Puteți citi despre ce conține oul în zeci de locuri pe internet. Eu personal consider că este un aliment care nu trebuie să lipsească din alimentația unui om sănătos la cap.
Într-o postare anterioară am scris despre sistemul de codificare al ouălor. Puteți citi aici: "zona de oua".
Personal sunt adeptul ouălor produse în propria curte. Este relativ simplu dacă stați la casă să aveți 5 găini și un cocoș cu o cușcă elegantă, un țarc din sârmă si ceva recipienți de mâncare și apă. Pot constitui chiar, un element de decor minunat. Nu costă mai nimic furajele pentru ele si unde mai pui că dejecțiile sunt excelente pentru grădina cu flori (mai ales dacă stau un an). Există inconvenientul mirosului dar care poate fi compensat de calitatea ouălor. Dar știți ce le dați de mâncare și deci știți ce ouă veți avea. Există oricum alternativa cumpărării de la piață. Dar în acest caz trebuie să fiți atenți la starea de prospețime.
Pentru cei cu firme în domeniul alimentar, cumpăratul ouălor trebuie să se realizeze doar de la unități autorizate și cu documente conforme așa cum am prezentat aici....
Acum am să încerc să explic în detaliu cum să identificăm ouăle de găină proaspete de cele mai puțin proaspete și de cele vechi.
La piață când le cumpărăm:
a. ca principiu toate ouăle, inclusiv cele de la piață trebuie să aibă o marcă de sănătate care este o ștampilă imprimată pe ou de către medicul veterinar care controlează piața respectivă. Dacă există ștampila înseamnă că oul respectiv a fost verificat la ovoscop și este proaspăt.
b. dacă nu are o astfel de ștampilă atunci rămâne să ne bazăm pe experiență și pe câteva informații ușor de ținut minte:
- coaja este aspră cu porii evidenți
- nu există pete de culoare
- la o ușoară scuturare nu se simte nimic (atenție: dacă nu cumpărați și oul este scuturat degeaba de 2-3 ori atunci se va misca gălbenușul în interior chiar dacă este foarte proaspăt deoarece se slăbesc salazele). Șmecheria cu scuturatul oului lângă ureche nu o recomand deoarece așa cum am arătat poate crea erori de interpretare.
NU CUMPARAȚI:
- ouă care au coaja lucioasă
- ouă care au o culoare dubioasă
- ouă care au pete de culoare pe ele
- ouă prea murdare
- ouă crăpate/sparte
Poate aveți posibilitatea să mergeți la medicul veterinar din piață și să îl rugați să se uite la ovoscop. Este o obligație profesională să verifice ouăle prezentate fără să facă mofturi sau să solicite bani. De altfel, examinarea durează câteva secunde.
Dacă nu, puteți realiza dvs testul acasă alături de alte două teste edificatoare.
Teste ce se pot realiza acasă.
1. Folosind o lumânare sau o lanternă nu prea puternică și cu fascicul mic de lumină
Creați în cameră semiîntuneric sau chiar întuneric (ordinea o alegeți dvs). Luați oul și poziționați-l în dreptul sursei de lumină cu vârful în jos. În zona mai bombată a oului veți vedea camera de aer.
Cum interpretăm testul:
a. Ouale proaspete au o cameră de aer mai mică de 3,1 mm adâncime.
b. La ouăle de prospețime medie adâncimea camerei de aer e între 3,1 - 4,7 mm adâncime.
c. Ouăle vechi au adâncimea camerei de aer de peste 4,7 mm.
2. Testul apei. Luați un pahar ceva mai larg sau un bol transparent. Umpleți-l cu apă rece de la robinet. Apoi scufundați pe rând fiecare ou.
Cum interpretăm testul:
1. Oul se scufundă și stă perfect orizontal când e foarte proaspăt.
2. Oul se scufundă dar are capătul mai bombat ușor ridicat înseamnă că oul are 1-2 săptămâni vechime (camera de aer este ceva mai mare și deci îl ridică puțin)
3. Oul se scufundă, dar este într-un echilibru precar, cu capătul bombat ridicat când oul are mai mult de 3 săptămâni.
4. Oul se ridică la suprafață când este vechi - nu este bun pentru consum.
3. Testul spargerii - pe care nu îl recomand decât dacă realizați acest test într-un vas separat de vasul în care preparați ouăle, individual, cu fiecare ou. Puteți lua un o farfurie albă în care să spargeți cu atenție ouăle.
Cum interpretăm testul:
1. Oul proaspăt:
- gălbenușul rotund (cu cât e mai rotund cu atât e mai proaspăt), culoare perfect uniformă
- albușul consistent în jurul gălbenușului și exprimă foarte puțin albuș fluid,
- fără nici o pată de nici o culoare (atenție mai puțin dacă are "bănuțul" care este tot alb dacă este proapăt - și care este "cauzat" de contribuția adusă de cocoș)
2. Oul relativ proaspăt:
- gălbenușul nu mai are o formă chiar sferică ci diverse niveluri de aplatizare dar ferm, nu se sparge, are culoare uniformă
- albușul are o consistență mai scăzută dar încă înconjoară gălbenușul dar cantitate de albuș fluid este mai mare
- ușoare nuanțe pot apare pe gălbenuș mai ales în zona "bănuțului"
3. Ouă vechi - care nu sunt bune pentru consum:
- gălbenușul se aplatizează execesiv de mult și se sparge
- albușul nu mai este consistent decât într-o foarte mică măsură, predomină albușul lichid si se împrăștie în toată farfuria
- pot apare modificări serioase de culoare.
Pentru profesioniști.
Pentru cei care utilizează ouăle la realizarea de preparate culinare pentru consum public le reamintesc că nu au voie să utilizeze ouă de la piață sau de pe piața liberă. Doar din unități autorizate și cu documente conforme.
De asemenea, prin programul HACCP este obligatoriu să verifice fiecare ou prin spargere atentă. Nu vă bazați pe experiență. Puteți avea surprize.
Nu uitați să semnalizați corespunzător prezența proteinelor din ou, adică utilizarea ouălor în produsele dvs, pentru a evita consumul acestora de către persoane alergice.
Atenție: alergiile la ouă se produc și de la albuș și de la gălbenuș. O dată ingerat produsul de către o persoană alergică simptomatologia este extrem de variată dar mai ales se pune în pericol viața persoanei. Pentru a evita situațiile extrem de neplăcute scrieți în meniu sau etichetă dacă produsul conține ouă.!
Pentru toată lumea: nu uitați să spălați ouăle înainte de utilizare! - pentru detalii citiți aici : cum spălăm ouăle conform HACCP
Atentionare:
Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.