(Text cu relevanță pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (1), în special articolul 10, articolul 30 alineatul (1) și articolul 30 alineatul (5),
întrucât:
(1) |
Regulamentul (CE) nr 1333/2008 prevede stabilirea unei liste a Uniunii cu aditivii alimentari autorizați pentru utilizare în produsele alimentare și condițiile de utilizare a acestora. |
(2) |
Aditivii alimentari a căror utilizare în produsele alimentare este autorizată în prezent în temeiul Directivei 94/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 iunie 1994 privind îndulcitorii care trebuie utilizați în produsele alimentare (2), în temeiul Directivei 94/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 iunie 1994 privind coloranții autorizați pentru utilizarea în produsele alimentare (3) și în temeiul Directivei 95/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 februarie 1995 privind aditivii alimentari, alții decât coloranții și îndulcitorii (4) ar trebui incluși în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 după verificarea conformității lor cu articolele 6, 7 și 8 din regulament. Verificarea nu ar trebui să includă o nouă evaluare a riscurilor de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”). Aditivii alimentari și utilizările care nu mai sunt necesare nu se introduc în anexa II la regulamentul respectiv. |
(3) |
Numai aditivii alimentari incluși în lista Uniunii care figurează în anexa II la Regulamentul (CE) nr 1333/2008 pot fi introduși pe piață și utilizați în produsele alimentare în conformitate cu condițiile de utilizare specificate în regulament. Aditivii alimentari ar trebui incluși în listă pe baza categoriilor de produse alimentare în care pot fi adăugați. Pentru a facilita transferul și a spori transparența procedurii de autorizare, este necesar să se elaboreze un nou sistem de categorisire a produselor alimentare, care va sta la baza anexei II. |
(4) |
Standardele generale pentru aditivii alimentari cuprinse în sistemul consacrat de categorisire a alimentelor Codex Alimentarius (5) au fost folosite ca punct de plecare pentru dezvoltarea sistemului Uniunii. Cu toate acestea, acest sistem trebuie să fie adaptat pentru a ține seama de specificitatea autorizațiilor existente în Uniune pentru aditivii alimentari. S-a ținut cont de dispozițiile specifice sectoriale ale Uniunii privind produsele alimentare. Categoriile sunt create cu unicul scop de a enumera aditivii autorizați și condițiile de utilizare a acestora. |
(5) |
Din motive de claritate, este necesar să se enumere aditivii alimentari în grupuri de aditivi, în vederea autorizării lor în anumite produse alimentare. Ar trebui furnizate instrucțiuni pentru a descrie diferitele categorii, astfel încât să se asigure interpretarea uniformă. Atunci când este necesar, pot fi adoptate decizii de interpretare în conformitate cu articolul 19 din Regulamentul (CE) nr 1333/2008 pentru a clarifica dacă un anumit produs alimentar aparține sau nu unei anumite categorii de produse alimentare. |
(6) |
Este necesar să se folosească nitriți (E 249-250) ca și conservanți în produsele din carne pentru a controla eventuala dezvoltare a unor bacterii dăunătoare, în special Clostridium botulinum. Utilizarea nitriților în carne poate duce însă la formarea de nitrozamine, care sunt substanțe cancerigene. Autorizarea actuală a nitriților ca aditivi alimentari reprezintă o cale de mijloc între aceste efecte, ținând cont de avizul științific al autorității și de necesitatea de a menține anumite alimente tradiționale pe piață. Pentru unele produse din carne fabricate în mod tradițional, limitele maxime ale reziduurilor au fost stabilite în anexa III la Directiva 95/2/CE. Aceste limite ar trebui să fie respectate în produse specificate și identificate în mod corespunzător; ar trebui să se clarifice însă faptul că aceste limite se aplică la sfârșitul procesului de producție. În plus, Comisia va consulta statele membre, părțile interesate și autoritatea pentru a discuta despre posibilitatea de a reduce limitele maxime actuale pentru toate produsele din carne și pentru a simplifica normele în cazul produselor fabricate în mod tradițional. În funcție de rezultatul acestei consultări, Comisia va analiza dacă este oportun să propună adaptarea concentrațiilor maxime de nitriți care pot fi acceptate în anumite produse din carne. |
(7) |
Pentru apa de masă preparată care se încadrează în categoria 14.1.1, singurii aditivi autorizați ar trebui să fie acidul fosforic și fosfații. Având în vedere că anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 vizează să armonizeze suplimentar utilizarea aditivilor alimentari în produsele alimentare din Uniunea Europeană și să asigure funcționarea eficientă a pieței interne, sărurile minerale care se adaugă în apele pregătite în vederea standardizării nu ar trebui să fie considerate aditivi și, prin urmare, nu ar trebui să intre în sfera de aplicare a prezentului regulament. |
(8) |
Toți aditivii alimentari autorizați în prezent fac obiectul unei reevaluări de către autoritate, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr 257/2010 al Comisiei (6), care instituie un program de reevaluare a aditivilor alimentari autorizați. Reevaluarea aditivilor alimentari se efectuează în conformitate cu prioritățile prevăzute în regulamentul respectiv. |
(9) |
În ianuarie 2008, autoritatea a adoptat un aviz privind licopenul (7), în care a indicat pentru licopen (E 160d) o doză zilnică acceptabilă (DZA) de 0,5 mg/kg greutate corporală/zi din toate sursele și a indicat că aportul potențial ar putea depăși DZA, în special în cazul copiilor. Prin urmare, utilizarea licopenului ca și colorant alimentar ar trebui limitată. |
(10) |
În septembrie 2009, autoritatea a adoptat avize științifice cu privire la galbenul Sunset (sunset yellow) FCF (E 110) (8), la galbenul de chinolină (E 104) (9) și la Ponceau 4R (E 124) (10). Pe baza evaluării, în cadrul avizelor științifice, a expunerii alimentare, autoritatea a concluzionat că, în cazul galbenului de chinolină și al Ponceau 4R în concentrațiile maxime utilizate, estimările privind aportul pentru percentilele medii și mari depășesc, în general, DZA. Și în cazul galbenului Sunset (sunset yellow), este posibil ca expunerea să fie prea mare, în special pentru copiii cu vârste între 1 și 10 ani. Estimările privind aportul se calculează pe baza concentrațiilor utilizate furnizate de către industria alimentară în 2009. Comisia revizuiește utilizările și concentrațiile utilizate autorizate în prezent, pentru a verifica dacă expunerea la aceste substanțe este sigură pentru consumator și are în vedere o nouă propunere care să conțină concentrațiile revizuite până în iulie 2011. |
(11) |
În avizul său privind siguranța aluminiului ingerat prin alimentație, adoptat la 22 mai 2008, autoritatea a concluzionat că expunerea ar putea fi prea mare pentru un procent important al populației europene. Autoritatea nu s-a putut pronunța cu privire la sursele specifice care contribuie la conținutul în aluminiu al unui anumit produs alimentar, cum ar fi cantitatea de aluminiu prezentă inerent în produsul respectiv, cantitatea rezultată din utilizarea aditivilor alimentari și cantitățile eliberate în produsul alimentar în timpul prelucrării și depozitării, provenite din foliile, containerele sau ustensilele folosite care conțin aluminiu. Pentru a reduce expunerea la aluminiu, ar trebui restricționată utilizarea anumitor aditivi alimentari care conțin aluminiu. Comisia pregătește, în prezent, măsuri pentru a limita expunerea la aditivii care conțin aluminiu și intenționează să elaboreze o propunere care să prevadă concentrații revizuite până în luna septembrie 2011. |
(12) |
Părțile interesate au fost invitate să furnizeze informații cu privire la utilizarea și necesitatea de a utiliza coloranții alimentari enumerați în anexa V la Directiva 94/36/CE. Unii dintre acești coloranți alimentari nu sunt utilizați în prezent în unele dintre categoriile de produse alimentare enumerate în anexa respectivă. Cu toate acestea, unii dintre acești coloranți alimentari autorizați ar trebui menținuți pe listă, deoarece este posibil să fie necesari pentru a înlocui sau a înlocui parțial coloranții cu privire la care autoritatea ar putea formula rezerve în timpul reevaluării. În acest stadiu, numărul coloranților alimentari autorizați poate fi redus în următoarele categorii de produse alimentare: brânză topită aromatizată, conserve de fructe roșii, pastă de pește și pastă de crustacee, semipreparate din crustacee și pește afumat. |
(13) |
Colorantul alimentar E 160f, esterul etilic al acidului beta-apo-8'-carotenoic (C 30), nu mai este oferit de către producător, iar reevaluarea acestei substanțe de către autoritate nu mai este sprijinită de către operatorii economici. Prin urmare, acest aditiv nu ar trebui inclus în lista Uniunii. |
(14) |
Utilizarea colorantului alimentar E 161g, cantaxantina, este autorizată numai în produsul „Saucisses de la Strasbourg”. Comisia a fost informată că acest colorant alimentar nu mai este utilizat. Prin urmare, autorizarea de utilizare a acestui aditiv în Saucisses de Strasbourg nu ar trebui să fie inclusă în lista Uniunii. Cu toate acestea, Directiva 2009/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind materiile colorante care pot fi adăugate în produsele medicamentoase (11) stabilește că statele membre nu autorizează, pentru colorarea produselor medicamentoase de uz uman și veterinar, alți coloranți decât cei prevăzuți în anexa I la Directiva 94/36/CE. Cantaxantina este, în prezent, folosită în unele produse medicamentoase. Prin urmare, aditivul respectiv ar trebui să rămână în lista aditivilor autorizați. |
(15) |
Regulamentul (CE) nr 884/2007 al Comisiei din 26 iulie 2007 privind măsurile de urgență pentru suspendarea utilizării colorantului alimentar E 128 Roșu 2G (12) a suspendat utilizarea colorantului respectiv și introducerea pe piață a produselor alimentare care conțin acest colorant. Prin urmare, colorantul alimentar Roșu 2G (E 128) nu ar trebui inclus în lista Uniunii. |
(16) |
În timpul reevaluării, autoritatea a constatat că colorantul alimentar E 154 Brun FK, autorizat pentru utilizare doar în produsul Kippers, nu mai este utilizat. În timpul reevaluării, autoritatea nu s-a putut pronunța cu privire la siguranța acestei substanțe din cauza deficiențelor în datele disponibile privind toxicitatea (13). Prin urmare, acest aditiv nu ar trebui inclus în lista Uniunii. |
(17) |
Agentul antiaglomerant dioxid de siliciu (E 551) este autorizat în prezent în temeiul Directivei 95/2/CE pentru o varietate de utilizări. Acestui aditiv alimentar i-a fost alocată o doză zilnică acceptabilă (DZA) „nespecificată” de către Comitetul științific pentru alimentație umană în avizul său din 18 mai 1990 (14). Necesitatea tehnologică impune extinderea utilizărilor sale într-o concentrație superioară celei autorizate în prezent pentru înlocuitorii de sare. O astfel de utilizare ar fi benefică pentru consumatori prin faptul că ar furniza înlocuitori de sare antiaglomeranți spre vânzare în țările europene cu climă caldă și umedă, deoarece în prezent efectul de aglomerare face nepractică și, adesea, imposibilă utilizarea înlocuitorilor de sare. Prin urmare, este oportun să se autorizeze o limită maximă mai mare pentru înlocuitorii de sare. |
(18) |
Autoritatea a evaluat informațiile privind siguranța utilizării copolimerului metacrilat bazic ca agent de glazurare/agent de acoperire în suplimentele alimentare solide. În avizul său din 10 februarie 2010, autoritatea a concluzionat că această utilizare nu prezintă niciun motiv de îngrijorare, deoarece copolimerul metacrilat bazic practic nu este absorbit din tractul gastrointestinal după administrarea pe cale orală. Se consideră că aditivul joacă un rol tehnologic prin faptul că asigură protecție împotriva umezelii și maschează gustul diferiților nutrienți, dar și prin faptul că asigură eliberarea rapidă a nutrienților în stomac. Prin urmare, este oportun să se autorizeze utilizarea copolimerului metacrilat bazic ca agent de glazurare/agent de acoperire în suplimentele alimentare solide, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și al Consiliului (15), într-o concentrație de 100 000 mg/kg. Acestui nou aditiv alimentar ar trebui să i se atribuie numărul E E 1205. |
(19) |
Este necesar să se reglementeze utilizarea aditivilor în îndulcitorii de masă, astfel cum sunt definiți la articolul 3 alineatul (2) litera (g) din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. Preparatele care conțin îndulcitori autorizați sunt destinate vânzării către consumatorul final ca înlocuitori de zahăr. Necesitatea utilizării aditivilor poate fi diferită, în funcție de diferitele forme de prezentare: lichid, pudră și tablete. |
(20) |
Transferul de aditivi alimentari în anexa II la Regulamentul (CE) nr 1333/2008 ar trebui să fie considerat ca fiind complet, în conformitate cu articolul 34 din regulamentul respectiv, de la data punerii în aplicare a modificărilor introduse prin prezentul regulament. Până atunci, ar trebui să continue să se aplice dispozițiile articolului 2 alineatele (1), (2) și (4) din Directiva 94/35/CE, ale articolului 2 alineatele (1)-(6) și (8)-(10) din Directiva 94/36/CE și ale articolelor 2 și 4 din Directiva 95/2/CE, precum și ale anexelor la aceste directive. |
(21) |
Utilizările actuale ale aditivilor reglementați la articolele 6, 7 și 8 din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 nu ar trebui să fie afectate de transferul lor în lista Uniunii. Cu toate acestea, ar trebui să fie prevăzută o perioadă de tranziție pentru a permite operatorilor economici să se conformeze dispozițiilor prezentului regulament. |
(22) |
Este necesar să se clarifice excepția de la principiul transferului într-un produs alimentar compus altul decât cele prevăzute în anexa II, astfel cum se prevede la articolul 18 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. La articolul 3 din Directiva 95/2/CE și la articolul 3 din Directiva 94/36/CE, această excepție se aplica produselor alimentare care figurează în prezent în tabelele 1 și, respectiv, 2. În alte produse alimentare compuse care aparțin categoriilor enumerate în partea E (cum ar fi supe, sosuri, salate etc.), principiul transferului ar trebui să continue să se aplice. |
(23) |
Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală și nu au întâmpinat nicio opoziție din partea Parlamentului European sau a Consiliului, |
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Modificare a Regulamentului (CE) nr. 1333/2008
Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se înlocuiește cu textul din anexa la prezentul regulament.
Articolul 2
Dispoziții tranzitorii
(1) Anexa II la Regulamentul (CE) nr 1333/2008, astfel cum a fost modificată prin prezentul regulament, se aplică de la 1 iunie 2013.
(2) Prin derogare de la dispozițiile alineatului (1), următoarele mențiuni din anexa II la Regulamentul (CE) nr 1333/2008, astfel cum a fost modificată prin prezentul regulament, se aplică de la data intrării în vigoare a prezentului regulament:
(a) |
la punctul 3 din partea B, mențiunea referitoare la copolimerul metacrilat bazic (E 1205); |
(b) |
la punctul 12.1.2. din partea E, mențiunea referitoare la utilizarea dioxidului de siliciu (E 551) în înlocuitorii de sare; |
(c) |
la punctul 17.1 din partea E, mențiunea referitoare la utilizarea copolimerului metacrilat bazic (E 1205) în suplimentele alimentare solide. |
(3) Articolul 2 alineatele (1), (2) și (4) din Directiva 94/35/CE, articolul 2 alineatele (1)-(6), (8), (9) și (10) din Directiva 94/36/CE și articolele 2 și 4 din Directiva 95/2/CE, precum și anexele la aceste directive încetează să se aplice de la 1 iunie 2013.
(4) Prin derogare de la dispozițiile alineatului 3, mențiunea din anexa IV la Directiva 95/2/CE referitoare la utilizarea dioxidului de siliciu (E 551) în înlocuitorii de sare încetează să se aplice de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.
(5) Produsele alimentare care au fost introduse legal pe piață înainte de 1 iunie 2013, dar nu sunt conforme cu prezentul regulament, pot continua să fie comercializate până la data de valabilitate minimă a acestora sau până la data limită de consum.
Articolul 3
Regulamentul (CE) nr. 884/2007 se abrogă de la 1 iunie 2013.
Articolul 4
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 11 noiembrie 2011.
Pentru Comisie
Președintele
José Manuel BARROSO
(1) JO L 354, 31.12.2008, p. 16.
(2) JO L 237, 10.9.1994, p. 3.
(3) JO L 237, 10.9.1994, p. 13.
(5) GSFA, Codex STAN 192-1995.
(6) JO L 80, 26.3.2010, p. 19.
(7) Jurnalul EFSA (2008) 674, p. 1.
(8) EFSA Journal 2009; 7(11):1330.
(9) EFSA Journal 2009; 7(11):1329.
(10) EFSA Journal 2009; 7(11):1328.
(11) JO L 109, 30.4.2009, p. 10.
(12) JO L 195, 27.7.2007, p. 8.
(13) EFSA Journal 2010; 8(4):1535.
(14) Avizul Comitetului științific pentru alimentație umană privind prima serie de aditivi alimentari pentru diferite funcții tehnologice, Rapoartele SCF (seria 25, 1991).
(15) JO L 183, 12.7.2002, p. 51.
ANEXĂ
„ANEXA II
Lista Uniunii conținând aditivii alimentari autorizați pentru utilizare în produsele alimentare și condițiile de utilizare
PARTEA A
1. Introducere
Prezenta listă a Uniunii include:
— |
numele aditivului alimentar și numărul său E; |
— |
produsele alimentare în care poate fi adăugat; |
— |
condițiile în care poate fi utilizat aditivul alimentar; |
— |
restricțiile la vânzarea aditivului alimentar direct către consumatorul final. |
2. Dispoziții generale privind aditivii alimentari enumerați și condițiile de utilizare a acestora
1. |
Numai substanțele enumerate în partea B pot fi utilizate ca aditivi în produsele alimentare. |
2. |
Aditivii nu pot fi utilizați decât în produsele alimentare și cu respectarea condițiilor prevăzute în partea E din prezenta anexă. |
3. |
În partea E din prezenta anexă, produsele alimentare sunt enumerate pe baza categoriilor de produse alimentare prevăzute în partea D din prezenta anexă, iar aditivii sunt grupați pe baza definițiilor prevăzute în partea C din prezenta anexă. |
4. |
Lacurile de aluminiu preparate pe baza coloranților enumerați sunt autorizate. |
5. |
Coloranții E 123, E 127, E 160b, E 173 și E 180 nu pot fi vânduți direct către consumatori. |
6. |
Substanțele cu numerele E 407, E 407a și E 440 pot fi standardizate cu zaharuri, cu condiția ca această precizare să apară în completarea numărului și a denumirii lor. |
7. |
Atunci când este etichetat «pentru uz alimentar», nitritul poate fi vândut doar în amestec cu sare sau cu un înlocuitor de sare. |
8. |
Principiul transferului, prevăzut la articolul 18 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, nu se aplică produselor alimentare enumerate în tabelul 1, în ceea ce privește aditivii alimentari în general, și în tabelul 2, în ceea ce privește coloranții alimentari. |
Tabelul 1
Produse alimentare în care prezența unui aditiv nu poate fi autorizată în temeiul principiului transferului, prevăzut la articolul 18 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008
1 |
Produse alimentare neprelucrate, astfel cum sunt definite la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 |
2 |
Miere, astfel cum este definită în Directiva 2001/110/CE a Consiliului (1) |
3 |
Uleiuri și grăsimi de origine animală sau vegetală neemulsionate |
4 |
Unt |
5 |
Lapte pasteurizat și sterilizat nearomatizat (inclusiv UHT) și smântână integrală pasteurizată nearomatizată (cu excepția smântânii cu conținut redus de grăsimi) |
6 |
Produse lactate fermentate nearomatizate, netratate termic după fermentare |
7 |
Lapte bătut nearomatizat (cu excepția laptelui bătut sterilizat) |
8 |
Apă minerală naturală, astfel cum este definită în Directiva 2009/54/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2), și apă de izvor, precum și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate |
9 |
Cafea (cu excepția cafelei solubile aromate) și extracte de cafea |
10 |
Frunze de ceai nearomatizate |
11 |
Zaharuri, astfel cum sunt definite în Directiva 2001/111/CE a Consiliului (3) |
12 |
Paste făinoase uscate, cu excepția pastelor fără gluten și/sau a pastelor destinate regimurilor alimentare hipoproteice, în conformitate cu Directiva 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4) |
Tabelul 2
Produse alimentare în care prezența unui colorant alimentar nu poate fi autorizată în temeiul principiului transferului, prevăzut la articolul 18 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008
1 |
Produse alimentare neprelucrate, astfel cum sunt definite la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 |
2 |
Toate apele îmbuteliate sau ambalate |
3 |
Lapte, lapte integral, semidegresat și degresat, pasteurizat sau sterilizat (inclusiv prin sterilizare UHT) (nearomatizat) |
4 |
Lapte cu ciocolată |
5 |
Lapte fermentat (nearomatizat) |
6 |
Tipuri de lapte conservat, astfel cum sunt menționate în Directiva 2001/114/CE a Consiliului (5) (nearomatizat) |
7 |
Lapte bătut (nearomatizat) |
8 |
Smântână și smântână praf (nearomatizate) |
9 |
Uleiuri și grăsimi de origine animală sau vegetală |
10 |
Brânză maturată și nematurată (nearomatizată) |
11 |
Unt din lapte de oaie și de capră |
12 |
Ouă și produse din ouă, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 |
13 |
Făină și alte produse de morărit și amidonuri |
14 |
Pâine și produse similare |
15 |
Paste făinoase și gnocchi |
16 |
Zaharuri, inclusiv toate mono- și dizaharidele |
17 |
Pastă de tomate și tomate conservate în cutii sau sticle |
18 |
Sosuri pe bază de tomate |
19 |
Sucuri de fructe și nectar de fructe, astfel cum sunt menționate în Directiva 2001/112/CE a Consiliului (6), și sucuri din legume și nectaruri de legume |
20 |
Fructe, legume (inclusiv cartofi) și ciuperci – conservate în cutii, sticle sau deshidratate; fructe, legume (inclusiv cartofi) și ciuperci prelucrate |
21 |
Gemuri extra, jeleuri extra și piure de castane, astfel cum sunt menționate în Directiva 2001/113/CE a Consiliului (7); crème de pruneaux |
22 |
Pește, moluște și crustacee, carne, carne de pui și de vânat, precum și preparate din acestea, dar fără să includă mâncarea preparată care le conține ca ingrediente |
23 |
Produse din cacao și componente de ciocolată din produsele de ciocolată, astfel cum sunt menționate în Directiva 2000/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului (8) |
24 |
Cafea prăjită, ceai, infuzii de plante și fructe, cicoare; extracte de ceai și de infuzii de plante și de fructe și de cicoare; preparate de ceai, de plante, de fructe și de cereale pentru infuzii, precum și amestecuri sau amestecuri solubile din aceste produse |
25 |
Sare, înlocuitori de sare, condimente și amestecuri de condimente |
26 |
Vin și alte produse reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (9), astfel cum sunt enumerate în anexa I partea XII |
27 |
Băuturi spirtoase definite la punctele 1-14 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (10), rachiuri (urmate de numele fructului) obținute prin macerare și distilare și London Gin (punctele 16 și, respectiv, 22 din anexa II) Sambuca, Maraschino, Marrasquino sau Maraskino și Mistrà, astfel cum sunt definite punctele 38, 39 și, respectiv, 43 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 110/2008 |
28 |
Sangria, Clarea și Zurra, astfel cum sunt menționate în Regulamentul (CEE) nr. 1601/91 al Consiliului (11) |
29 |
Oțet de vin, reglementat de Regulamentul (CE) nr. 1234/2007, astfel cum figurează în anexa I partea XII |
30 |
Alimente destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, conform Directivei 2009/39/CE, inclusiv alimentele pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică |
31 |
Miere, astfel cum este definită în Directiva 2001/110/CE |
32 |
Malț și produse din malț |
PARTEA B
LISTA TUTUROR ADITIVILOR
1. Coloranți
Numărul E |
Denumire |
E 100 |
Curcumină |
E 101 |
Riboflavine |
E 102 |
Tartrazină |
E 104 |
Galben de chinolină |
E 110 |
Galben Sunset (sunset yellow) FCF/galben portocaliu S |
E 120 |
Coșenilă, acid carminic, carmine |
