Profitul unei afaceri în industria alimentară este condiționat de calitatea produsului și de încrederea pe care consumatorii o au în unitatea care produce alimentul respectiv. Consumatorii trebuie sa fie absolut convinși că ceea ce produceți este sigur și igienic. Informațiile din această secțiune vă ajută să vă ridicați la nivelul așteptărilor clienților voștri.
Acestea sunt doar câteva probleme care apasă orice investitor care este întrebat:"Aveți un program HACCP în unitatea dvs?". Siguranța alimentară este o preocupare majoră pentru consumatori, producători și autorități deopotrivă. Pentru a asigura calitatea și siguranța produselor alimentare, industria alimentară depinde de un sistem riguros și eficient numit HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Indiferent de dimensiunea unității de producție alimentară, HACCP joacă un rol crucial în asigurarea unei oferte de alimente sigure și sănătoase.
În România, legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor reglementează cu strictețe producția primară și vânzarea directă de produse primare de origine animală. Aceste reguli au fost introduse pentru a proteja sănătatea publică prin asigurarea siguranței alimentelor și a sănătății animalelor.
Sunt mai multe variante de a avea un program HACCP. Unele mai simple, altele ceva mai complicate. Spre exemplu, puteți să îl copiați gratis de pe internet, puneți antetul dvs și îl prezentați organelor de control. Este o variantă simplă, ieftină și care nu vă ajută cu absolut nimic. Dacă sunteți „prieten" cu inspectorii, totul este ok. Dacă nu, poate vă veți „împrieteni". Dar asta nu înseamnă că veți avea un viitor strălucit în producția de alimente.
Este îngrozitor să citești într-un program HACCP că: „Dacă lotul respectiv (n.a:se refera la produse alimentare de catering) nu este acceptabil pentru consumator atunci se vor realiza următoarele activități: - reprocesarea sau procesare ulterioară în cadrul sau în afara unității pentru a se asigura ca pericolul pentru siguranța alimentului este redus la niveluri acceptabile...."
O nouă actualizare importantă a fost realizată pe siteul Codex Alimentarius. Am publicat textul Codex Alimentarius CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-20031 - CODUL DE PRACTICĂ INTERNAŢIONAL, PRINCIPII GENERALE ALE IGIENEI ALIMENTARE.
Tehnologii desprinse parcă din filmele SF sunt pregătite de EFSA pentru a fi aplicate in industria alimentară pentru evaluarea riscurilor. Astfel se trece la o noua pradigmă în programele de igienă și siguranța alimentelor.
De la 22 aprilie va fi interzisă utilizarea aromei eter de rum în produsele alimentare în Uniunea Eropeana ca urmare a evaluarilor realizate de EFSA si publicate in 2017 prin care aceasta substanță are efect cancerigen și genotoxic.
În Regulamentul UE nr. 1169/11, există obligația de a indica cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente utilizate la prepararea produselor alimentare preambalate. Comisia Europeana și-a stabilit ca obiectiv, oferirea de orientări companiilor și autorităților naționale în ceea ce privește aplicarea principiului de declarare a cantității de ingrediente ( QUID ).
Majoritatea unităților din industria alimentară consideră programul de autocontrol o obligație impusă de „dsv-iști" care nu au ce face și îi controlează la așa ceva. Pe lângă aceasta, mai este și faptul că trebuie să plătească un astfel de program la tot felul de laboratoare, mai mult sau mai puțin impuse tot de ... Realitatea este însă alta.