© 2023 Asociația Codex

Știu să fac o mâncare de te lingi pe degete …cum aș putea să câștig de pe urma talentului meu de bucătar? O întrebare numai bună pentru noi românii care, de ce să nu recunoaștem, suntem gurmanzi înnăscuți. Ne place și bun și tradițional, adică preparat în casă. Atunci de ce să nu facem o afacere bănoasă din pasiunile noastre?! Fără o investiție uriașă, dar cu multă pasiune se poate deschide un punct gastronomic local.

codexalimentarius.ro

Parlamentul European, în februarie 2014, în comisia pentru cultură și educație, a adoptat o rezoluție puțin cunoscută referitor la patrimoniul gastronomic european: aspecte culturale și educative. Textul rezoluției este interesant și merită parcurs cu titlul de informație de genul „ce mai fac parlamentarii noștri în Parlamentul Europei”. Este o colecție de citate emanate din întrebarea „cum poate fi transformată gastronomia în cultură și educație?”. Rolul unei astfel de rezoluții este unul total necunoscut mie. Probabil că are o oarecare valoare simbolică sau, eu știu.

Dar ce am găsit interesant în această rezoluție sunt următoarele fraze:

- înscrierea bucătăriei gastronomice franțuzești pe lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității (decizia 5.COM 6.14).
- înscrierea regimului alimentar mediteraneean pe lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, din 16 noiembrie 2010 și din 4 decembrie 2013,

 Ups, adică asta da lovitură economică, deși extrem de subtilă, dar extrem de valoroasă în țările și pentru consumatorii pentru care chiar contează. Pentru a lămuri mai mult cum stă treaba aceasta trebuie să știți următoarele: pentru reliefarea autenticităţii obiceiurilor păstrate, s-au identificat şapte comunităţi în care dieta mediteraneană este încă vie, transmisă mai departe, protejată şi sărbătorită, ca parte a patrimoniului cultural: localitatea Agros din centrul insulei Cipru; insulele Brac şi Hvar, din Dalmaţia Centrală, Croaţia; oraşul Soria, din nord-estul Spaniei; oraşul Koroni din regiunea Peloponez, Grecia; subregiunea Cilento din Campania, în sudul Italiei; oraşul Chefchaouen din nord-vestul Marocului; oraşul Tavira din regiunea Algarve, Portugalia. Ei…. ce părere aveți? sună bine pentru turism?

Credeți că este o mare filosofie? Nu. Potrivit European Society of Lifestyle Medicine, termenul ''dietă mediteraneană'' se referă la anumite modele în regimul alimentar în regiunile unde se cultivă măslini din zona Mediteranei. Dieta mediteraneană încorporează elementele de bază ale alimentaţiei sănătoase şi, în plus, ''un strop de ulei de măsline aromat şi poate un pahar de vin roşu'', printre alte componente care caracterizează arta culinară tradiţională a ţărilor care împrejmuiesc Marea Mediterană.

Ideea de a înscrie gastronomia franceză în patrimoniul UNESCO, patrimoniului cultural imaterial al umanității, a fost lansată la finele anului 2006 de un grup de gastronomi și de bucătari renumiți, precum Paul Bocuse, Alain Ducasse și Pierre Troisgros. Până la ei, nimeni nu a avut o asemenea idee cu un succes fulminant, cu toate că în 2005 Mexicul a avut și el o astfel de ințiativă. Dar, Mexicul probabil nu se compară cu acești iluștri bucătari. Credeți că despre asta era vorba? Nu. Era vorba doar despre bani, recunoaștere, turism și câștigurile date de renume bucătăriilor din Franța.

Un studiu cu privire la turism (Frochot (2003))arată că "imaginea Franței a fost deseori asociată cu cea a unei țări de cultură, de modă, de romantism și, mai presus de toate, de țară producătoare de vinuri și gastronomice, strategie de promovare a turismului pe piețele interne și internaționale". S-a constatat în 2000 că Franța a primit 75 de milioane de vizitatori străini, iar în 2001 numărul acestor vizitatori străini a crescut la 76,5 milioane. Hall (2003) afirmă că "acest lucru reafirmă faptul că Franța, cu diversitatea produselor sale turistice, este o destinație atractivă". Din toate țările europene, Franța este de departe cea care acordă cea mai mare importanță gastronomiei sale, iar pentru multe generații francezii au împărtășit convingerea aproape absolută că cea mai bună gătire din lume se află pe teritoriul lor. (Pitte, 1991)
Multe cercetări au arătat că Franța este în concurență cu Italia în ceea ce privește cine poate fi mai bun atunci când vine vorba de gastronomia țării. Cu toate acestea, Franța a devenit prima, peste Italia. (Frochot, I. (2003). An Analysis of Regional Positioning and Its Associated Food Images in French Tourism Regional Brochures. Wine, Food and Tourism Marketing . 14 (3/4), 77 . Mitchell, R & Hall, Michael (2003). Food Tourism: Around the World. Burlington: Butterworth Heinemann. 60. Pitte, Robert Jean (2002). French Gastronomy. New York: Columbia University Press. 1.)

Deci mai sunteți încă pe fir? Este vorba despre turism, bani, profit. În aceste condiții ideea ANSVSA (Autoritatea Națională sanitară veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) de a permite funcționarea și autorizarea punctelor gastronomice locale poate fi asociată cu o adevărată mină de aur. Cu toate acestea se pare că nu multă lume își dă seama de valoarea acestui demers. Poate nici chiar autoritățile care au realizat acest demers.

Ce este acest punct gastronomic?

Păi dacă vă pricepeți la făcut mâncare deschideți un punct gastronomic local. Local, adică în bucătăria proprie. Sunteți priceput, prietenii vă laudă cu mâncarea făcută de voi, copii se bat pe prăjiturile voastre și aveți nevoie de bani, deschideți în propria casă, în propria bucătărie un astfel de punct. Întrebarea este : cine nu are nevoie de bani în plus?…că în minus are toată lumea.

Deci fără o investiție inițială, deoarece folosiți exact ce aveți în bucătăria personală puteți să deschideți o afacere extrem de bănoasă și gustoasă. Nu trebuie să deschideți un mega restaurant, cu o investiție pe măsură, reclamă, marketing sau alte asemenea. Ce pregătiți zilnic puteți servi la un asemenea punct gastronomic. Mai mult, dacă aveți imaginație puteți și să livrați mâncarea acolo unde vă este solicitată.

Ce pot servi la acest punct gastronomic?

Orice produceți în casă, în mod tradițional sau țărănesc. Tradițional nu înseamnă să produceți ca acum 100 de ani. Poate familia dvs are un mod aparte de a face vărzările, poate ciorba de burtă făcută de dvs are ceva special. Pur și simplu ce mâncare faceți dvs, aceea o serviți.

Trebuie să fiți atenți că meniul zilnic nu poate să conțină mai mult de două produse din fiecare fel: pricipal, felul doi si desert.

De asemenea, nu trebuie să vă ramână mâncare de pe o zi pe alta.

În rest, este simplu. După ce faceți mâncarea, pe care puteți să o programați la anumite ore, o serviți în propria bucătărie sau pe terasa curții sau în alt spațiu amenajat, cum ar fi târgurile tradiționale sau țărănesti.

De unde mă aprovizionez?

Doar din unități autorizate sau înregistrate. Nu vă imaginați că trebuie să luați de la supermarket. Nu. Astăzi, în anul 2018 toți care doresc să vândă produse alimentare trebuie să fie înregistrați sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Așa este și corect și legal. Acele persoane trebuie să respecte anumite reguli de igienă și siguranța alimentelor, minime și obligatorii care sunt evaluate de specialiști în igienă și pot asigura trasabilitatea produselor alimentare. Cu alte cuvinte, puteți lua lactate și brânzeturi de la producători din mediul rural, ca de altfel orice produs realizat în gospodăria țărănească dacă acea gospodărie are înregistrea sanitară veterinară. Pentru lapte și produse lactate, pentru ouă, pentru pește, vânat, miere se dau astfel de înregistrări. Chiar și pentru mici abatoare fixe sau mobile pe lângă ferme se dau autorizații. Deci puteți să vă aprovizionați de la orice producător care vă poate oferi calitatea pe care o solicitati dar și documente care să reflete trasabilitatea produselor alimentare pe care le folositi în punctul gastronomic.

Rolul acestei trasabilități constă în faptul că, în caz de probleme, autoritățile să poată interveni în timp util pentru a identifica problema și a limita pe cât posibil pagubele privind sănătatea consumatorilor.

Cine poate lucra într-un punct gastronomic local?

Doar proprietarul și membrii familiei. Aceștia trebuie să aibă starea de sănătate bună și dovedită prin analize și monitorizare periodică, care să le permită să producă mâncare pentru alții.

Care sunt pașii pentru deschiderea unui punct gastronomic local?

Prima dată să știți să faceți mâncare bună, igienică și sigură.

Al doilea este să vă deschideți la Registru comerțului o formă juridică: societate comercială, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, etc.

Amenajați bucătăria personală să poată fi prezentată unei echipe de evaluare. Nu trebuie să arate ca o bucătărie profesională ci trebuie să fie curată, bine amenajată, cu apă potabilă, cu posibilități de depozitare corectă a materiei prime și a produsului finit, precum și cu posibilitatea de pregătire termică corespunzătoare dacă este cazul. Nu vă gândiți că aveți nevoie de cuptoare performante. Să ne aducem aminte că cele mai bune plăcinte și cea mai bună pâine este cea la vatra buncii. Așa puteți produce și voi.

Apoi trebuie să depuneți o cerere la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul în care activați.

O echipă de inspectori va veni, va evalua ceea ce le prezentați și apoi vă va da autorizația împreună cu câteva sfaturi importante, de care vă sugerez să țineți cont.

Apoi puteți să deschideți afacerea.

Cam acestea ar fi întrebările esențiale. Dacă mai aveți întrebări sau doriți sprijin vă stau oricând la dispoziție. Puteți să vă înregstrați pe site și să dechideți o discuție în secțiunea destinată acestui scop pe site.


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu