© 2023 Asociația Codex

GMP reprezintă acronimul pentru "Good Manufacturing Practice" și se referă la un set de linii directoare oferite de organizațiile profesionale sau de instituțiile de control din industria alimentară. Scopul acestor linii directoare este de a ajuta întreprinderile alimentare să asigure siguranța alimentelor pe tot parcursul procesului de producție. GMP-ul acoperă toate aspectele producției, inclusiv igiena angajaților, manipularea materiilor prime și a produselor finite, precum și curățenia întregii unități.

În general, GMP-urile au fost stabilite pentru a asigura condițiile minime necesare într-o unitate alimentară pentru a produce produse sigure și de înaltă calitate. Scopul este de a stabili condițiile de lucru adecvate pentru a limita substanțial cazurile de contaminare prin pericole. De exemplu, GMP-urile stabilesc linii directoare privind siguranța alimentelor pentru igienizarea adecvată a echipamentelor și ustensilelor majore între utilizări, pentru a ajuta la prevenirea contaminării încrucișate a alimentelor.

Un alt obiectiv important al GMP-ului este de a se asigura că practicile de siguranță alimentară sunt bine documentate. Această acțiune de reglementare ajută la evaluarea întreprinderilor alimentare și poate preveni eliberarea produselor defecte pe piață. În concluzie, GMP-ul reprezintă un set de linii directoare esențiale pentru a asigura siguranța alimentelor în industria alimentară.

Ce înseamnă GMP?

GMP înseamnă bune practici de fabricație. Acronimul este un termen colectiv pentru condițiile operaționale necesare pentru producerea de alimente sigure de către producătorii de alimente. Bunele practici de fabricație sunt recunoscute în industria alimentară ca și condiții standard minime pentru orice unitate alimentară. Acestea reprezintă o garanție minimă pentru inspectorii pentru siguranța alimentară și consumatori că afacerea dumneavoastră alimentară funcționează în condiții acceptabile.

Care sunt bunele practici de fabricație?

Bunele practici de fabricație includ orice operațiune care asigură condiții adecvate de lucru pentru manipularea și prelucrarea alimentelor. Exemplele de siguranță alimentară GMP pot include operațiuni simple, cum ar fi instruirea manipulatorilor de alimente cu o igienă adecvată pentru industria de producție. Practic, liniile directoare includ operațiuni care vor menține siguranța alimentelor.

Câteva exemple de GMP:

  • Crearea de proceduri de operare standard (SOP) sau instrucțiuni pas cu pas.
  • Inspectarea materialelor de proces pentru sistemele de siguranță și calitate.
  • Asigurarea faptului că proiectarea unității alimentare îndeplinește standardele autorității de reglementare.
  • Stabilirea unui program de prevenire a contaminării cu alergeni .
  • Stabilirea unui program de rechemare a produselor .
  • Asigurarea etichetării corespunzătoare a alimentelor și a instrucțiunilor de ambalare.
  • Instruirea manipulatorilor de alimente cu privire la igiena adecvată și principiile siguranței alimentare .
  • Stabilirea unui sistem de trasabilitate .
  • Stabilirea unui sistem cuprinzător pentru compilarea înregistrărilor de producție a loturilor.
  • Asigurarea curățării și igienizării corespunzătoare a tuturor echipamentelor și a suprafețelor de contact cu alimentele.
  • Stabilirea unui sistem de monitorizare a operațiunilor de siguranță și control al calității.

GMP poate fi foarte specific când vine vorba de operațiunile pe care le implică. Toate operațiunile urmăresc să minimizeze defectele de calitate și problemele legate de siguranța alimentelor și servesc drept îndrumări suplimentare pentru întreprinderile din industria alimentară. 

Cum a apărut GMP-uri în producția de alimente?

Bunele practici de fabricație (GMP) au fost dezvoltate pentru prima dată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) la mijlocul anilor 1960 pentru producătorii de alimente și medicamente. Orientările de reglementare GMP au fost elaborate din cauza încălcărilor neclare de neconformitate ale legilor privind siguranța alimentară, cum ar fi Legea pentru medicamente și produse cosmetice (FDCA).

Obiectivul principal al GMP în primii ani de conceptualizare a fost de a descrie regulile pentru crearea și menținerea condițiilor sanitare pentru toate unitățile de procesare a alimentelor și producția farmaceutică. Orientările GMP au fost, de asemenea, stabilite pentru a sprijini orientările statutare ale FDCA, în special Secțiunea 402(a)(3) , care specifică condițiile sanitare pentru producerea alimentelor și a medicamentelor.

După o serie de îmbunătățiri ale ghidurilor originale, FDA a înființat un grup de lucru pentru modernizarea GMP pentru alimente pentru a evalua eficacitatea celor mai actuale GMP. Această mișcare a FDA își propune să îmbunătățească în mod constant legile existente și să asigure conformitatea cu reglementările în controlul proceselor de producție.

Astăzi, GMP se aplică producătorilor de produse alimentare și farmaceutice care raportează în cadrul agențiilor federale.

Care sunt principiile principale ale GMP?

Dacă sunteți nou în industria alimentară și aveți nevoie de o înțelegere rapidă a liniilor directoare din GMP, atunci tot ce trebuie să faceți este să vă familiarizați cu componentele sale principale.

Principalele componente ale GMP pot fi rezumate în cei 5 P:

  1. Oameni (People)
  2. Procesele (Proces)
  3. Producția (Producțion)
  4. Produse (Product)
  5. Proceduri sau documente (Procedures)

Oameni

Procedurile privind manipulatorii de alimente implică instruirea lor adecvată în materie de siguranță alimentară în executarea practicilor adecvate de manipulare a alimentelor. Fiecare angajat dintr-o afacere alimentară trebuie să fie familiarizat cu principiile și cerințele GMP. Conform ghidurilor GMP, toți angajații trebuie să aibă roluri și responsabilități clare pentru menținerea siguranței alimentelor. Orientările necesită, de asemenea, o evaluare regulată a cunoștințelor angajatului despre siguranța alimentelor și practicile de manipulare. 

Procesele

Această componentă subliniază necesitatea ca fiecare întreprindere producătoare de alimente să efectueze toate practicile necesare de siguranță alimentară și să respecte toate reglementările aplicabile pentru a proteja alimentele de orice sursă de contaminare. Componenta se concentrează, de asemenea, pe stabilirea unui sistem de documentare adecvat, care să ajute la dovedirea conformității operațiunilor dumneavoastră de producție cu reglementările privind siguranța alimentară . La fel ca instruirea angajaților, procesele de siguranță alimentară necesită o evaluare regulată pentru a asigura eficiența și eficacitatea. În urma evaluării, managerii pentru siguranța alimentară pot forma strategii mai bune de îmbunătățire.

Producție

Fiecare afacere alimentară trebuie să se concentreze pe asigurarea că fiecare unitate de producție alimente, inclusiv echipamentul, este bine întreținută pentru a garanta siguranța și eficacitatea în îndeplinirea funcțiilor lor. Unul dintre obiectivele principale ale acestei componente este acela de a vă asigura că fiecare produs pe care compania dumneavoastră îl produce este de aceeași calitate și siguranță și că problemele operaționale sunt controlate. Acest lucru poate fi realizat prin stabilirea procedurilor și programelor de curățare a instalațiilor și echipamentelor.

Produse

Orientările GMP asigură controlul produselor prin stabilirea unor linii directoare pentru evaluarea acestora în timpul primirii, depozitării, procesării, ambalării și livrării. Această componentă asigură că toate materialele utilizate în afacerea dumneavoastră alimentară sunt de înaltă calitate și nu vor afecta eficacitatea operațiunilor dumneavoastră de siguranță alimentară.

Proceduri sau documente

Procedurile se referă la documentația cuprinzătoare a tuturor operațiunilor de siguranță conform ghidurilor GMP. Această componentă este esențială pentru a ne asigura că toate operațiunile au ca rezultat calitatea și siguranța constantă a produselor. Include compilarea unor înregistrări precise, cum ar fi următoarele:

  • înregistrările de control de laborator
  • înregistrările de distribuție
  • procesează înregistrările
  • dosarele de antrenament
  • înregistrări de producție în loturi
  • Procedurile documentare și înregistrările complete pot ajuta în mod eficient la determinarea neconformității.

Cheia pentru acoperirea tuturor celor 5 P din GMP este implementarea unui sistem cuprinzător de management al siguranței alimentelor (FSMS). Acest sistem acoperă toate domeniile și ajută la documentarea tuturor informațiilor critice. De asemenea, ajută la asigurarea faptului că manipulatorii de alimente își îndeplinesc responsabilitățile în mod corect și eficient.

Nici un comentariu