
Acestea sunt doar câteva probleme care apasă orice investitor care este întrebat:"Aveți un program HACCP în unitatea dvs?". Siguranța alimentară este o preocupare majoră pentru consumatori, producători și autorități deopotrivă. Pentru a asigura calitatea și siguranța produselor alimentare, industria alimentară depinde de un sistem riguros și eficient numit HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Indiferent de dimensiunea unității de producție alimentară, HACCP joacă un rol crucial în asigurarea unei oferte de alimente sigure și sănătoase.

În România, legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor reglementează cu strictețe producția primară și vânzarea directă de produse primare de origine animală. Aceste reguli au fost introduse pentru a proteja sănătatea publică prin asigurarea siguranței alimentelor și a sănătății animalelor.

Sunt mai multe variante de a avea un program HACCP. Unele mai simple, altele ceva mai complicate. Spre exemplu, puteți să îl copiați gratis de pe internet, puneți antetul dvs și îl prezentați organelor de control. Este o variantă simplă, ieftină și care nu vă ajută cu absolut nimic. Dacă sunteți „prieten" cu inspectorii, totul este ok. Dacă nu, poate vă veți „împrieteni". Dar asta nu înseamnă că veți avea un viitor strălucit în producția de alimente.

Este îngrozitor să citești într-un program HACCP că: „Dacă lotul respectiv (n.a:se refera la produse alimentare de catering) nu este acceptabil pentru consumator atunci se vor realiza următoarele activități: - reprocesarea sau procesare ulterioară în cadrul sau în afara unității pentru a se asigura ca pericolul pentru siguranța alimentului este redus la niveluri acceptabile...."
