Profitul unei afaceri în industria alimentară este condiționat de calitatea produsului și de încrederea pe care consumatorii o au în unitatea care produce alimentul respectiv. Consumatorii trebuie sa fie absolut convinși că ceea ce produceți este sigur și igienic. Informațiile din această secțiune vă ajută să vă ridicați la nivelul așteptărilor clienților voștri.
Principiile de siguranță a alimentelor ar trebui să garanteze punerea pe piață de alimente sigure. Dar, hazardul nu poate fi eliminat în totalitate din viața noastră. Astfel, singurul mod prin care pot fi protejați consumatorii de efectele nocive care pot apărea în urmă existenței pe piață a unor produse alimentare contaminate este trasabilitatea.
În producția de alimente, depozitele sunt poate cele mai importante elemente ale fluxului tehnologic. În primul rând, un depozit bine proiectat și pus acolo unde trebuie înseamnă timp câștigat prin manipularea corectă a mărfii. În al doilea rând, dacă este realizat astfel încât să păstreze alimentele perfecte în termenul de valabilitate aceasta înseamnă iar, costuri de producție mici prin evitarea pierderilor, dar și prin realizarea unei producții de calitate, prin utilizarea materiei prime de calitate. Așa că, înainte de a proiecta un flux tehnologic gândiți-vă serios la toate spațiile de depozitare, rolul lor, poziția, funcționalul, dotarea și nu în ultimul rând monitorizarea și alarmarea. Veți avea numai de câștigat.
Un avantaj sau o inepție? Este greu de spus dacă această lege poate fi de vreun ajutor în industria alimentară sau în comerțul cu produse alimentare. Cert este că legea prevenției în forma pe care eu am citit-o este, după părerea mea, doar o lege dată dintr-o adâncă minte de politician populist. Se vede de la o poștă că cei care au dat legea nu au nici cea mai vagă experiență în afaceri, comerț sau producție sau în controlul acestora. Este dată să fie dată, să se poată lăuda niște neica-nimeni cu activitatea din Parlament și să poată fi folosită exclusiv pentru interesul de partid.
Citind legea prevenției am considerat obligatoriu să vorbesc despre o prevedere legislativă europeană similară doar că, cu mult mai multă inteligență realizată. Este vorba despre "Principiul precauției" care arată că sunt mulți europeni mult mai preocupați de soarta consumatorilor, fapt pentru care au creat și ei un cadru legislativ, dar cu cap și coadă unde principiile care stau la baza acestuia sunt excelente, ajutând real atât agenții economici cu afaceri în domeniul alimentar, dar și consumatorii.
Voi începe să scriu despre bunele practici în industria alimentară ca etapă preliminară a programelor de igienă și siguranța alimentelor. Fără aceste bune practici aplicate chiar de la început într-o unitate nu poate fi vorba de realizarea și implementarea corectă a GMP sau HACCP.
Regulamentul Regulamentul (CE) nr. 834/2007 stabileste cadrul juridic pentru produsele ecologice. Acesta contine obiectivele de baza si principiile generale aplicabile agriculturii ecologice si ilustreaza normele privind productia, etichetarea, controalele si schimburile cu tarile din afara UE.
Comisia Europeana si EFSA (European Food Safety Authority) trag un semnal de alarma privind bacteria Listeria monocitogenes, prin publicarea celui mai recent studiu cu referire la acest agent patogen. Numarul cazurilor de listerioza a crescut in special la persoanele cu varsta peste 75 de ani si femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 44 de ani (mai ales cele insarcinate) si la persoanele cu probleme de sanatate. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului stiintific al EFSA la care au participat de o echipa de peste 26 de cercetatori realizat pentru perioada 2008 - 2015, finalizat in decembrie 2017 si publicat pe 24 ianuarie 2018.
Epidemiile provocate prin consum de alimente cu Salmonella spp. provenind din oua, cu Listeria prin lactate, cele date de BSE (encefalopatie spongiforma bovina – „boala vacii nebune”), au generat la nivlul Uniuni Europene, incepand cu anii ’90 o schimbare a politicii legislative in domeniul producerii si comercializarii alimentelor. Astfel ca in 2000 a fost lansata Carta Alba a Sigurantei Alimentare.
Orice produs alimentar destinat consumatorului final sau unitatilor de alimentatie publica, practic orice produs alimentar produs si comercializat trebuie sa fie etichetat conform Regulamentului (UE) nr. 1169 din 25 octombrie 2011.