© 2023 Asociația Codex

Pentru a fi în ton cu celelalte două postări am decis să mai aduc ceva argumente în plus. Este posibil ca unii să fi înțeles greșit, posibil datorită modului în care am prezentat situația cu microorganismele din jurul nostru și de pe noi. Dar igiena alimentară nu poate fi înțeleasă pe deplin dacă nu înțelegem mecanismele vieții. Sau dacă suntem căpoși și nu vrem în ruptul capului să acceptăm că peste tot există viață, altfel decât o știm și înțelegem în viața de zi cu zi și că această viață este guvernată de legi puțin înțelese.

 

Revista Nature a publicat 16 articole științifice ample referitoare la Human Microbiome Project. Este important de știut că în și pe corpul organismului nostru se nasc, trăiesc și mor de 10 ori mai multe organisme decât celulele propriului organism. Noi credem că suntem singuri în pielea noastră și că suntem perfect izolați de tot ceea ce este în jurul nostru. Surprinzător, nu. Împărțim același corp cu mult mai mulți colocatari decât suntem noi înșine, adică celulele noastre. Colocatarii sunt bacterii, virusuri, protozoare, archee, ciuperci, viermi, paraziți etc.  S-au inventariat peste 10 000 (zece mii) de specii de microorganisme. Inventarierea s-a realizat la peste 250 de voluntari prin metode complexe de identificare a ADN-ului. Oamenii de știință care studiază microbiomul uman spun că nu au indentificat decât aproximativ 81% din totalul microorganismelor întâlnite pe și în organismul uman. Cei mai mulți autostopiști sunt inofensivi. Alții, sunt cruciali pentru o viață sănătoasă. Unii pot fi doar consumatori de resurse dar alții pot fi cu adevărat patogeni. Aceste cercetări sunt la început și de abia se întrezăresc legăturile complexe și mecanismele care sunt implicate între noi și colocatarii nostri. Pentru a vedea complexitatea mecanismelor, cercetătorii prezintă faptul că în mucoasa vaginală numărul de microorganisme este mult mai mic la femeile gravide și mai ales în ultimele zile de sarcină față de cele care nu sunt însărcinate. Astfel, organismul pregătește zona în mod natural prin reducerea numărului de microorganisme pentru a permite "contaminarea controlată" a fătului care provine dintr-un mediu steril (în uter copilul se dezvoltă într-un mediu steril). Cine vrea să studieze în detaliu o poate face aici: http://www.livescience.com/20929-microbes-healthy-humans-microbiome.html

Deci ar trebui după acest maraton stiințific să fiți de acord cu mine. Noi nu trăim singuri nici măcar în pielea noastră fără a mai vorbi despre ce este în jurul nostru. Există în jurul nostru un univers pe care nu îl vedem dar de la care putem să simțim efectele dacă nu acționăm corect. Așa că vă sfătuiesc să nu mai încercați să preparați alimente sterile, să nu mai beți apă sterilă și să nu mai duceți o viață sterilă. Practic este imposibil de realizat așa ceva cu o astfel de populație de microorganisme pe voi. Mai bine să învățăm să împărțim corect resursele cu colocatarii noștri, să găsim mijloace eficiente de "comunicare” și să beneficiem de avantajele pe care ni le pot aduce. 

Până la urmă noi suntem cei cu inteligență din relația asta...nu?


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu