© 2023 Asociația Codex

A mânca sănătos este destul de simplu dacă respectăm câteva principii de bază. Definiția a mânca sănătos nu înseamnă să nu mâncăm sărat, sau prea dulce, să nu mâncăm pâine sau carne de porc. A mânca sănătos înseamnă două lucruri esențiale: să mănânci cumpătat, dar cât mai variat și alimentele să nu conțină contaminanți.

A mânca cumpătat are pentru fiecare o altă însemnătate. Pentru mine, care sunt un gurmand, a mânca cumpătat înseamnă să mănânc un lighean de colțunași cu brânză și smântână. Desigur, glumesc, dar sunt totuși un gurmand. Îmi place să gătesc și, zic eu și prietenii, fac mâncare cu mult gust. Așa îmi place. De aceea, efortul de a fi cumpătat la masă este ca o meditație tibetană în mijlocul ghețarului, eu fiind învelit într-o pătură udă.

Deci, fiecare are stilul propriu de a-și doza mâncarea. Dar să discutăm despre a doua chestiune, a mânca fără contaminanți.

Contaminanții, general vorbind, sunt toate acele substanțe chimice, microorganisme sau elemente fizice care nu au ce căuta în mod normal în mâncare. Acest normal este și el discutabil funcție de țară, cultură, gusturi, etc. Astfel, sarea pentru unii este un contaminant (cei care nu au voie să mănânce sărat), iar pentru alții este un ingredient esențial vieții (mai ales cea iodată). La fel este și cu microorganismele. Spre exemplu, mucegaiul din brânza Blue cheese înnobilează produsul alimentar dând un gust minunat, dar adaugă și un extraordinar surplus de nutrienți și vitamine. Același mucegai însă, ne poate contamina cu ușurință frigiderul, ceea ce va duce la alterarea mai ușoară a mâncării, mucegaiul devenind astfel un contaminant.

Referitor la contaminanți un lucru este sigur. Este dificil să eliminăm absolut toți potențialii contaminanți. Singurul mod în care acest lucru este posibil este a produce și a mânca alimente sterile. Pe de altă parte, a mânca alimente sterile este o greșeală uriașă. Cei care sunt obligați să consume astfel de alimente pentru a supraviețui nu au ce face. Dar noi restul, trebuie să ne asumăm riscul de a consuma alimente cu un nivel oarecare de așa-ziși "contaminanți ne-nocivi" pentru a supune organismul unui stres, care stimulează mecanismele de apărare și reacție.

Organismele statului împreună cu producătorii, ca principiu, veghează să aducă acești contaminanți la un nivel minim acceptabil, iar pe unii să îi elimine de tot. Dar acest lucru nu ne scutește de responsabilitatea fiecăruia.

De aceea, este important să conștientizăm și să aplicăm, în viața curentă, un set limitat de reguli, care să nu ne îngreuneze viața și așa complicată. Aceste reguli de aplicat zilnic ne vor ajuta să eliminăm pe cât posibil potențialii contaminanți periculoși.

Voi prezenta 5 reguli de bază:

SPALĂ TEMEINIC

  • Spălați orice vine în contact cu un aliment înainte de fi folosit în contact cu un alimentul respectiv.
  • Spălați după utilizare cât mai frecvent suprafețele care au venit în contact cu alimentele crude.
  • Nu fă economie de apă când speli legumele, peștele, ouăle.
  • Nu spăla carnea de pasăre crudă.
  • Spălați-vă pe mâini înainte de orice acțiune cu alimente, după fiecare manipulare a unui tip de produs, la finalul fiecărei operațiuni sau dacă trec mai mult de 15 minute.
  • Obișnuiți-vă să utilizați un dezinfectant la curățarea finală a tuturor suprafețelor care au venit în contact cu alimentele, după ce ați spălat cu detergent și clătiți cu multă apă.

SEPARĂ CU ATENȚIE

  • Ouăle, carnea de pui și cea de pește, legumele, mai ales rădăcinoasele care sunt cele mai susceptibile să fie contaminate, tratați-le cu atenție și separați-le de restul mâncării, mai ales dacă sunt crude.
  • Nu combinați, manipulați, depozitați și transportați mâncare gătită împreună cu mâncarea crudă, niciodată.
  • Păstrați mâncarea preparată sau gătită doar în recipienți curați și acoperiți.
  • Atenție unde și cum depozitați gunoiul și resturile menajere. Feriți-vă să aveți coșul de gunoi în preajmă atunci când lucrați cu alimente. Coșul de gunoi să fie în permanență acoperit și cu sac menajer, cât mai departe de alimente. Goliți coșul cât mai des.
  • Apele uzate, mai ales de la dezghețarea produselor, aruncați-le cât mai atent și direct la canalizare.

GĂTIȚI LA TEMPERATURA CORECTĂ

  • Preparați alimentele la temperaturi de minim 70 0C, temperatură uniformă și constantă în mijlocul produsului.
  • Păstrați alimentele preparate termic până la consum, la temperatura de minim 60 0C.
  • Feriți alimentele de zona critică de temperatură cuprinsă între +10 0C și +50 0C, temperaturile la care majoritatea bacteriilor se dezvoltă exponențial.
  • Nu lăsați alimentele perisabile neacoperite și/sau la temperatura camerei mai mult de 25 minute. Dacă a trecut o oră mai bine le aruncați.

PĂSTRAȚI TOTUL LA FRIG

  • Păstrați alimentele refrigerate doar la temperatura maximă de 5 0C iar cele congelate la -18 0C;
  • Dezghețați produsele doar în vase acoperite în frigider sau la cuptorul cu microunde.
  • Verificați ca frigiderul și congelatorul să funcționeze la temperatura afișată.

INFORMEAZĂ-TE

  • Nu cumpărați niciodată alimente din surse pe care nu le cunoașteți.
  • Citiți cu atenție etichetele produselor și indicațiile producătorilor sau a furnizorilor conținute pe etichete.
  • Întrebați, căutați pe internet și informați-vă permanent.

 

Nici un comentariu