E 122 |
Azorubină, carmoizină |
E 123 |
Amarant |
E 124 |
Ponceau 4R, Roșu coșenilă A |
E 127 |
Eritrozină |
E 129 |
Roșu Allura AC |
E 131 |
Albastru patent V |
E 132 |
Indigotină, carmin indigo |
E 133 |
Albastru briliant FCF |
E 140 |
Clorofile și clorofiline |
E 141 |
Complecși de cupru ai clorofilelor și clorofilinelor |
E 142 |
Verde S |
E 150a |
Caramel simplu (12) |
E 150b |
Caramel de sulfit caustic |
E 150c |
Caramel amoniacal |
E 150d |
Caramel cu sulfit de amoniu |
E 151 |
Negru briliant BN, negru PN |
E 153 |
Cărbune vegetal |
E 155 |
Brun HT |
E 160a |
Caroteni |
E 160b |
Annatto, bixină, norbixină |
E 160c |
Extract de ardei roșu, capsantină, capsorubină |
E 160d |
Licopen |
E 160e |
Beta-apo-8′-carotenal (C 30) |
E 161b |
Luteină |
E 161g |
Cantaxantină (13) |
E 162 |
Roșu sfeclă, betanină |
E 163 |
Antocianine |
E 170 |
Carbonat de calciu |
E 171 |
Dioxid de titan |
E 172 |
Oxizi și hidroxizi de fier |
E 173 |
Aluminiu |
E 174 |
Argint |
E 175 |
Aur |
E 180 |
Litolrubină BK |
2. Îndulcitori
Numărul E |
Denumire |
E 420 |
Sorbitoli |
E 421 |
Manitol |
E 950 |
Acesulfam-K |
E 951 |
Aspartam |
E 952 |
Ciclamați |
E 953 |
Izomalt |
E 954 |
Zaharine |
E 955 |
Sucraloză |
E 957 |
Taumatină |
E 959 |
Neohesperidină DC |
E 961 |
Neotam |
E 962 |
Sare de aspartam-acesulfam |
E 965 |
Maltitoli |
E 966 |
Lactitol |
E 967 |
Xilitol |
E 968 |
Eritritol |
3. Aditivi alimentari, alții decât coloranții și îndulcitorii
Numărul E |
Denumire |
E 170 |
Carbonat de calciu |
E 200 |
Acid sorbic |
E 202 |
Sorbat de potasiu |
E 203 |
Sorbat de calciu |
E 210 |
Acid benzoic (14) |
E 211 |
Benzoat de sodiu (14) |
E 212 |
Benzoat de potasiu (14) |
E 213 |
Benzoat de calciu (14) |
E 214 |
P-hidroxibenzoat de etil |
E 215 |
Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de etil |
E 218 |
P-hidroxibenzoat de metil |
E 219 |
Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil |
E 220 |
Dioxid de sulf |
E 221 |
Sulfit de sodiu |
E 222 |
Sulfit acid de sodiu |
E 223 |
Metabisulfit de sodiu |
E 224 |
Metabisulfit de potasiu |
E 226 |
Sulfit de calciu |
E 227 |
Sulfit acid de calciu |
E 228 |
Sulfit acid de potasiu |
E 234 |
Nizină |
E 235 |
Natamicină |
E 239 |
Hexametilentetramină |
E 242 |
Dicarbonat de dimetil |
E 249 |
Nitrit de potasiu |
E 250 |
Nitrit de sodiu |
E 251 |
Nitrat de sodiu |
E 252 |
Nitrat de potasiu |
E 260 |
Acid acetic |
E 261 |
Acetat de potasiu |
E 262 |
Acetați de sodiu |
E 263 |
Acetat de calciu |
E 270 |
Acid lactic |
E 280 |
Acid propionic |
E 281 |
Propionat de sodiu |
E 282 |
Propionat de calciu |
E 283 |
Propionat de potasiu |
E 284 |
Acid boric |
E 285 |
Tetraborat de sodiu (borax) |
E 290 |
Dioxid de carbon |
E 296 |
Acid malic |
E 297 |
Acid fumaric |
E 300 |
Acid ascorbic |
E 301 |
Ascorbat de sodiu |
E 302 |
Ascorbat de calciu |
E 304 |
Esteri ai acidului ascorbic cu acizi grași |
E 306 |
Extract bogat în tocoferol |
E 307 |
Alfa-tocoferol |
E 308 |
Gama-tocoferol |
E 309 |
Delta-tocoferol |
E 310 |
Galat de propil |
E 311 |
Galat de octil |
E 312 |
Galat de dodecil |
E 315 |
Acid eritorbic |
E 316 |
Eritorbat de sodiu |
E 319 |
Butilhidrochinonă terțiară (TBHQ) |
E 320 |
Butilhidroxianisol (BHA) |
E 321 |
Butilhidroxitoluen (BHT) |
E 322 |
Lecitine |
E 325 |
Lactat de sodiu |
E 326 |
Lactat de potasiu |
E 327 |
Lactat de calciu |
E 330 |
Acid citric |
E 331 |
Citrați de sodiu |
E 332 |
Citrați de potasiu |
E 333 |
Citrați de calciu |
E 334 |
Acid tartric (L(+)–) |
E 335 |
Tartrați de sodiu |
E 336 |
Tartrați de potasiu |
E 337 |
Tartrat de sodiu și potasiu |
E 338 |
Acid fosforic |
E 339 |
Fosfați de sodiu |
E 340 |
Fosfați de potasiu |
E 341 |
Fosfați de calciu |
E 343 |
Fosfați de magneziu |
E 350 |
Malați de sodiu |
E 351 |
Malat de potasiu |
E 352 |
Malați de calciu |
E 353 |
Acid metatartric |
E 354 |
Tartrat de calciu |
E 355 |
Acid adipic |
E 356 |
Adipat de sodiu |
E 357 |
Adipat de potasiu |
E 363 |
Acid succinic |
E 380 |
Citrat triamonic |
E 385 |
Etilendiaminotetraacetat de calciu disodic (calciu disodic EDTA) |
E 392 |
Extracte de rozmarin |
E 400 |
Acid alginic |
E 401 |
Alginat de sodiu |
E 402 |
Alginat de potasiu |
E 403 |
Alginat de amoniu |
E 404 |
Alginat de calciu |
E 405 |
Alginat de propan-1, 2-diol |
E 406 |
Agar |
E 407a |
Algă marină Eucheuma prelucrată |
E 407 |
Caragenan |
E 410 |
Gumă din semințe de carruba |
E 412 |
Gumă de guar |
E 413 |
Tragacant |
E 414 |
Gumă arabică (gumă de acacia) |
E 415 |
Gumă de xantan |
E 416 |
Gumă Karaya |
E 417 |
Gumă Tara |
E 418 |
Gumă Gellan |
E 422 |
Glicerol |
E 425 |
Konjac |
E 426 |
Hemiceluloză de soia |
E 427 |
Guma cassia |
E 431 |
Stearat de polioxietilenă (40) |
E 432 |
Monolaurat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 20) |
E 433 |
Monooleat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 80) |
E 434 |
Monopalmitat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 40) |
E 435 |
Monostearat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 60) |
E 436 |
Tristearat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 65) |
E 440 |
Pectine |
E 442 |
Fosfatide de amoniu |
E 444 |
Acetat izobutirat de zaharoză |
E 445 |
Esteri glicerici ai rășinilor din lemn |
E 450 |
Difosfați |
E 451 |
Trifosfați |
E 452 |
Polifosfați |
E 459 |
Beta-ciclodextrină |
E 460 |
Celuloză |
E 461 |
Metilceluloză |
E 462 |
Etilceluloză |
E 463 |
Hidroxipropilceluloză |
E 464 |
Hidroxipropilmetilceluloză |
E 465 |
Etilmetilceluloză |
E 466 |
Carboximetilceluloză, carboximetilceluloză de sodiu, gumă de celuloză |
E 468 |
Carboximetilceluloză de sodiu reticulată, gumă de celuloză cu structură reticulată |
E 469 |
Carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic, gumă de celuloză hidrolizată enzimatic |
E 470a |
Săruri de sodiu, potasiu și calciu ale acizilor grași |
E 470b |
Săruri de magneziu ale acizilor grași |
E 471 |
Mono- și digliceride ale acizilor grași |
E 472a |
Esteri ai acidului acetic cu mono- și digliceridele acizilor grași |
E 472b |
Esteri ai acidului lactic cu mono- și digliceridele acizilor grași |
E 472c |
Esteri ai acidului citric cu mono- și digliceridele acizilor grași |
E 472d |
Esteri ai acidului tartric cu mono- și digliceridele acizilor grași |
E 472e |
Esteri ai acizilor mono- și diacetiltartric cu mono- și digliceridele acizilor grași |
E 472f |
Amestec de esteri ai acidului acetic și ai acidului tartric cu mono- și digliceridele acizilor grași |
E 473 |
Esteri ai zaharozei cu acizi grași |
E 474 |
Zaharogliceride |
E 475 |
Esteri poliglicerici ai acizilor grași |
E 476 |
Poliricinoleat de poliglicerină |
E 477 |
Esteri ai propan-1,2-diolului cu aciziir grași |
E 479b |
Ulei din semințe de soia oxidat termic interacționat cu mono- și digliceride ale acizilor grași |
E 481 |
Stearoil-2-lactilat de sodiu |
E 482 |
Stearoil-2-lactilat de calciu |
E 483 |
Tartrat de stearil |
E 491 |
Monostearat de sorbitan |
E 492 |
Tristearat de sorbitan |
E 493 |
Monolaurat de sorbitan |
E 494 |
Monooleat de sorbitan |
E 495 |
Monopalmitat de sorbitan |
E 500 |
Carbonați de sodiu |
E 501 |
Carbonați de potasiu |
E 503 |
Carbonați de amoniu |
E 504 |
Carbonați de magneziu |
E 507 |
Acid clorhidric |
E 508 |
Clorură de potasiu |
E 509 |
Clorură de calciu |
E 511 |
Clorură de magneziu |
E 512 |
Clorură stanoasă |
E 513 |
Acid sulfuric |
E 514 |
Sulfați de sodiu |
E 515 |
Sulfați de potasiu |
E 516 |
Sulfat de calciu |
E 517 |
Sulfat de amoniu |
E 520 |
Sulfat de aluminiu |
E 521 |
Sulfat de aluminiu și sodiu |
E 522 |
Sulfat de aluminiu și potasiu |
E 523 |
Sulfat de aluminiu și amoniu |
E 524 |
Hidroxid de sodiu |
E 525 |
Hidroxid de potasiu |
E 526 |
Hidroxid de calciu |
E 527 |
Hidroxid de amoniu |
E 528 |
Hidroxid de magneziu |
E 529 |
Oxid de calciu |
E 530 |
Oxid de magneziu |
E 535 |
Ferocianură de sodiu |
E 536 |
Ferocianură de potasiu |
E 538 |
Ferocianură de calciu |
E 541 |
Fosfat acid de aluminiu și sodiu |
E 551 |
Dioxid de siliciu |
E 552 |
Silicat de calciu |
E 553a |
Silicat de magneziu |
E 553b |
Talc |
E 554 |
Silicat de aluminiu și sodiu |
E 555 |
Silicat de aluminiu și potasiu |
E 556 |
Silicat de aluminiu și calciu |
E 558 |
Bentonită |
E 559 |
Silicat de aluminiu (Kaolin) |
E 570 |
Acizi grași |
E 574 |
Acid gluconic |
E 575 |
Glucono-delta-lactonă |
E 576 |
Gluconat de sodiu |
E 577 |
Gluconat de potasiu |
E 578 |
Gluconat de calciu |
E 579 |
Gluconat feros |
E 585 |
Lactat feros |
E 586 |
4-hexilrezorcinol |
E 620 |
Acid glutamic |
E 621 |
Monoglutamat de sodiu |
E 622 |
Monoglutamat de potasiu |
E 623 |
Diglutamat de calciu |
E 624 |
Monoglutamat de amoniu |
E 625 |
Diglutamat de magneziu |
E 626 |
Acid guanilic |
E 627 |
Guanilat disodic |
E 628 |
Guanilat dipotasic |
E 629 |
Guanilat de calciu |
E 630 |
Acid inozinic |
E 631 |
Inozinat disodic |
E 632 |
Inozinat dipotasic |
E 633 |
Inozinat de calciu |
E 634 |
5′-ribonucleotide de calciu |
E 635 |
5′-ribonucleotide disodice |
E 640 |
Glicină și sarea sa de sodiu |
E 650 |
Acetat de zinc |
E 900 |
Dimetilpolisiloxan |
E 901 |
Ceară de albine, albă și galbenă |
E 902 |
Ceară de candelilla |
E 903 |
Ceară de carnauba |
E 904 |
Șelac |
E 905 |
Ceară microcristalină |
E 907 |
Poli-1-decenă hidrogenată |
E 912 |
Esteri ai acidului montanic |
E 914 |
Ceară polietilenică oxidată |
E 920 |
L-cisteină |
E 927b |
Carbamidă |
E 938 |
Argon |
E 939 |
Heliu |
E 941 |
Azot |
E 942 |
Protoxid de azot |
E 943a |
Butan |
E 943b |
Izobutan |
E 944 |
Propan |
E 948 |
Oxigen |
E 949 |
Hidrogen |
E 999 |
Extract de Quillaia |
E 1103 |
Invertază |
E 1105 |
Lizozim |
E 1200 |
Polidextroză |
E 1201 |
Polivinilpirolidonă |
E 1202 |
Polivinilpolipirolidonă |
E 1203 |
Alcool polivinilic (PVA) |
E 1204 |
Pululan |
E 1205 |
Copolimer metacrilat bazic |
E 1404 |
Amidon oxidat |
E 1410 |
Fosfat de monoamidon |
E 1412 |
Fosfat de diamidon |
E 1413 |
Fosfat de diamidon fosfatat |
E 1414 |
Fosfat de diamidon acetilat |
E 1420 |
Amidon acetilat |
E 1422 |
Adipat de diamidon acetilat |
E 1440 |
Amidon hidroxipropilic |
E 1442 |
Fosfat de diamidon hidroxipropilat |
E 1450 |
Octenil succinat de amidon și sodiu |
E 1451 |
Amidon oxidat acetilat |
E 1452 |
Octenilsuccinat de amidon și aluminiu |
E 1505 |
Trietil citrat |
E 1517 |
Diacetat de glicerină (diacetină) |
E 1518 |
Triacetat de glicerină (triacetină) |
E 1519 |
Alcool benzilic |
E 1520 |
Propan-1,2-diol (propilenglicol) |
E 1521 |
Polietilenglicol |
PARTEA C
DEFINIȚIILE GRUPURILOR DE ADITIVI
1. Grupa I
Numărul E |
Denumire |
Concentrație maximă specifică |
||||
E 170 |
Carbonat de calciu |
quantum satis |
||||
E 260 |
Acid acetic |
quantum satis |
||||
E 261 |
Acetat de potasiu |
quantum satis |
||||
E 262 |
Acetați de sodiu |
quantum satis |
||||
E 263 |
Acetat de calciu |
quantum satis |
||||
E 270 |
Acid lactic |
quantum satis |
||||
E 290 |
Dioxid de carbon |
quantum satis |
||||
E 296 |
Acid malic |
quantum satis |
||||
E 300 |
Acid ascorbic |
quantum satis |
||||
E 301 |
Ascorbat de sodiu |
quantum satis |
||||
E 302 |
Ascorbat de calciu |
quantum satis |
||||
E 304 |
Esteri ai acidului ascorbic cu acizi grași |
quantum satis |
||||
E 306 |
Extract bogat în tocoferol |
quantum satis |
||||
E 307 |
Alfa-tocoferol |
quantum satis |
||||
E 308 |
Gama-tocoferol |
quantum satis |
||||
E 309 |
Delta-tocoferol |
quantum satis |
||||
E 322 |
Lecitine |
quantum satis |
||||
E 325 |
Lactat de sodiu |
quantum satis |
||||
E 326 |
Lactat de potasiu |
quantum satis |
||||
E 327 |
Lactat de calciu |
quantum satis |
||||
E 330 |
Acid citric |
quantum satis |
||||
E 331 |
Citrați de sodiu |
quantum satis |
||||
E 332 |
Citrați de potasiu |
quantum satis |
||||
E 333 |
Citrați de calciu |
quantum satis |
||||
E 334 |
Acid tartric (L(+)–) |
quantum satis |
||||
E 335 |
Tartrați de sodiu |
quantum satis |
||||
E 336 |
Tartrați de potasiu |
quantum satis |
||||
E 337 |
Tartrat de sodiu și potasiu |
quantum satis |
||||
E 350 |
Malați de sodiu |
quantum satis |
||||
E 351 |
Malat de potasiu |
quantum satis |
||||
E 352 |
Malați de calciu |
quantum satis |
||||
E 354 |
Tartrat de calciu |
quantum satis |
||||
E 380 |
Citrat triamonic |
quantum satis |
||||
E 400 |
Acid alginic |
quantum satis (15) |
||||
E 401 |
Alginat de sodiu |
quantum satis (15) |
||||
E 402 |
Alginat de potasiu |
quantum satis (15) |
||||
E 403 |
Alginat de amoniu |
quantum satis (15) |
||||
E 404 |
Alginat de calciu |
quantum satis (15) |
||||
E 406 |
Agar |
quantum satis (15) |
||||
E 407 |
Caragenan |
quantum satis (15) |
||||
E 407a |
Algă Euchema prelucrată |
quantum satis (15) |
||||
E 410 |
Gumă din semințe de carruba |
|||||
E 412 |
Gumă de guar |
|||||
E 413 |
Tragacant |
quantum satis (15) |
||||
E 414 |
Gumă arabică (gumă de acacia) |
quantum satis (15) |
||||
E 415 |
Gumă de xantan |
|||||
E 417 |
Gumă Tara |
|||||
E 418 |
Gumă Gellan |
|||||
E 422 |
Glicerol |
quantum satis |
||||
E 425 |
Konjac
|
|||||
E 440 |
Pectine |
quantum satis (15) |
||||
E 460 |
Celuloză |
quantum satis |
||||
E 461 |
Metilceluloză |
quantum satis |
||||
E 462 |
Etilceluloză |
quantum satis |
||||
E 463 |
Hidroxipropilceluloză |
quantum satis |
||||
E 464 |
Hidroxipropilmetilceluloză |
quantum satis |
||||
E 465 |
Etilmetilceluloză |
quantum satis |
||||
E 466 |
Carboximetilceluloză |
quantum satis |
||||
E 469 |
Carboximetilceluloză hidrolizată enzimatic |
quantum satis |
||||
E 470a |
Săruri de sodiu, potasiu și calciu ale acizilor grași |
quantum satis |
||||
E 470b |
Săruri de magneziu ale acizilor grași |
quantum satis |
||||
E 471 |
Mono- și digliceride ale acizilor grași |
quantum satis |
||||
E 472a |
Esteri ai acidului acetic cu mono- și digliceridele acizilor grași |
quantum satis |
||||
E 472b |
Esteri ai acidului lactic cu mono- și digliceridele acizilor grași |
quantum satis |
||||
E 472c |
Esteri ai acidului citric cu mono- și digliceridele acizilor grași |
quantum satis |
||||
E 472d |
Esteri ai acidului tartric cu mono- și digliceridele acizilor grași |
quantum satis |
||||
E 472e |
Esteri ai acizilor mono- și diacetiltartric cu mono- și digliceridele acizilor grași |
quantum satis |
||||
E 472f |
Amestec de esteri ai acidului acetic și ai acidului tartric cu mono- și digliceridele acizilor grași |
quantum satis |
||||
E 500 |
Carbonați de sodiu |
quantum satis |
||||
E 501 |
Carbonați de potasiu |
quantum satis |
||||
E 503 |
Carbonați de amoniu |
quantum satis |
||||
E 504 |
Carbonați de magneziu |
quantum satis |
||||
E 507 |
Acid clorhidric |
quantum satis |
||||
E 508 |
Clorură de potasiu |
quantum satis |
||||
E 509 |
Clorură de calciu |
quantum satis |
||||
E 511 |
Clorură de magneziu |
quantum satis |
||||
E 513 |
Acid sulfuric |
quantum satis |
||||
E 514 |
Sulfați de sodiu |
quantum satis |
||||
E 515 |
Sulfați de potasiu |
quantum satis |
||||
E 516 |
Sulfat de calciu |
quantum satis |
||||
E 524 |
Hidroxid de sodiu |
quantum satis |
||||
E 525 |
Hidroxid de potasiu |
quantum satis |
||||
E 526 |
Hidroxid de calciu |
quantum satis |
||||
E 527 |
Hidroxid de amoniu |
quantum satis |
||||
E 528 |
Hidroxid de magneziu |
quantum satis |
||||
E 529 |
Oxid de calciu |
quantum satis |
||||
E 530 |
Oxid de magneziu |
quantum satis |
||||
E 570 |
Acizi grași |
quantum satis |
||||
E 574 |
Acid gluconic |
quantum satis |
||||
E 575 |
Glucono-delta-lactonă |
quantum satis |
||||
E 576 |
Gluconat de sodiu |
quantum satis |
||||
E 577 |
Gluconat de potasiu |
quantum satis |
||||
E 578 |
Gluconat de calciu |
quantum satis |
||||
E 640 |
Glicină și sarea sa de sodiu |
quantum satis |
||||
E 920 |
L-cisteină |
quantum satis |
||||
E 938 |
Argon |
quantum satis |
||||
E 939 |
Heliu |
quantum satis |
||||
E 941 |
Azot |
quantum satis |
||||
E 942 |
Protoxid de azot |
quantum satis |
||||
E 948 |
Oxigen |
quantum satis |
||||
E 949 |
Hidrogen |
quantum satis |
||||
E 1103 |
Invertază |
quantum satis |
||||
E 1200 |
Polidextroză |
quantum satis |
||||
E 1404 |
Amidon oxidat |
quantum satis |
||||
E 1410 |
Fosfat de monoamidon |
quantum satis |
||||
E 1412 |
Fosfat de diamidon |
quantum satis |
||||
E 1413 |
Fosfat de diamidon fosfatat |
quantum satis |
||||
E 1414 |
Fosfat de diamidon acetilat |
quantum satis |
||||
E 1420 |
Amidon acetilat |
quantum satis |
||||
E 1422 |
Adipat de diamidon acetilat |
quantum satis |
||||
E 1440 |
Amidon hidroxipropilic |
quantum satis |
||||
E 1442 |
Fosfat de diamidon hidroxipropilic |
quantum satis |
||||
E 1450 |
Octenil succinat de amidon și sodiu |
quantum satis |
||||
E 1451 |
Amidon oxidat acetilat |
quantum satis |
||||
E 620 |
Acid glutamic |
10 g/kg, individual sau în combinație, exprimată ca acid glutamic |
||||
E 621 |
Monoglutamat de sodiu |
|||||
E 622 |
Monoglutamat de potasiu |
|||||
E 623 |
Diglutamat de calciu |
|||||
E 624 |
Monoglutamat de amoniu |
|||||
E 625 |
Diglutamat de magneziu |
|||||
E 626 |
Acid guanilic |
500 mg/kg, individual sau în combinație, exprimată ca acid guanilic |
||||
E 627 |
Guanilat disodic |
|||||
E 628 |
Guanilat dipotasic |
|||||
E 629 |
Guanilat de calciu |
|||||
E 630 |
Acid inozinic |
|||||
E 631 |
Inozinat disodic |
|||||
E 632 |
Inozinat dipotasic |
|||||
E 633 |
Inozinat de calciu |
|||||
E 634 |
5′-ribonucleotide de calciu |
|||||
E 635 |
5′-ribonucleotide disodice |
|||||
E 420 |
Sorbitoli |
quantum satis (în alte scopuri decât cele de îndulcire) |
||||
E 421 |
Manitol |
|||||
E 953 |
Izomalt |
|||||
E 965 |
Maltitoli |
|||||
E 966 |
Lactitol |
|||||
E 967 |
Xilitol |
|||||
E 968 |
Eritritol |
2. Grupa II: Coloranți alimentari autorizați quantum satis
Numărul E |
Denumire |
E 101 |
Riboflavine |
E 140 |
Clorofile, clorofiline |
E 141 |
Complecși de cupru ai clorofilelor și clorofilinelor |
E 150a |
Caramel simplu |
E 150b |
Caramel de sulfit caustic |
E 150c |
Caramel amoniacal |
E 150d |
Caramel cu sulfit de amoniu |
E 153 |
Cărbune vegetal |
E 160a |
Caroteni |
E 160c |
Extract de ardei roșu, capsantină, capsorubină |
E 162 |
Roșu sfeclă, betanină |
E 163 |
Antocianine |
E 170 |
Carbonat de calciu |
E 171 |
Dioxid de titan |
E 172 |
Oxizi și hidroxizi de fier |
3. Grupa III: Coloranți alimentari cu limită maximă combinată
Numărul E |
Denumire |
E 100 |
Curcumină |
E 102 |
Tartrazină |
E 104 |
Galben de chinolină |
E 110 |
Galben Sunset (sunset yellow) FCF/galben portocaliu S |
E 120 |
Coșenilă, acid carminic, carmine |
E 122 |
Azorubină, carmoizină |
E 124 |
Ponceau 4R, roșu coșenilă A |
E 129 |
Roșu Allura AC |
E 131 |
Albastru patent V |
E 132 |
Indigotină, carmin indigo |
E 133 |
Albastru briliant FCF |
E 142 |
Verde S |
E 151 |
Negru briliant BN, negru BN |
E 155 |
Brun HT |
E 160e |
Beta-apo-8′-carotenal (C 30) |
E 161b |
Luteină |
4. Grupa IV: Polioli
Numărul E |
Denumire |
E 420 |
Sorbitoli |
E 421 |
Manitol |
E 953 |
Izomalt |
E 965 |
Maltitoli |
E 966 |
Lactitol |
E 967 |
Xilitol |
E 968 |
Eritritol |
5. Alți aditivi care pot fi reglementați în combinație
(a) E 200-203: Acid sorbic – sorbați (SA)
Numărul E |
Denumire |
E 200 |
Acid sorbic |
E 202 |
Sorbat de potasiu |
E 203 |
Sorbat de calciu |
(b) E 210-213: Acid benzoic – benzoați (BA)
Numărul E |
Denumire |
E 210 |
Acid benzoic |
E 211 |
Benzoat de sodiu |
E 212 |
Benzoat de potasiu |
E 213 |
Benzoat de calciu |
(c) E 200-213: Acid sorbic – sorbați; acid benzoic – benzoați (SA + BA)
Numărul E |
Denumire |
E 200 |
Acid sorbic |
E 202 |
Sorbat de potasiu |
E 203 |
Sorbat de calciu |
E 210 |
Acid benzoic |
E 211 |
Benzoat de sodiu |
E 212 |
Benzoat de potasiu |
E 213 |
Benzoat de calciu |
(d) E 200-219: Acid sorbic – sorbați; acid benzoic – benzoați; p-hidroxibenzoați (SA + BA + PHB)
Numărul E |
Denumire |
E 200 |
Acid sorbic |
E 202 |
Sorbat de potasiu |
E 203 |
Sorbat de calciu |
E 210 |
Acid benzoic |
E 211 |
Benzoat de sodiu |
E 212 |
Benzoat de potasiu |
E 213 |
Benzoat de calciu |
E 214 |
P-hidroxibenzoat de etil |
E 215 |
Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de etil |
E 218 |
P-hidroxibenzoat de metil |
E 219 |
Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil |
(e) E 200-203; 214-219: Acid sorbic – sorbați; p-hidroxibenzoați (SA + PHB)
Numărul E |
Denumire |
E 200 |
Acid sorbic |
E 202 |
Sorbat de potasiu |
E 203 |
Sorbat de calciu |
E 214 |
P-hidroxibenzoat de etil |
E 215 |
Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de etil |
E 218 |
P-hidroxibenzoat de metil |
E 219 |
Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil |
(f) E 214-219: p-hidroxibenzoați (PHB)
Numărul E |
Denumire |
E 214 |
P-hidroxibenzoat de etil |
E 215 |
Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de etil |
E 218 |
P-hidroxibenzoat de metil |
E 219 |
Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil |
(g) E 220-228: Dioxid de sulf – sulfiți
Numărul E |
Denumire |
E 220 |
Dioxid de sulf |
E 221 |
Sulfit de sodiu |
E 222 |
Sulfit acid de sodiu |
E 223 |
Metabisulfit de sodiu |
E 224 |
Metabisulfit de potasiu |
E 226 |
Sulfit de calciu |
E 227 |
Sulfit acid de calciu |
E 228 |
Sulfit acid de potasiu |
(h) E 249-250: Nitriți
Numărul E |
Denumire |
E 249 |
Nitrit de potasiu |
E 250 |
Nitrit de sodiu |
(i) E 251-252: Nitrați
Numărul E |
Denumire |
E 251 |
Nitrat de sodiu |
E 252 |
Nitrat de potasiu |
(j) E 280-283: Acid propionic – propionați
Numărul E |
Denumire |
E 280 |
Acid propionic |
E 281 |
Propionat de sodiu |
E 282 |
Propionat de calciu |
E 283 |
Propionat de potasiu |
(k) E 310-320: Galați, TBHQ și BHA
Numărul E |
Denumire |
E 310 |
Galat de propil |
E 311 |
Galat de octil |
E 312 |
Galat de dodecil |
E 319 |
Butilhidrochinonă terțiară (TBHQ) |
E 320 |
Butilhidroxianisol (BHA) |
(l) E 338-341, E 343 și E 450-452: Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați
Numărul E |
Denumire |
E 338 |
Acid fosforic |
E 339 |
Fosfați de sodiu |
E 340 |
Fosfați de potasiu |
E 341 |
Fosfați de calciu |
E 343 |
Fosfați de magneziu |
E 450 |
Difosfați |
E 451 |
Trifosfați |
E 452 |
Polifosfați |
(m) E 355-357: Acid adipic – adipați
Numărul E |
Denumire |
E 355 |
Acid adipic |
E 356 |
Adipat de sodiu |
E 357 |
Adipat de potasiu |
(n) E 432-436: Polisorbați
Numărul E |
Denumire |
E 432 |
Monolaurat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 20) |
E 433 |
Monooleat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 80) |
E 434 |
Monopalmitat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 40) |
E 435 |
Monostearat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 60) |
E 436 |
Tristearat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 65) |
(o) E 473-474: Esteri ai zaharozei cu acizi grași, zaharogliceride
Numărul E |
Denumire |
E 473 |
Esteri ai zaharozei cu acizi grași |
E 474 |
Zaharogliceride |
(p) E 481-482: Stearoil-2-lactilați
Numărul E |
Denumire |
E 481 |
Stearoil-2-lactilat de sodiu |
E 482 |
Stearoil-2-lactilat de calciu |
(q) E 491-495: Esteri de sorbitan
Numărul E |
Denumire |
E 491 |
Monostearat de sorbitan |
E 492 |
Tristearat de sorbitan |
E 493 |
Monolaurat de sorbitan |
E 494 |
Monooleat de sorbitan |
E 495 |
Monopalmitat de sorbitan |
(r) E 520-523: Sulfați de aluminiu
Numărul E |
Denumire |
E 520 |
Sulfat de aluminiu |
E 521 |
Sulfat de aluminiu și sodiu |
E 522 |
Sulfat de aluminiu și potasiu |
E 523 |
Sulfat de aluminiu și amoniu |
(s) E 551-559: Dioxid de siliciu – silicați
Numărul E |
Denumire |
E 551 |
Dioxid de siliciu |
E 552 |
Silicat de calciu |
E 553a |
Silicat de magneziu |
E 553b |
Talc |
E 554 |
Silicat de aluminiu și sodiu |
E 555 |
Silicat de aluminiu și potasiu |
E 556 |
Silicat de aluminiu și calciu |
E 559 |
Silicat de aluminiu (Kaolin) |
(t) E 620-625: Acid glutamic – glutamați
Numărul E |
Denumire |
E 620 |
Acid glutamic |
E 621 |
Monoglutamat de sodiu |
E 622 |
Monoglutamat de potasiu |
E 623 |
Diglutamat de calciu |
E 624 |
Monoglutamat de amoniu |
E 625 |
Diglutamat de magneziu |
(u) E 626-635: Ribonucleotide
Numărul E |
Denumire |
E 626 |
Acid guanilic |
E 627 |
Guanilat disodic |
E 628 |
Guanilat dipotasic |
E 629 |
Guanilat de calciu |
E 630 |
Acid inozinic |
E 631 |
Inozinat disodic |
E 632 |
Inozinat dipotasic |
E 633 |
Inozinat de calciu |
E 634 |
5′-ribonucleotide de calciu |
E 635 |
5′-ribonucleotide disodice |
PARTEA D
CATEGORII DE PRODUSE ALIMENTARE
Număr |
Denumire |
0. |
Toate categoriile de produse alimentare |
01. |
Produse lactate și analogi |
01.1. |
Lapte pasteurizat și sterilizat nearomatizat (inclusiv UHT) |
01.2. |
Produse lactate fermentate nearomatizate, inclusiv lapte bătut natural nearomatizat (cu excepția laptelui bătut sterilizat) netratat termic după fermentare |
01.3. |
Produsele lactate fermentate nearomatizate, tratate termic după fermentare |
01.4. |
Produse lactate fermentate aromatizate, inclusiv produse tratate termic |
01.5. |
Lapte deshidratat, astfel cum este definit în Directiva 2001/114/CE |
01.6. |
Smântână și smântână praf |
01.6.1. |
Smântână pasteurizată nearomatizată (cu excepția smântânii cu conținut redus de grăsime) |
01.6.2. |
Produse nearomatizate pe bază de smântână fermentate cu fermenți vii și produse de substituție cu un conținut de grăsime mai mic de 20 % |
01.6.3. |
Alte tipuri de smântână |
01.7. |
Brânză și brânzeturi |
01.7.1. |
Brânză nematurată, cu excepția produselor de la categoria 16 |
01.7.2. |
Brânză maturată |
01.7.3. |
Coajă comestibilă de brânză |
01.7.4. |
Brânză din zer |
01.7.5. |
Brânză topită |
01.7.6. |
Brânzeturi (cu excepția produselor de la categoria 16) |
01.8. |
Analogi de produse lactate, inclusiv preparate de albire a băuturilor |
02. |
Grăsimi și uleiuri și emulsii de grăsimi și uleiuri |
02.1. |
Grăsimi și uleiuri practic anhidre (cu excepția grăsimilor lactate anhidre) |
02.2. |
Emulsii de grăsimi și uleiuri, în principal de tip apă în ulei |
02.2.1. |
Unt și unt concentrat și ulei de unt și grăsimi lactate anhidre |
02.2.2. |
Alte emulsii de grăsimi și uleiuri, inclusiv tartinabile, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 1234/2007, precum și emulsii lichide |
02.3. |
Spray de ulei comestibil vegetal pentru ungerea tăvilor |
03. |
Înghetață |
04. |
Fructe și legume |
04.1. |
Fructe și legume neprelucrate |
04.1.1. |
Fructe și legume proaspete întregi |
04.1.2. |
Fructe și legume descojite, tăiate și mărunțite |
04.1.3. |
Fructe și legume congelate |
04.2. |
Fructe și legume prelucrate |
04.2.1. |
Fructe și legume uscate |
04.2.2. |
Fructe și legume în oțet, ulei sau saramură |
04.2.3. |
Fructe și legume conservate în cutii sau borcane |
04.2.4. |
Preparate din fructe și legume, cu excepția produselor de la punctul 5.4 |
04.2.4.1. |
Preparate din fructe și legume, cu excepția compoturilor |
04.2.4.2. |
Compoturi, cu excepția produselor de la categoria 16 |
04.2.5. |
Gem, jeleuri și marmelade și alte produse similare |
04.2.5.1. |
Gemuri extra și jeleuri extra, astfel cum sunt definite în Directiva 2001/113/CE |
04.2.5.2. |
Gem, jeleuri și marmelade și piure de castane îndulcit, astfel cum sunt definite în Directiva 2001/113/CE |
04.2.5.3. |
Alte preparate tartinabile similare din fructe și legume |
04.2.5.4. |
Unt de fructe cu coajă lemnoasă și preparate tartinabile din fructe cu coajă lemnoasă |
04.2.6. |
Produse din cartofi prelucrați |
05. |
Produse de cofetărie |
05.1. |
Produse din cacao și ciocolată reglementate de Directiva 2000/36/CE |
05.2. |
Alte produse de cofetărie, inclusiv dropsuri pentru împrospătarea respirației |
05.4. |
Gumă de mestecat |
05.3. |
Decorațiuni, învelișuri și umpluturi, cu excepția umpluturilor pe bază de fructe de la categoria 4.2.4 |
06. |
Cereale și produse pe bază de cereale |
06.1. |
Boabe de cereale întregi, sfărâmate, sau transformate în fulgi |
06.2. |
Făinuri și amidonuri |
06.2.1. |
Făinuri și alte produse de morărit și amidonuri |
06.2.2. |
Amidonuri |
06.3. |
Cereale pentru micul dejun |
06.4. |
Paste făinoase |
06.4.1. |
Paste făinoase proaspete |
06.4.2. |
Paste făinoase uscate |
06.4.3. |
Paste făinoase proaspete preparate în prealabil |
06.4.4. |
Gnocchi din cartofi |
06.4.5. |
Umpluturi pentru paste alimentare umplute (ravioli și alte paste similare) |
06.5. |
Tăiței |
06.6. |
Aluaturi |
06.7. |
Cereale preparate în prealabil (prefierte) sau prelucrate |
07. |
