© 2023 Asociația Codex

Înregistrează-te pe codexalimentarius.ro

Inregistrează-te cu user și parola pe websiteul nostru și vei avea acces la mai multe informații practice, utile pentru afacerea sau pasiunea ta și vei primi periodic newsletterul nostru general. Emailul tău este în siguranță la noi. Nu trimitem spam, nu trimitem reclame, nu solicităm informații importante pentru tine. Newsletterul nostru general este destinat informarii tale cu ultimele articole de pe website, cu știri și alte informații utile.

ÎNREGISTREAZĂ-TE >>

In bucătărie

  • Laptele, cu toate că se găsește în toate magazinele în diverse cantități și ambalaje este un aliment care se caută și în piețele agroalimentare. Ca principiu nici un fermier care comercializează propriul lapte nu are un interes real să-l falsifice. Același principiu se poate aplica și producătorilor. De obicei laptele nu se falsifică ci „se înmulțește“ cum spun unii comercianți. Dar există și suficiente momente când laptele se poate falsifica. Cum vă dați seama că laptele nu este autentic?

  • Etichetele produselor alimentare furnizează informații esențiale despre conținutul și calitatea alimentelor pe care le cumpărăm și le consumăm. Cu toate acestea, interpretarea corectă a acestor informații poate fi dificilă pentru un consumator neinițiat. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți mai bine etichetele produselor alimentare și să faceți alegeri mai informate în ceea ce privește alimentația.

  • Siguranța alimentară este o preocupare majoră pentru consumatori și industria alimentară deopotrivă. Un sistem-cheie utilizat pe scară largă pentru a asigura siguranța și calitatea produselor alimentare este HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Dar ce înseamnă acest sistem și de ce ar trebui să știe consumatorii despre el? Acest articol oferă o înțelegere de bază a programului HACCP și relevanța sa pentru consumatori.

  • Declarația nutrițională reprezintă o etichetă ce oferă informații detaliate despre compoziția nutrițională a unui aliment și care ajută consumatorii să ia decizii mai informate și mai sănătoase în privința alimentației lor.

  • EFSA a realizat un infografic interactiv despre antibiorezistența microorganismelor patogene. Ceea ce este extrem de îngrijorător este că, din păcate, România se află în topul antibiorezistenței la majoritatea patogenilor.

R

= un agent biologic, chimic sau fizic din aliment sau starea alimentului ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii

=obţinerea rezultatelor satisfăcătoare sau acceptabile atunci când se testează valorile stabilite pentru aceste criterii prin prelevarea de probe, efectuarea de analize şi aplicarea de măsuri corective, în conformitate cu legislaţia în domeniul alimentar şi cu instrucţiunile date de către autorităţile competente; (Articolul 2(l) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005);

= inseamna o functie a probabilitatii unui efect negativ asupra sanatatii si gravitatea acelui efect, determinat de un pericol; sau probabilitatea apariţiei unui efect nociv pentru sănătate, precum şi severitatea acestui efect, ca urmare a expunerii la un pericol; Articolul 3(9) al Regulamentului (CE) nr. 178/2002);

= tipizat copertat, numerotat si snuruit, in care se inregistreaza documente specifice

 

= corectarea neconformitatilor sau a deficientelor semnalate la inspectia/controlul anterior.

 

= cerere adresata organelor administrative in care se exprima o nemultumire

 

= documentul intocmit de catre seful serviciului din care face parte inspectorul care a propus masura in nota de control in vederea aprobarii de catre Directorul executiv

 

= actiunea de inspectie/control desfasurata intr-un obiectiv la o data stabilita in urma unei actiuni de inspectie/control anterioare.

 

Load more stories