul inspectiei, atunci cand este cazul, cu aprobarea sefului ierarhic superior.

 

Organe comestibile

= carnea proaspata, alta decat carcasa, inclusiv viscerele si sangele

 

p

Pensiune turistica

= unitate cu spatii si dotari adecvate in care se desfasoara activitati pentru producerea, receptia si depozitarea materiilor prime de origine animala si nonanimala, prepararea si servirea in incinta proprie a alimentelor gatite (pot functiona si pensiuni in care clientul poate consuma alimentele proprii pe raspundere proprie).

 

Pericol

= inseamna un agent biologic, chimic sau fizic, in, sau o stare de, produse alimentare sau hrana pentru animale, cu potential de a cauza un efect negativ asupra sanatatii

Persoană ce are contact cu alimentele

= orice persoană care manipulează alimente ambalate sau neambalate, echipamente şi ustensile folosite în industria alimentară, care vine în contact cu suprafeţele şi cu alimentele şi care trebuie, din aceste motive, să se conformeze cerinţelor în materia igienei din industria alimentară.

Personal veterinar auxiliar

= medic veterinar sau asistent veterinar angajat cu contract pe perioada determinata, care isi desfasoara activitatea in una din structurile sanitare veterinare de stat sub indrumarea medicului veterinar oficial

Petitie

= expunere scrisa adresata de o persona sau un grup de persoane unei institutii, unei organizatii sau unei autoritati, in care se formuleaza o cerere, o revendicare, un punct de vedere

 

Pizzerie

= unitate cu spatii si dotari adecvate in care se desfasoara activitati pentru receptia si depozitarea materiilor prime de origine animala si nonanimala, prepararea, ambalarea dupa caz si vanzarea, inclusiv la comanda, a diferitelor sortimente de pizza si alte alimente preparate.

 

Plan de clasa a doua

= furnizează un mod simplu de inspecţie în care planul de prelevare este definit prin doua valori, n si c. Valoarea lui n defineste mărimea probei exprimat ca numărul de unităţi de probă; şi valoarea c indică numărul maxim al unităţilor neconforme permise intr-o probă. Când se realizează o evaluare microbiologică, o concentraţie maximă de microorganisme permisă în orice unitate este indicată de m; orice unitate contaminată la o concentraţie mai mare decat m este considerată a fi neconformă. (CAC/GL 50-2004).

Plan de clasa a treia

este definit de valorile n, c, m si M; şi se referă la situaţiile în care calitatea produsului poate fi imparţită în trei clase de atribute care depind de concentraţia microorganismelor din probe. · Calitate inacceptabilă, cu o concentratie a microorganismelor peste valoarea M (care nu trebuie să fie depăşită de nicio unitate din probă); · Calitate satisfăcătoare, în care concentraţia nu trebuie să depăşească valoarea m; · Calitate acceptabilă. Unităţile periferice au concentraţii care depăşesc m, dar care sunt mai mici decat M (aceste concentratii sunt nedorite dar unele pot fi acceptate, numărul maxim acceptabil fiind indicat de c). (CAC/GL 50-2004).

Plan de prelevare

reprezintă o procedură planificată care permite să se aleagă, sau să se preleveze probe separate dintr-un lot, pentru a obţine informaţiile dorite, cum ar fi o decizie referitoare la starea de conformitate a lotului. Un plan de prelevare este o schema care defineşte numărul de unităţi ce trebuie colectate şi numărul de unităţi neconfirmate cerute intr-o prelevare pentru a evalua starea de conformitate a lotului. (CAC/GL 50-2004).

Plangere contraventionala

= o cale de atac apta de a fi utilizata impotriva constatarii si sanctionarii contraventionale.

 

Pregatirea inspectiei

= stabilirea echipei, studierea cerintelor, documentarea tehnica precum si stabilirea logisticii necesare indeplinirii obiectivului urmarit.

 

Prelevarea

= procedura utilizată pentru obţinerea sau constituirea unei probe;

Prelevarea la suspiciune

= selectarea unui produs individual sau a unei anumite unităţi din domeniul alimentar în special pentru a confirma sau respinge o suspiciune de neconformitate. Nu este o prelevare aleatorie. Datele raportate se referă ele însele la unităţile suspicionate ale populaţiei. Rezultatele nu se generalizează şi se referă numai la produsul alimentar prelevat sau la unitatea aleasă. Exemplu – Prelevarea în cazul suspiciunii unor cauze care pot declanşa boli la om sau la animale, prelevare neplanificată ca urmare a unei notificări SRAAF, reclamaţii, prelevare ca urmare a unor rezultate de laborator necorespunzătoare

Prelevarea obiectivă

(planificată) - O strategie planificată bazată pe selectarea unei probe aleatorii, care este, din punct de vedere statistic, reprezentativă pentru populaţia ce va fi analizată. Fiecare unitate din cadrul populaţiei are o probabilitate specifică de a fi selectată. Aceasta strategie furnizează date de la care concluzia statistică poate fi implementată. Aceasta înseamnă că rezultatele la care se ajunge sunt comparabile. Prelevarea obiectivă– reprezintă prelevarea planificată conform planurilor cifrice stabilite în baza programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor (se selectează o probă aleatorie).

Prelevarea oficială

= prelevarea de probe efectuata de organisme autorizate (laboratoare oficiale, institutii publice de control si monitorizare) avand ca scop monitorizarea, supravegherea şi verificarea conformităţii cu legislaţia aplicabilă în vigoare. Pentru a beneficia de pe urma prelevării şi testării alimentelor, prelevarea de probe trebuie să fie foarte bine planificată, luându-se în considerare scopul şi obiectivul prelevării.

Prelevarea selectivă

= O strategie planificată unde selecţia probelor se realizează plecând de la grupuri de populaţie definte anterior ca fiind de “risc înalt”. Probele, în mod normal, sunt selectate pentru a exemplifica sau a documenta condiţii necorespunzătoare sau falsificarea suspectă a unui produs. Prelevarea este selectivă şi orientată către anumite produse sau producători. Procedura de prelevare poate fi aleatorie sau nu. Specificaţia populaţie de “risc înalt” este dată fie de studii ştiinţifice, fie de analize anterioare sau informaţii referitoare la alte regiuni sau ţări. Comparabilitatea rezultatelor se bazează atât pe definiţia populaţiei ce va fi analizată cât şi pe modul în care probele au fost prelevate. Rezultatele pot fi aplicate pentru întreaga populaţie dacă proba este prelevată aleatoriu, asigurând reprezentativitatea populaţiei analizate. Prelevarea selectivă – reprezintă prelevarea suplimentară ca urmare a identificării unui risc sau a unor rezultate al analizelor probelor necorespunzătoare ce impune o supraveghere suplimentară. Note de serviciu - tematice, controale judetene,

Proba

= un set compus din una sau mai multe unităţi sau dintr-o porţiune a unei materii, selectate prin diferite mijloace dintr-o populatie sau dintr-o cantitate importantă de materie şi având ca scop furnizarea de informaţii cu privire la o anumită caracteristică a populaţiei sau a materiei studiate şi oferirea unei baze pentru o decizie cu privire la populaţia în cauză sau la materia în cauză sau cu privire la procesul din care a rezultat; (Articolul 2(j) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);

Proba reprezentativă

= o proba în care se păstrează caracteristicile lotului din care a fost prelevată. Acesta este cazul în special atunci când oricare dintre articolele sau prelevările elementare din lot este caracterizat de acelasi grad de probabilitate de a face parte din probă; (Articolul 2(k) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);

Proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei

= document oficial autentic si cu forta probanta prin care se declanseaza si la care se raporteaza activitatea de tragere la raspundere a celui care a savarsit contraventia.

Producţie primară

= acele etape ale procesului din industria alimentară, cum ar fi culegerea recoltei, tăierea animalelor, mulgerea pentru lapte, pescuitul.

Productie primara pentru hrana animalelor

= productia de produse agricole, inclusiv in special cultivarea, recoltarea, mulsul, cresterea animalelor ( inainte de sacrificare) sau pescuitul, avand ca finalitate exclusiva produse care nu sunt supuse nici unei operatiuni de transformare dupa recoltare, culegere sau captura, cu exceptia tratamentului fizic simplu.

r

Racitor pentru lapte

= bazin din inox prevazut cu sistem de racire cu apa rece care sa asigure o temperatura constanta de 80 ( pentru laptele livrat zilnic) - 60 ( pentru laptele livrat la doua zile).

 

Reacţie accidentală

= un agent biologic, chimic sau fizic din aliment sau starea alimentului ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii

Reclamatie

= cerere adresata organelor administrative in care se exprima o nemultumire

 

Recontrol

= actiunea de inspectie/control desfasurata intr-un obiectiv la o data stabilita in urma unei actiuni de inspectie/control anterioare.

 

Referat

= documentul intocmit de catre seful serviciului din care face parte inspectorul care a propus masura in nota de control in vederea aprobarii de catre Directorul executiv

 

Registru

= tipizat copertat, numerotat si snuruit, in care se inregistreaza documente specifice

 

Remediere

= corectarea neconformitatilor sau a deficientelor semnalate la inspectia/controlul anterior.

 

Respectarea criteriilor microbiologice

=obţinerea rezultatelor satisfăcătoare sau acceptabile atunci când se testează valorile stabilite pentru aceste criterii prin prelevarea de probe, efectuarea de analize şi aplicarea de măsuri corective, în conformitate cu legislaţia în domeniul alimentar şi cu instrucţiunile date de către autorităţile competente; (Articolul 2(l) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);

Restaurant (indiferent de specific)

= local public care include spatii si dotari adecvate in care se desfasoara activitati pentru receptia produselor de origine animala si nonanimala, depozitarea, prepararea si servirea in incinta localului a preparatelor si semipreparatelor culinare a produselor de cofetarie-patiserie sau livrarea in cantitati mici la comanda a acestora (in aceasta categorie se includ si restaurantele cu autoservire, vagoanele-restaurant, fast-food-urile, barurile).

 

Restrictie de circulatie a animalelor

= masura luata de catre primarii la solicitarea DSVSA privind interzicerea scoaterii din exploatatii a diferitelor specii de animale in functie de evolutia unor boli infectocontagioase.

 

Retragere de pe piata

= operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa realizeze retragerea de pe piata a alimentelor care nu sunt sigure si sa informeze consumatorul si autoritatea competenta locala despre motivele retragerii.

 

Risc

= inseamna o functie a probabilitatii unui efect negativ asupra sanatatii si gravitatea acelui efect, determinat de un pericol; sau probabilitatea apariţiei unui efect nociv pentru sănătate, precum şi severitatea acestui efect, ca urmare a expunerii la un pericol; Articolul 3(9) al Regulamentului (CE) nr. 178/2002);

s

Sănătatea alimentelor

= asigurarea că mâncarea este acceptabilă pentru a fi consumată de către oameni, conform instrucţiunilor de utilizare.

Sanctiune contraventionala

= masura de constrangere aplicata unei persoane juridice sau fizice vinovate de incalcarea dispozitiilor legale specifice

 

Sesizare

= instiintarea unei autoritati despre un caz care trebuie luat in cercetare

 

Siguranţa alimentelor

= asigurarea că mâncarea nu va avea nici un efect negativ asupra consumatorului atunci când este pregătită şi/sau consumată conform instrucţiunilor de utilizare

Stana

= – loc imprejmuit cu amenajari, in care se desfasoara activitati pentru adapostirea si ingrijirea sezoniera a ovinelor cu respectarea conditiilor de protectie si bunastare a animalelor

 

Supermarket

= unitate cu spatii si capacitati de depozitare distincte in care se desfasoara activitati pentru receptia, depozitarea distincta si vanzarea in raioane separate a produselor de origine animala si nonanimala, inclusiv transarea, prepararea si ambalarea carnii, numai in cazul in care aceasta activitate reprezinta mai putin de 20 % din activitatea intregului obiectiv.

 

Supraveghere

examinare atentă a uneia sau mai multor întreprinderi cu activitate în domeniul alimentar şi întreprinderi cu activitate în domeniul hranei pentru animale, a operatorilor cu activitate în domeniul hranei pentru animale sau a operatorilor cu activitate în domeniul alimentar ori a activităţilor acestora; (Articolul 2(9) al Regulamentului (CE) nr. 882/204);

t

Targ agroalimentar ocazional

= incinta amenajata si imprejmuita aflata sub supraveghere veterinara in care sunt comercializate produse alimentare, furaje sau alte produse, organizat periodic la o data prestabilita.

 

Targ de animale

>Targ de animale = incinta amenajata si imprejmuita aflata sub supraveghere veterinara in care sunt aduse animale din diferite specii in vederea comercializarii periodic la o data prestabilita

 

Tematica

= subiect specific activitatii sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor prevazut in Planul National Cadru de Control sau propus de conducerea institutiei, care sta la baza activitatii de inspectie.

 

Termen de remediere

= perioada recomandata de catre inspector pentru eliminarea neconformitatilor/deficientelor constatate cu ocazia inspectiei/controlului

 

Termen legal

= intervalul de timp stabilit printr-un act normativ in care trebuie solutionata respectiva cerere.

 

Transport

o cantitate de produse livrate în acelasi timp. Poate fi format fie dintr-o porţiune a unui lot, fie dintr-un grup de mai multe loturi. In cazul inspecţiei statistice, pentru interpretarea rezultatelor se va considera transportul ca un lot nou. - Dacă transportul este o porţiune a unui lot, fiecare porţiune este considerată ca un lot, în vederea inspecţiei; - Dacă transportul este un grup de mai multe loturi, înaintea oricărei inspecţii, se va avea în vedere omogenitatea transportului. Dacă nu este omogen, poate fi utilizată o prelevare stratificata;

Trasabilitate

= posibilitatea identificarii si urmaririi pe parcursul tuturor etapelor de producere, prelucrare si distributie a unui aliment, a hranei pentru animale a unui animal destinat pentru productia de alimente sau a unei substante care urmeaza a fi incorporata ori care poate fi incorporata intr-un aliment sau in hrana pentru animale. Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebie sa pastreze inregistrarile conexe materiilor prime si materialelor care intra in companie si a produselor pe care le furnizeaza (exceptand consumatorul final) in scopul de a asigura circuitul documentelor si de a fi in stare sa puna la dispozitie rapid aceste documente.

 

u

Unitate neutralizare deseuri

= unitate specializata in colectarea, transportul, depozitarea si procesarea deseurilor de origine animala si cadavrelor.

 

Unitati ale produselor alimentare

= un obiect concret sau conventional pe care se pot face o serie de observaţii şi care este prelevat, pentru a forma o probă; cantitatea de material prelevată o dată dintr-o cantitate mai mare de material pentru a forma o probă; (CAC/GL 50-2004);

Unitati cu vanzare prin internet

= unitati cu spatii fixe sau mobile pentru depozitarea, transportul catre consumatorul final si vanzarea numai prin comanda prin internet de alimente de origine animala si nonanimala ambalate si/sau preambalate de producator.

 

v

Vanat salbatic mare

= mamiferele terestre salbatice care traiesc in libertate si nu se incadreaza in definitia vanatului salbatic mic.

 

Viscere

= organele din cavitatea toracica, abdominala si pelviana precum si traheea si esofagul.

 

z

Zoonoza

>Zoonoza = O infecţie sau o boală infecţioasă transmisă în condiţii naturale de la animalele vertebrate la om (Benenson - 1995).