Produse de panificație |
07.1. |
Pâine și chifle |
07.1.1. |
Pâine preparată exclusiv cu următoarele ingrediente: făină de grâu, apă, drojdie sau agent de fermentare, sare |
07.1.2. |
Pain courant français; Friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyerek |
07.2. |
Produse fine de panificație |
08. |
Carne |
08.1. |
Carne neprelucrată |
08.1.1. |
Carne neprelucrată, alta decât preparatele din carne definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 |
08.1.2. |
Preparate din carne, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004 |
08.2. |
Carne prelucrată |
08.2.1. |
Carne prelucrată netratată termic |
08.2.2. |
Carne prelucrată tratată termic |
08.2.3. |
Membrane și învelișuri și decorațiuni pentru carne |
08.2.4. |
Produse din carne conservate în mod tradițional, cu prevederi specifice referitoare la nitriți și nitrați |
08.2.4.1. |
Produse tradiționale din carne conservate prin imersie în soluție de saramură (produse din carne conservate prin imersie în soluție de conservare care conține nitriți și/sau nitrați, sare și alte componente) |
08.2.4.2. |
Produse tradiționale din carne, conservate prin uscare (procedeul de conservare prin uscare presupune aplicarea uscată a amestecului de conservare care conține nitriți și/sau nitrați, sare și alte componente pe suprafața cărnii, urmată de o perioadă de stabilizare/maturare) |
08.2.4.3. |
Alte produse din carne, conservate în mod tradițional (procedeele de conservare prin imersie și conservare prin uscare, utilizate în combinație sau cele în care se includ nitrit și/sau nitrat într-un produs compus sau în care soluția de conservare se injectează în produs înainte de preparare) |
09. |
Pește și produse de pescărie |
09.1. |
Pește și produse de pescărie neprelucrate |
09.1.1. |
Pește neprelucrat |
09.1.2. |
Moluște și crustacee neprelucrate |
09.2. |
Pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee |
09.3. |
Icre |
10. |
Ouă și produse din ouă |
10.1. |
Ouă neprelucrate |
10.2. |
Ouă și produse din ouă prelucrate |
11. |
Zaharuri, siropuri, miere și îndulcitori de masă |
11.1. |
Zaharuri și siropuri, astfel cum sunt definite în Directiva 2001/111/CE |
11.2. |
Alte zaharuri și siropuri |
11.3. |
Miere, astfel cum este definită în Directiva 2001/110/CE |
11.4. |
Îndulcitori de masă |
11.4.1. |
Îndulcitori de masă sub formă lichidă |
11.4.2. |
Îndulcitori de masă sub formă de pudră |
11.4.3. |
Îndulcitori de masă sub formă de tablete |
12. |
Săruri, condimente, supe, sosuri, salate și produse proteice |
12.1. |
Sare și înlocuitori de sare |
12.1.1. |
Sare |
12.1.2. |
Înlocuitori de sare |
12.2. |
Ierburi, condimente, produse de asezonare |
12.2.1. |
Ierburi și condimente |
12.2.2. |
Produse de asezonare și condimentare |
12.3. |
Oțeturi |
12.4. |
Muștar |
12.5. |
Supe și ciorbe |
12.6. |
Sosuri |
12.7. |
Salate și produse tartinabile condimentate |
12.8. |
Drojdie și produse din drojdie |
12.9. |
Produse proteice, cu excepția produselor de la categoria 1.8 |
13. |
Alimente cu destinație nutrițională specială, astfel cum sunt definite în Directiva 2009/39/CE |
13.1. |
Alimente pentru sugari și copii mici |
13.1.1. |
Formule de început ale preparatelor pentru sugari, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/141/CE a Comisiei (18) |
13.1.2. |
Formule de continuare ale preparatelor pentru copii de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/141/CE |
13.1.3. |
Preparate pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/125/CE a Comisiei (19) |
13.1.4. |
Alte alimente pentru copii de vârstă mică |
13.1.5. |
Alimente dietetice pentru sugari și copii de vârstă mică, destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE a Comisiei (20), și formule speciale pentru sugari |
13.1.5.1. |
Alimente dietetice pentru sugari, destinate unor scopuri medicale speciale, și formule speciale pentru sugari |
13.1.5.2. |
Alimente dietetice pentru sugari și copii de vârstă mică, destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Directiva 1999/21/CE |
13.2. |
Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale, definite în Directiva 1999/21/CE (cu excepția produselor de la categoria de produse alimentare 13.1.5) |
13.3. |
Alimente dietetice pentru controlul greutății, destinate să înlocuiască complet aportul alimentar zilnic sau o masă individuală (în totalitate sau parțial aportul alimentar zilnic total) |
13.4. |
Alimente adecvate pentru persoanele cu intoleranță la gluten, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 41/2009 al Comisiei (21) |
14. |
Băuturi |
14.1. |
Băuturi nealcoolice |
14.1.1. |
Apă, inclusiv apă minerală naturală, astfel cum este definită în Directiva 2009/54/CE, și apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate |
14.1.2. |
Sucuri de fructe, astfel cum sunt definite în Directiva 2001/112/CE, și sucuri de legume |
14.1.3. |
Nectaruri de fructe, astfel cum sunt definite în Directiva 2001/112/CE, și nectaruri de legume și alte produse similare |
14.1.4. |
Băuturi aromatizate |
14.1.5. |
Cafea, ceai, infuzii de plante și de fructe, cicoare; ceai, infuzii de plante și fructe și extracte de cicoare; preparate din ceaiuri, plante, fructe și cereale pentru infuzii, precum și amestecuri sau amestecuri solubile din aceste produse |
14.1.5.1. |
Cafea, extracte de cafea |
14.1.5.2. |
Altele |
14.2. |
Băuturi alcoolice, inclusiv echivalenți fără alcool și cu conținut scăzut de alcool |
14.2.1. |
Bere și băuturi din malț |
14.2.2. |
Vin și alte produse definite în Regulamentul (CEE) nr. 1234/2007 și omologii fără alcool |
14.2.3. |
Cidru de mere și de pere |
14.2.4. |
Vin din fructe și Made wine |
14.2.5. |
Mied |
14.2.6. |
Băuturi spirtoase, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 110/2008 |
14.2.7. |
Produse aromatizate pe bază de vin, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CEE) nr. 1601/91 |
14.2.7.1. |
Vinuri aromatizate |
14.2.7.2. |
Băuturi aromatizate pe bază de vin |
14.2.7.3. |
Cocteiluri aromatizate din produse vitivinicole |
14.2.8. |
Alte băuturi alcoolice și băuturi spirtoase cu mai puțin de 15 % alcool, inclusiv amestecuri de băuturi alcoolice cu băuturi nealcoolice |
15. |
Aperitive condimentate și gustări gata de consum |
15.1. |
Gustări pe bază de cartofi, cereale, făină sau amidon |
15.2. |
Fructe cu coajă lemnoasă prelucrate |
16. |
Deserturi, cu excepția produselor de la categoriile 1, 3 și 4 |
17. |
Suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului (22), cu excepția suplimentelor alimentare pentru sugari și copii de vârstă mică |
17.1. |
Suplimente alimentare furnizate sub formă solidă, inclusiv sub formă de capsule și tablete și sub alte forme similare, cu excepția formelor masticabile |
17.2. |
Suplimente alimentare furnizate sub formă lichidă |
17.3. |
Suplimente alimentare furnizate sub formă de sirop sau masticabile |
18. |
Produse alimentare prelucrate, altele decât cele de la categoriile 1-17, cu excepția alimentelor destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică |