© 2023 Asociația Codex

CODUL DE PRACTICĂ INTERNAŢIONAL, RECOMANDAT PRINCIPII GENERALE ALE IGIENEI ALIMENTARE - CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003

Secţiunea IX– Informaţiile despre produs şi înştiinţarea consumatorului

Obiective:

Produsele ar trebui să aibă ataşate informaţiile corespunzătoare pentru a se asigura că:

  • sunt disponibile informaţii adecvate şi accesibile următoarei persoane care intervine în industria alimentară, pentru a-i permite manevrarea, depozitarea, procesarea, pregătirea şi furnizarea produselor într-un mod corect şi care să confere siguranţă;
  • lotul este uşor de identificat şi retras, dacă este necesar.

Consumatorii trebuie să aibă cunoştinţe suficiente despre igiena în industria alimentară pentru a le permite:

  • înţelegerea importanţei de a avea la dispoziţie informaţii despre produs;
  • să ia decizii care să corespundă nevoilor individuale, în cunoştinţă de cauză; şi
  • să prevină contaminarea sau creşterea ori supravieţuirea unor elemente patogene care apar în alimente, prin depozitarea, prepararea şi folosirea corectă a produsului.

Mai ales pentru produsele alimentare, informaţiile de pe etichete care se adresează persoanelor implicate în industria alimentară sau comercianţilor trebuie să se distingă cu uşurinţă de cele destinate consumatorilor.

Motivaţie:

Informaţii insuficiente despre produs şi/sau cunoştinţe necorespunzătoare cu privire la igiena generală în industria alimentară pot duce la manipularea greşită a produselor în anumite etape ale procesului industriei alimentare. O asemenea manipulare greşită poate avea ca rezultat apariţia unor boli, poate determina ca produsele să nu mai fie corespunzătoare pentru consum, chiar dacă în primele faze ale procesului din industria alimentară s-au luat toate măsurile pentru controlarea şi menţinerea igienei adecvate.

9.1 Identificarea lotului

Identificarea lotului este esenţială pentru retragerea produsului de pe piaţă şi ajută la rotaţia stocurilor. Fiecare container de alimente trebuie să fie întotdeauna marcat pentru a se identifica producătorul şi lotul. Se vor aplica prevederile Standardului General Codex pentru Etichetarea Alimentelor Ambalate (CODEX STAN 1-1985, Rev. 1 (1991)).

9.2 Informaţii despre produs

Toate produsele alimentare trebuie să fie însoţite de sau să poarte informaţii adecvate care să permită următoarei persoane care intervine într-o etapă a procesului din industria alimentară să manipuleze, furnizeze, să depoziteze sau să prepare şi să utilizeze produsul în condiţii de siguranţă şi în mod corect.

9.3 Etichetarea

Alimentele pre-ambalate trebuie să fie etichetate, iar etichetele trebuie să conţină instrucţiuni clare care să permită următoarei persoane care intervine într-o etapă a procesului din industria alimentară să manipuleze, furnizeze, să depoziteze sau să prepare şi să utilizeze produsul în condiţii de siguranţă. Se vor aplica prevederile Standardului General Codex pentru Etichetarea Alimentelor Ambalate (CODEX STAN 1-1985, Rev. 1 (1991)).

9.4 Educarea consumatorului

Programele de educaţie a sănătăţii ar trebui să acopere şi disciplina igienei generale a alimentelor. Astfel de programe ar trebui să permită consumatorilor să înţeleagă importanţa informaţiei referitoare la orice fel de produs, să urmeze instrucţiunile ataşate produselor, astfel încât consumatorul să ia decizii în cunoştinţă de cauză. În special, consumatorii ar trebui să fie informaţi cu privire la relaţia dintre controlul duratei şi al temperaturii şi bolile care pot surveni ca urmare a consumării unor alimente.

Nici un comentariu