© 2023 Asociația Codex

Există o falsă idee ca alimentele și tot ceea ce mâncăm sau bem trebuie să fie sterile. Este o greșeală fundamentală.

 

Viață există peste tot în jurul nostru. Absolut peste tot există organisme mai mari sau mai mici. În aer, în apă, pe sol sau în sol. Când respirăm, când bem apă există milioane, chiar miliarde de microorganisme care pot intra în organism. Chiar înseși intestinele noastre sunt doldora de diverse microorganisme.Joshua Lederberg, premiat Nobel la 33 de ani, în 1958 a elaborat termenul de "microbiom" care reprezintă totalitatea microorganismelor din corpul uman. În prezent, se presupune că greutatea aproximativă a acestor microorganisme este de aproximativ 2 kg. Și aceste microorganisme nu doar există în noi, ci au și anumite relații, schimburi, procese simbiotice cu organismul nostru.

Pe această planetă viața trăiește prin viață. Este total ne-natural să mâncăm și să bem steril. 

În primul rând, este bine de știut că în mod natural există o lupă permanentă pentru "spațiul vital”. Sub nuc nu prea cresc alte plante deoarece nucul emană substanțe pe bază de iod care nu plac multor plante. Astfel, el va exista bine mersi cu resursele din jurul său fără o concurență importantă. Mucegaiurile pe brânză, odată ce se dezvoltă nu mai permit dezvoltarea altor microorganisme, ele ocupând "spațiul vital" și consumă doar pentru ele resursele, unele dintre acestea "deversând" în jurul substanțe antibacteriene. Flora intestinală din intestinele animalelor asigură un "climat" particular care nu permite dezvoltarea altor tipuri de bacterii. Cu alte cuvinte, în mod natural în intestinul nostru există o floră microbiană, denumită saprofită. Aceasta, dacă este bine "întreținută" printr-o alimentație corectă, nu numai că nu permite dezvoltarea patogenilor ci asigură și unele vitamine sau alte substanțe importante pe care organismul nostru le extrage. Prin alimentație corectă nu trebuie să se înțeleagă numai să oferim alimente care să ajute flora ci chiar, prin ceea ce mâncăm, să populăm cu microorganisme intestinele noastre. 

Cu alte cuvinte, dacă abordăm o viață normală din punct de vedere al încărcării microbiene din jurul nostru, eliminând pe cât posibil condițiile și factorii favorizanți care pot ajuta sau stimula dezvoltarea patogenilor, atunci nu este nevoie să bem și să mâncăm steril. Practic a mânca și bea steril este o "aiureală”, sau mai bine spus, o "vrăjeală de marketing". 

Dacă vreți să beți steril, atunci apa trebuie fiartă la temperaturi și presiuni înalte. Atunci veți descoperi că apa nu are gust, miros și surprinzător nu vă trece setea așa cum v-ați astepta. A cumpăra filtre care "purifică și sterlizează" apa doar printr-o simplă trece întră la categoria "vrăjeală de marketing" și aruncați banii pe geam. A nu se confunda cu a bea apă dintr-un izvor.

Dacă te aștepți să manânci o mâncare sterilă înseamnă că vei mânca ceva fără gust, miros și total nehrănitor. Aceasta deoarece pentru a face un preparat steril trebuie să îl fierbi la temperaturi și presiuni foarte înalte. Rezultatul va fi un amalgam de substanțe chimice în diverse forme structurale și atât.

Deci să recapitulez:

steril = lipsa oricărui microroganism.

igienic = lipsa oricărui microorganism potențial patogen.

Noi, ca și ființe vii trebuie să ne ferim să mâncăm și să bem steril deoarece este nenatural în primul rând și este mult mai periculos în al doilea rând(aspect pe care îl voi prezenta altă dată). Dar, ca ființe vii inteligente trebuie să avem grijă să mâncăm și să bem igienic. 

Trebuie să cunoașteți un lucru important. Dacă veți lupta să trăiți într-un mediu cât mai steril din toate punctele de vedere, în momentul în care organismul vostru se va afla față în față cu o banală bacterie, care la majoritatea oamenilor este inofensivă, aveți mari șanse să declanșați probleme serioase de sănătate. Gândiți-vă la vaccinuri. Prin vaccinare, ne administrăm în corp microorganisme patogene, în diverse forme de inactivare, care stimulează sistemul imunitar și îl pregătesc pentru a face față într-o confruntare reală. Dacă totul este steril în jurul nostru, măncăm și bem steril, atunci organismul ce "va ști" să facă într-o situație neprevăzută?!

Deci, nu confundați steril cu igienic.


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu