© 2023 Asociația Codex

Termenul de curățenie are zeci de înțelesuri. Depinde de cultură, zonă geografică, industrializare, tehnologizare etc. Nu trebuie să neglijăm nici banii, care au un rol hotărâtor. 

 

Dar, indiferent de aceste aspecte "obsesia curățeniei" sau a "igienei perfecte" poate crea o problemă de sănătate mult mai gravă decât o igienă în limite normale. Până și aici este valabil principiul budist al "căii de mijloc".

Ani la rând cercetătorii au studiat cauzele alergiilor. Principala descoperire a constat în faptul că, s-a observat că în zonele puternic industrializate, cu o cultură avansată, frecvența alergiilor era mult mai mare decât la restul populației. Anii de studiu au arătat cauza: "obsesia curățeniei". Un studiu elvețian de dată recentă a arătat faptul că această creștere dramatică a bolilor alergice este legată de dispariția microorganismelor care populează corpul uman. Cei de la Stanford School of Medicine au spus că persoanele care au în organism o tulpină a bacteriei Helicobacter prezintă un risc mai mic de a suferi de diverse alergii. Mai mult, dispariția bacteriei favorizează obezitatea, diabetul de tip 2 și alte afecțiuni metabolice. Este ciudat mai ales că se știa că H. pylori este suspicionat în provocarea ulcerului.

Cu alte cuvinte, o igienă perfectă, dusă la obsesie, strică. Practic nu poți elimina toate microorganismele dintr-o zonă decât dacă le-ai vedea și ai fi sigur astfel că le-ai îndepărtat de peste tot. Ar mai fi posibilitatea ca acea zonă să o dezinfectezi cu flacără sau cu substanțe extrem de puternice și apoi o ții sigilată, cu condiția ca elementele structurale să fie din inox sau orice alt material care nu permite aderențe, este perfect plan și nu are locuri unde se pot constitui. Cum așa ceva nu se poate în viața reală este o utopie să credem că ștergând masa, pe care preparăm mâncarea, cu zeci de cârpe îmbibate în tot felul de substanțe o vom "sterliza" și astfel vom putea să preparăm o mâncare sănătoasă. Asta nu înseamnă că masa pe care pregătim mâncarea poate să fie plină cu de toate și mai ales cu resturi din zilele precedente.   

Am vrut doar să subliniez că o "curățenie perfectă" este utopică, nu este posibilă și chiar dacă s-ar putea nu este benefică organismului nostru. Prin igienizare, trebuie să fim atenți să îndepărtăm orice posibilitate de a permite organismelor patogene să se dezvolte. Cu cât mediul în care trăim este mai natural, mai plin de viață, posibilitatea ca germenii patogeni să prospere este mult mai mică deoarece "spațiul vital" este ocupat de saprofiți.

Pe parcurs, voi descrie în amănunțime diversele metode eficiente și mecanismele prin care se poate realiza o igienizare corectă și eficientă. Important este să înțelegeți că:

1. o igienizare perfectă nu există.

2. trebuie să fim atenți să îndepărtăm tot ceea ce favorizează sau permite dezvoltarea/multiplicarea patogenilor și să permitem sau cel puțin să nu afectăm saprofiții.


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu