© 2023 Asociația Codex

Vestiarul este o zonă, pe care, majoritatea celor care doresc să deschidă o locație unde să producă alimente, o consideră inutilă și incomodă. Incomodă mai cu seamă din cauza inspectorilor de igienă ce o solicită în mod expres. De aceea administratorii, de cele mai multe ori folosesc foarte puține resurse pentru a crea ceva util și practic. Pentru ei ar fi bine să existe doar o cameră unde angajații să se schimbe repede și apoi să treacă la treabă. Pentru unii inspectori este necesar ca vestiarele sa fie super organizate cu zeci de camere, coridoare și alte acesorii. Fiecare are un fel de "dreptate".

 

Amenajarea vestiarului trebuie să fie simplă și normală dacă se dorește a se respecta principiile de bază din igienă în zona de producție alimente. Nu este o investiție inutilă. Este poate cea mai importantă investiție pentru confortul și igiena angajaților dar și pentru igiena generală a unității de producție. Un vestiar corect realizat, poate fi utilizat de angajați pentru ceea ce a fost creat. Pot să se igienizeze corect și de asemenea pot să se simtă confortabil. Astfel vor fi mai relaxați și mai eficienți. Cu toții știm că atunci când suntem curați ne simțim bine în pielea noastră. În plus, este plăcut să pleci de la un loc de muncă după ce ai făcut duș și nu ai hainele pline de untură și mirosuri de mâncare. Se poate filosofa mult pe aceasta temă. Eu încerc să explic utilitatea proiectării corecte a vestiarelor. Nu trebuie să ținem cont exclusiv de criteriile legale sau de moftul vreunui inspector. Gândiți-vă la angajați. Gândiți-vă că peste 40% din igiena producției este rezolvată de la sine doar prin simpla proiectare corectă a unui vestiar utilizabil.

Vestiarul standard are trei zone importante: zona haine de stradă, zona de decontaminare, zona de haine de lucru.

Atenție: hainele de lucru nu sunt pentru a proteja hainele de acasă. Hainele de lucru sunt pentru a proteja alimentele.

Dimensiunea acestor zone poate varia în funcție de mulți parametri. Numărul de angajați, sex, complexitatea tipului de producție alimentară. În principiu ele se proiectează respectând, în linii mari, forma literei "Z" . Întotdeauna personalul trebuie să aibă o ușă de intrare separată care să nu aibă nici o conexiune cu vreun spațiu de producție sau depozitare. Indicat ar fi să fie direct de afară. Se intră în zona de haine de stradă unde se dezbracă apoi trece prin duș unde se igienizează și apoi ajunge în zona unde se imbracă cu haine de lucru. Teoretic astfel este modul de funcționare al vestiarului filtru. Pot exista variații așa cum am spus dar aceastea sunt particulare fiecărui tip de producție alimentară.

WC-ul este un loc sensibil în ceea ce priveste atât igiena personală cât și igiena producției alimentare. Este absolut important ca acesta să fie proiectat într-un spațiu închis cu ușă. Voi prezenta în alt articol cum circulă microparticulele duse de curenții de aer și veți vedea importanța deosebită a acestei reglementări. După ce se utilizează toaleta este obligatoriu să existe lavoar/spălător pentru mâini. Legislația specifică foarte clar că toate mecanismele de acționare a apei din vestiar nu trebuie să fie proiectate pentru utilizarea mâinilor. Există dispozitive care sunt create pentru acționarea cu pedală, cu genunchiul sau cu senzor. Nu trebuie să existe robinete iar la wc nu trebuie să existe acționarea cu mâna sau degete, sub nici o formă. Dacă acestea există atunci degeaba ați mai realizat un vestiar filtru vestiar.

Într-un astfel de vestiar filtru este necesar să existe substanțe de spălare, substanțe de decontaminare și prosoape de hârtie de unică folosință. Nu prosoape din material textil și nu uscătoare de mâini. Uscătoarele de mâini nu fac decât să împrăștie pe o zonă extrem de mare tot felul de microparticule.

Dintr-un astfel de vestiar filtru se poate intra direct în zona de producție alimente.

Dacă la intrare ar trebui să fie obligatoriu efectuarea dușului, la ieșire această folosire poate să fie opțională. Personal recomand să fie folosit dușul și la intrare și la ieșire.

Astfel trebuie să fie organizat un vestiar filtru standard. Acest proiect este prezentat ca și concept. Pot exista extrem de multe variante posibile de a proiecta și realiza un vestiar cât mai aproape de respectarea tuturor normelor HACCP . Trebuie ținut cont de arhitectura spațiului, numărul de angajați, specificul restaurantului și mulți alți parametri.


Atentionare:

Acesta este un articol cu titlul informativ si nu se pretinde a cuprinde intreaga problematica la care se face referire, nu este o interpretarea legala a prevederilor legislative in domeniu, nu constituie consiliere juridica sau alt tip. Modificarile aduse legislatiei precum si descoperirile stiintifice pot la un moment dat sa contrazica unele aspecte ale acestui articol si de aceea este necesar sa va informati exact cu privire la informatiile legale si stiintifice din momentul la care faceti referire. Pentru o corecta informare vom incerca sa actualizam permanent informatiile.


Nici un comentariu