Sursa cea mai probabilă sunt păsările, conform datelor statistice din UE (aprox 50-80% din cazuri). Bacteria se află cantonată în intestinul gros al păsărilor și există probabilitatea contaminării fecale a carcaselor. De asemenea păsările sălbatice pot infesta cu materiile fecale diverse medii, printre care și apa. Apa din surse necunoscute sau surse contaminate pot de asemenea să prezinte un risc major. Există unele studii care prezintă și laptele ca fiind sursa probabilă mai ales dacă nu este fiert suficient.

De obicei sursa principală este reprezentată de carnea de pasăre care poate proveni de la abatoare cu deficiențe tehnologice, manipulări care nu respectă normele de igienă sau de la păsările de curte care au fost sacrificate fără a respecta câteva condiții minime de igienă.

Perioada de incubație durează între 1 și 11 zile. Frecvent ,infecțiile se dezvoltă după 2-5 zile funcție de cantitatea de bacterii ingerate. Cu alte cuvinte, durează ceva de la consumarea alimentelor și până la apariția semnelor clinice. 

Cele mai frecvente manifestări sunt febra, durerile de cap (cefalee), durerile musculare (mialgii), dureri abdominale sub formă de crampe și uneori vărsături. De multe ori apare o diaree ușoară. Ca principiu, manifestările clinice durează aproximativ 7 zile vindecarea fiind aprope sigură chiar și fără un tratament. În cazurile grave și cu anumite specii de Campylobacter poate apare deshidratare acută consecutiv cu o diaree apoasă intensă. Uneori pot apare și episoade diareice sangvinolente. La copii, bătrâni, persoane cu imunitate scăzută, gravide, pot apare și episoade de diaree inflamatorie severă.

Pentru consumatori: 

Surse probabile de contaminare:

1. carcasele de pasăre .

2. o cantitate foarte mică de bacterii pot produce boala și de aceea chiar simpla manipulare a unor produse din carne de pasăre poate duce la o posibilă contaminare.

3. ambalajele carcaselor de pasăre pot fi contaminate.

4. păsările de curte tăiate fără a fi atenți la igiena corespunzătoare.

5. sacoșele folosite la transportul carcaselor de pasăre care sunt folosite și la transportul altor produse.

6.  timpul prea mare de manipulare și transport de pe raftul supermarketului și până la depozitarea în frigider.

7. depozitarea necorespunzătoare în frigider.

8. utilizarea cârpelor murdare la igienizarea frigiderului.

Ce se poate face pentru a fi în siguranță?

0. nu cumpărați carne de pasăre dacă aspectul cărnii nu este curat având culoarea specifică speciei, fără absolut nici o altă urmă sau culoare, fără nici un miros, cu ambalajul intact și pe cât posibil fără umiditate excesivă în ambalaj. Nu recomand sub nici o formă cumpărarea din rafturile magazinelor care expun vrac.

1. în primul rând, trebuie să treacă cât mai puțin de când ați luat marfa de pe raft și până ajunge în frigiderul dvs. 

2. trebuie să întrerupeți rutele de transmitere prin spălarea frecventă pe mâini mai ales:

- după efectuarea cumpărăturilor.

- după punerea alimentelor în frigider.

- după pregătirea cărnii de pasăre.

3. trebuie să curățați atent suprafețele care au venit în contact cu carnea de pasăre.

4. nu utilizați cârpe pentru a igieniza.

5. evitați să puneți în sacoșă carnea de pasăre alături de orice alt aliment. Ambalați-le în pungi suplimentare.

 

Cea mai importantă măsură este prepararea atentă a cărnii de pasăre la temperaturi peste 75 ° C!

 

 

Pentru cei care comercializează carcase de pasăre:

1. depozitarea, transportul și comercializarea cărnii de pasăre se realizează separat de orice alt produs alimentar.

2. tranșarea păsărilor se va realiza în spații cu destinație exclusivă cu norme stricte de igienizare.

3. păstrarea strictă a temperaturilor de maxim +4  ° C, temperatura în profunzime sau congelată la minim - 12 °C pe întreg lanțul comercial.

4. expunerea și comercializarea se va face în ambalajul original.

5. respectarea riguroasă a programului HACCP.

 

Pentru restaurante, fast-food sau cei care produc mâncare:

0. respectați tot ce am prezentat până acum.

1. igienizați atent suprafețele, ustensilele și echipamentul care a venit în contact cu carnea de pasăre.

2. nu folosiți sub nici o formă cârpe pentru igienizare.

3. verificați atent temperaturile de depozitare și temperaturile de producție precum și timpii de producție.

4. etichetați atent fiecare aliment produs din carne de pasăre sau semipreparat pe care îl așezați în frigiderul de semiproduse.

5. când preparați pui trebuie să o faceți doar în zona destinată special cărnii de pasăre.


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.