© 2023 Asociația Codex

Înregistrează-te pe codexalimentarius.ro

Inregistrează-te cu user și parola pe websiteul nostru și vei avea acces la mai multe informații practice, utile pentru afacerea sau pasiunea ta și vei primi periodic newsletterul nostru general. Emailul tău este în siguranță la noi. Nu trimitem spam, nu trimitem reclame, nu solicităm informații importante pentru tine. Newsletterul nostru general este destinat informarii tale cu ultimele articole de pe website, cu știri și alte informații utile.

ÎNREGISTREAZĂ-TE >>

In bucătărie

  • Laptele, cu toate că se găsește în toate magazinele în diverse cantități și ambalaje este un aliment care se caută și în piețele agroalimentare. Ca principiu nici un fermier care comercializează propriul lapte nu are un interes real să-l falsifice. Același principiu se poate aplica și producătorilor. De obicei laptele nu se falsifică ci „se înmulțește“ cum spun unii comercianți. Dar există și suficiente momente când laptele se poate falsifica. Cum vă dați seama că laptele nu este autentic?

  • Etichetele produselor alimentare furnizează informații esențiale despre conținutul și calitatea alimentelor pe care le cumpărăm și le consumăm. Cu toate acestea, interpretarea corectă a acestor informații poate fi dificilă pentru un consumator neinițiat. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți mai bine etichetele produselor alimentare și să faceți alegeri mai informate în ceea ce privește alimentația.

  • Siguranța alimentară este o preocupare majoră pentru consumatori și industria alimentară deopotrivă. Un sistem-cheie utilizat pe scară largă pentru a asigura siguranța și calitatea produselor alimentare este HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Dar ce înseamnă acest sistem și de ce ar trebui să știe consumatorii despre el? Acest articol oferă o înțelegere de bază a programului HACCP și relevanța sa pentru consumatori.

  • Declarația nutrițională reprezintă o etichetă ce oferă informații detaliate despre compoziția nutrițională a unui aliment și care ajută consumatorii să ia decizii mai informate și mai sănătoase în privința alimentației lor.

  • EFSA a realizat un infografic interactiv despre antibiorezistența microorganismelor patogene. Ceea ce este extrem de îngrijorător este că, din păcate, România se află în topul antibiorezistenței la majoritatea patogenilor.

M

= realizarea de observaţii sau măsuri planificate secvenţial, cu scopul de a obţine o evaluare generală a nivelului de conformitate cu legislaţia în domeniul hranei pentru animale sau cu legislaţia în domeniul alimentelor, cu regulile de sănătate şi bunăstare a animalelor; (Articolul 2(8) al Regulamentului (CE) nr. 882/204);

= procesul de masurare a politicilor alternative luand in considerare evaluarea riscului si alti factori legitimi, si, daca este necesar, selectarea corespunzatoare de prevenire si control al optiunilor.

= unitate cu dotari limitate in care se desfasoara activitati pentru pastrarea pe o perioada scurta, prezentarea si vanzarea separata a produselor de origine animala si nonanimala ambalate si/sau preambalate de producator (in aceasta categorie se includ si unitatile de capacitate mai mica : punct/chiosc alimentar).

 

= medic veterinar de libera practica, care in afara activitatii de baza, isi desfasoara activitatea conform Hotararii de Guvern nr. 446/1999 cu modificarile si completarile ulterioare, in baza unui contract de concesiune, privind efectuarea unor actiuni obligatorii in conformitate cu Programul anual al actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului

= medic veterinar angajat si retribuit de stat, care isi desfasoara activitatea in una din structurile sanitare veterinare de stat zonale cu atributii privind verificarea activitatii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor pe un teritoriu determinat

= medic veterinar angajat si retribuit de stat, care isi desfasoara activitatea in una din structurile sanitare veterinare de stat

= medic veterinar care isi desfasoara activitatea intr-o unitate de asistenta sanitara veterinara organizata si care functioneaza cu aprobarea CMV

 

= substanta naturala sau de sinteza utilizata pentru a vindeca, ameliora sau preveni o boala.