© 2023 Asociația Codex

Pentru Profesioniști

Profitul unei afaceri în industria alimentară este condiționat de calitatea produsului și de încrederea pe care consumatorii o au în unitatea care produce alimentul respectiv. Consumatorii trebuie sa fie absolut convinși că ceea ce produceți este sigur și igienic. Informațiile din această secțiune vă ajută să vă ridicați la nivelul așteptărilor clienților voștri.

Astazi am a avut o deziluzie. Pur si simplu am ramas cu gura cascata cand, cineva cu o unitate de industrie aliementara, mi-a raspuns la o intrebare banala: "Cum stiti sigur ca produsele dumneavoastra alimentare sunt sigure si igienice? Care sunt parametrii pe care ii urmariti pentru a dormi bine noaptea?" . Raspunsul a fost surprinzator in conditiile in care, respectiva persoana are o afacere in domeniul alimentelor de ani buni: "Pai fiecare angajat are fisa postului si stie ce trebuie sa faca si" nu am avut reclamatii pana acum" .

codexalimentarius.ro
codexalimentarius.ro

Orice unitate din domeniul productiei, depozitarii sau comercializarii de alimente se poate confrunta oricand cu inspectii si controale ale autoritatilor competente. Aceste controale sunt reglementate de regulamente europene si ordine ale ANSVSA care pun in practica decizii si legislatia UE. De aceea cred ca este important pentru un operator economic sa cunoasca in general care este planul de control in domeniul igienei si sigurantei alimentului. Astfel, mai jos puteti analiza si voi liniile majore dupa care se ghideaza astfel de inspectii. Puteti uliliza acest plan pentru a pune la punct situatii mai putin conforme cu care va puteti confrunta in unitatea voastra.

codexalimentarius.ro
codexalimentarius.ro

Toate firmele care produc alimente sunt obligate sa aiba implementate programe privind siguranta alimentelor. Managerii, dar si personalul din productie constientizeaza mai greu responsabilitatile ce le revin. De obicei, aceste responsabilitati sunt insumate in " ce se poate intampla asa de grav" . Iar cand este vorba de inspectiile de igiena, responsabilitatile sunt comasate in fraza " lasa ca ma descurc eu cu inspectorii", cu toate ca aceleasi persoane au grija deosebita si o atentie sporita pentru actele contabile; ceea ce nu se poate spune ca manifesta aceeasi grija si fata de actele privind igiena alimentelor. Aspect cu adevarat surprinzator. Daca nu gestionezi bine contabilitatea risti sa pierzi in acea saptamana niste bani sau poate iei o amenda de la fisc. Dar daca imbolnavesti oameni cu produsele alimentare realizate de tine, chiar si o suspiciune ca ai putea fi cauza, poate duce la ruinarea afacerii, pe langa alte aspecte legale pe care trebuie sa le suporti.

Listeria monocytogenes este unul dintre cei mai periculosi agenti de infectie alimentara umana deoarece asociaza mortalitatea cu prevalenta ridicata la nivelul populatie. In 95% din cazurile de listerioza umana boala a fost declansata de consumul de alimente. Este foarte rar ca boala sa fie declansata prin manipularea animalelor sau prin contact direct cu o alta persoana bolnava.

Produsele alimentare gata pentru consum (ready to eat food - RTE) sunt alimente destinate consumului direct, nu necesita preparare sau o alta transformare pentru a elimina sau a reduce la un nivel acceptabil microorganismele periculoase (art.2, litera g, Regulament CE nr. 2073/2005).

Acest articol isi propune sa atraga atentia asupra unor aspecte privind criteriile microbiologice ale produselor alimentare, in optica Regulamentului CE nr. 2073/2005. Un subiect atat de complex nu poate fi epuizat in cateva randuri asadar imi propun sa fac acum doar o scurta introducere.

Comisia Europeana a solicitat un aviz stiintific din partea EFSA privind riscurile biologice reprezentate de cresterea bacteriilor nocive pe anumite tipuri de carne, inclusiv Clostridiunm spp., pentru revizuirea legislatiei specifice. Studiul solicitat viza prevederile Regulamentului 853/2004 privind modul de transport si depozitare a carnii provenite de la ungulatele domestice, carcasei provenite de la diverse specii, dar si a carnii tocate, temperatura de referinta fiind de 7 grade Celsius.

ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) pregateste in furnale o noua forma a legislatiei privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a obiectivelor din domeniul alimentar care desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Codex Alimentarius defineste perioada de viata a unui produs alimentar ca si perioada in care un produs alimentar mentine siguranta microbiologica si caracteristicile sale adecvate la o temperatura de depozitare specificata si, dupa caz, in conditii de depozitare si de manipulare specificate.

Devin obligatorii din 13 decembrie 2014, noile reglementări privind etichetarea stabilite prin Regulamentul European 1169/2011 privind etichetarea alimentelor. Până în ianuarie 2015, stocul de etichete după actualul format se acceptă până la terminarea stocului de marfă etichetat astfel.

Managementul sigurantei alimentelor la nivelul unei companii procesatoare de produse alimentare impune utilizarea Bunelor Practici de Igiena in Productie alaturi de utilizarea sistemului HACCP.

Load more stories