În contextul revizuirii legislaţiei privind igiena produselor alimentare („pachetul igienă”), regulamentul se axează pe definirea obiectivelor de atins în materie de siguranţă alimentară, lăsând operatorilor din sectorul alimentar responsabilitatea de a adopta măsurile de siguranţă necesare pentru a garanta inocuitatea alimentelor.
În contextul revizuirii legislaţiei referitoare la igiena produselor alimentare („pachetul igienă”), Uniunea Europeană instituie un cadru comunitar pentru controalele oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman şi stabileşte cerinţe specifice pentru carnea proaspătă, moluştele bivalve, lapte şi produsele lactate.
Acest regulament consolidează normele aplicabile în domeniul siguranţei alimentelor care circulă în cadrul pieţei interne UE. În fapt, acesta stabileşte un cadru de control şi monitorizare a producţiei, de prevenţie şi de gestionare a riscurilor. De asemenea, regulamentul instituie Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), ca punct de referinţă pentru controlul şi evaluarea ştiinţifică a alimentelor.
Salmoneloza este cea mai comună infecție alimentară. De obicei, nu este cu consecințe devastatoare pentru sănătate dar este total incomodă prin simptomatologia digestivă, timpul pierdut prin WC și convalescența datorită deshidratării. Manifestările sunt violente după 12-27 ore de la ingerarea alimentului infectat, debutând cu crampe puternice, greață, diaree și febră. De obicei, mainifestările sunt "dramatice" și ne sperie serios. Tratamentul constă în primul rând în rehidratare, diareea producând o pierdere serioasă de lichide din organism care pot duce la complicații majore. În formele severe se recomandă antibioterapie.
Într-o discuție am fost întrebat " ce poate păți un administrator de firmă dacă la restaurantul lui se întâmplă să apară o toxiinfecție alimentară?" Păi ce se întâmplă: reclamație, control, amendă și probabil plata daunelor către persoana cu afecțiune dacă se dovedește că reclamația este întemeiată. "Pai nu numai..." m-a completat cineva apropiat mie. " Conform noului Cod Penal art. 358 comercializarea de produse alterate, dacă sunt vătămătoare se pedepște cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani."