© 2023 Asociația Codex

Totul a plecat de la o informatie auzita de la un prieten. Nu stiu nici acum daca este sau nu adevarata dar a meritat sa studiez putin problema. Despre ce era vorba. Ca la noi, la romani, un prieten vine intr-o zi sa se consulte cu mine intr-o problema. Incepe cu o mica povestioara cum ca prietena unui prieten de al lui a intrat in spital si medicii i-au spus ca are o anumita forma de cancer. Si era total nedumerit. Si el si ea, adica prietenii lui erau vegetarieni si mai mult, mancau numai din gradina parintilor. Adica, mai mult ea, deoarece statea acasa cu parintii manca exclusiv din gradina proprie, legume care aratau exceptional si aveau si un gust bun. Si medicii erau uimiti de ceea ce auzeau. Dar la o ancheta mai detaliata s-a constatat faptul ca tatal fetei, care se ocupa de gradina, stropea gradina extrem de mult si cu un cocktail de substante inventat de el. De altfel el se mandrea cu ce productie avea. Doar ca acel cocktail a fost fatal. La o analiza detaliata s-a constatat ca si parintii fetei aveau aceasi forma de cancer. Intrebarea prietenului a fost: eu de unde sa cumpar si ce sa mananc ca vegetarian?

 

M-am uitat lung la el si apoi m-am uitat lung si peste umarul lui la gradina mea de zarzavat. Nu e mare, nu e asa bogata deoarece nu m-am ingrijit serios de ea. Adica am stropit-o o singura data anul asta, pe la inceputul verii. Si i-am spus ca in virtutea la ce mi-a povestit nu stiu ce sa ii raspund, dar am sa ma gandesc.

Asa am ajuns sa ma gandesc si sa studiez fenomenul. Am inceput cu intrebat colegii din controlul produselor alimentare de origine non-animala. Surpriza, tocmai aveau in fata o punga cu cartofi, frumosi ce-i drept, dar care erau adusi de un reclamant. Ce spunea reclamatia: ca acestia contin o caruta de pesticide. Producatorul roman, reclamantul roman. Ura, zic, acum sa vad ce se va intampla. Asa am sa descopar poate si un raspuns la dilema mea cu pesticidele si produsele din legume fructe. Da ce sa vezi… surpriza. Nu exista nici un protocol legal de examinare a pesticidelor. Asa fratilor cum adica, inteb eu colegii din inspectie, ce faceti cu barabulele astea. „Nu stim!!” „Pai nici un laborator de control alimente nu vrea sa faca analize la aceste barabule decat cu bani!!!.” Si cat costa? „Extrem de mult!!”. Si reclamantul nu plateste?” Nu, ca nu are bani”. Bun si noi ce facem…adica cum nu se pot face analize la pesticide la cartofii astia? „Nu, deoarece noi (adica institutia de control) ar trebui sa platim si noi nu avem inclus in programul strategic efectuarea de analize gratis pentru pesticide la reclamatii”.”De altfel, nu avem voie sa facem analize de pesticide la produsele fabricate in UE, deci si in din tara. Recoltarea de probe si analizele se fac doar la cele din tari terte din afara spatiului comunitar!!”….

Dupa cinci minute de holbat la barabule ma dumiresc si eu. Adica in Romania nu se face nici o analiza la nici un produs alimentar pentru determinarea pesticidelor la o reclamatie cu suspiciune asupra unor cartofi care miros ciudat, a substante chimice?!? Fratilor, dar sunt cancerigene….Nu cred. Si vorbesc cu colegii de la Directia Agricola. Ei imi spun ca este posibil ca cei de la Protectia plantelor sa faca analize. Da-i si suna la protectia plantelor. Stiti suntem de la…. avem o reclamatie cu niste cartofi…pesticide….”NU”. Cum adica nu?”NU, nu facem decat la tari terte conform Regulamentului…etc…etc..PA!”

Dupa principiul „Bula, zi ceva inteligent” am ramas holbandu-ma la barabule si gandindu-ma la prietenul meu. Ce-i drept, acei cartofi aratau exceptional. Eu cred ca ii cumparam din piata cu inima deschisa….. siguri sunt buni, ca sunt romanesti….

Drept pentru care s-au returnat cartofii recamantului cu parere de rau, daca doreste sa faca analize pe banii lui la laboratorul de la….. si PA!.

Am devenit extrem de neincrezator si am decis sa continui sapaturile. Si din una in alta vorbesc cu un expert in legumicultura. Uite asa si asa, ce am mai auzit, ce am mai vazut, sa vezi ce am patit cu niste cartofi….. si tu ce parere ai?. Raspunsul a fost socant: „pai ce părere sa am, agricultorii nostri au descoperit subtantele, adica daca stropesti bine cu de toate faci legume super frumoase si foarte foarte rezistente pe raft, stau si cate trei patru zle si nu se schimba culoare, aspectul, nimic”…. Adica frate, ce vrei sa spui ca eu care ma duceam si cumparam salata de la o tanti din piata si care statea o saptamana in frigider (salata, nu tanti) verde si frumoasa, si mai si era ferma cand o taiam. Salata mea era plina cu tot felul de substante?.. „DA…cum tu nu stiai?” Nuuuuu…..si eu care am prezentat-o la toti cunoscutii mei!.

Am ajuns acasa am luat doua rosii de la mine din gradina si doua de la piata. Dupa o saptamana le-am aruncat pe ale mele ca nu erau comestibile, dar cele de la piata, romanesti de altfel erau intacte.Ups!

Adica sunt peste 400 de tipuri de pesticide si combinatii de pesticide cu care se stropesc legumele si fructele in Romania. Toate aceste se vand la liber de catre orisicine doreste si oricui. Nimeni nu poate verifica in Romania, dintre autoritati zic, o suspiciune de pesticide in niste cartofi care aveau un miros ciudat….?.

Oare prietenul meu avea dreptate cu acea poveste? Oare chiar nu se face nici un control al pesticidelor in Romania la producatorii autohtoni? Pesticidele se vand la liber la toti si toti pun cu nemiluita deorece fac productie mare si frumoasa? Eu si familia mea mananc pesticide cu lingura?

Pentru mine, raspunsul este „DA”.

Fiecare are dreptul sa aiba propriul raspuns. Dar eu ma gandesc de doua ori cand voi cumpara ceva….asa si ce sa cumpar oare? Dar mai bine de la cine ca cele romanesti, pentru mine nu mai sunt sigure de loc? Alea care vin de la turci nici macar nu sunt facute pe pamant si cu apa de ploaie….unde ati vazut voi pamant negru pentru sere si ploi la turci? Apropo, ca nu am terminat articolul de scris si pe Sistemul European de Alerta este o alerta cu niste rodii la care s-a gasit depasit de cateva ori valoarea unor substante (pesticide cred) si se retrag de pe piata. Noroc ca rodiile nu-s romanesti de s-au facut determinari. (pentru carcotasi care vor spune „de ce imi permit sa spun ce pe sistemul de alerta?” - cititi regulamentul care spune ca, „consumatorii trebuie informati”…nu va spun articolul, va las sa il studiati singuri asa poate mai invatati si voi)

Dar oare autoritatile ce fac? Stie cineva ca pesticidele sunt toxice si sunt aruncate cu lopata in mancarea noastra cea de toate zilele?

Sfatul meu pentru coleg: nu stiu ce si de unde sa cumperi si ce sa mananci.


PS: singurul act normativ gasit este Ordin nr. 35 din 15 februarie 2010 Ministerul Agriculturii care specifica faptul ca in 2010 se vor recolta si examina „pentru anul 2010 sunt planificate pentru monitorizare 2500 de probe din 46 de produse agricole - anexa 1” „aprox. 407 probe din 21 de produse agricole, exclusiv din productia interna - anexa 2” „ Pentru anul 2010 sunt planificate pentru monitorizare 197 de probe din 27 de produse agricole - anexa 3” Fiecare anexa se refera la o lista de pesticide. Determinariin 2010 nimic, nici o proba nici o lege decat ORDINUL nr. 748 din 4 mai 2015 privind aprobarea tarifelor pentru efectuarea analizelor si examenelor de laborator în domeniul fitosanitar unde toate analizele se platesc si se efectueaza la solicitarea agentului economic.


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu