© 2023 Asociația Codex

Înregistrează-te pe codexalimentarius.ro

Inregistrează-te cu user și parola pe websiteul nostru și vei avea acces la mai multe informații practice, utile pentru afacerea sau pasiunea ta și vei primi periodic newsletterul nostru general. Emailul tău este în siguranță la noi. Nu trimitem spam, nu trimitem reclame, nu solicităm informații importante pentru tine. Newsletterul nostru general este destinat informarii tale cu ultimele articole de pe website, cu știri și alte informații utile.

ÎNREGISTREAZĂ-TE >>

In bucătărie

  • Laptele, cu toate că se găsește în toate magazinele în diverse cantități și ambalaje este un aliment care se caută și în piețele agroalimentare. Ca principiu nici un fermier care comercializează propriul lapte nu are un interes real să-l falsifice. Același principiu se poate aplica și producătorilor. De obicei laptele nu se falsifică ci „se înmulțește“ cum spun unii comercianți. Dar există și suficiente momente când laptele se poate falsifica. Cum vă dați seama că laptele nu este autentic?

  • Etichetele produselor alimentare furnizează informații esențiale despre conținutul și calitatea alimentelor pe care le cumpărăm și le consumăm. Cu toate acestea, interpretarea corectă a acestor informații poate fi dificilă pentru un consumator neinițiat. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți mai bine etichetele produselor alimentare și să faceți alegeri mai informate în ceea ce privește alimentația.

  • Siguranța alimentară este o preocupare majoră pentru consumatori și industria alimentară deopotrivă. Un sistem-cheie utilizat pe scară largă pentru a asigura siguranța și calitatea produselor alimentare este HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Dar ce înseamnă acest sistem și de ce ar trebui să știe consumatorii despre el? Acest articol oferă o înțelegere de bază a programului HACCP și relevanța sa pentru consumatori.

  • Declarația nutrițională reprezintă o etichetă ce oferă informații detaliate despre compoziția nutrițională a unui aliment și care ajută consumatorii să ia decizii mai informate și mai sănătoase în privința alimentației lor.

  • EFSA a realizat un infografic interactiv despre antibiorezistența microorganismelor patogene. Ceea ce este extrem de îngrijorător este că, din păcate, România se află în topul antibiorezistenței la majoritatea patogenilor.

T

o cantitate de produse livrate în acelasi timp. Poate fi format fie dintr-o porţiune a unui lot, fie dintr-un grup de mai multe loturi. In cazul inspecţiei statistice, pentru interpretarea rezultatelor se va considera transportul ca un lot nou. - Dacă transportul este o porţiune a unui lot, fiecare porţiune este considerată ca un lot, în vederea inspecţiei; - Dacă transportul este un grup de mai multe loturi, înaintea oricărei inspecţii, se va avea în vedere omogenitatea transportului. Dacă nu este omogen, poate fi utilizată o prelevare stratificata;

= subiect specific activitatii sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor prevazut in Planul National Cadru de Control sau propus de conducerea institutiei, care sta la baza activitatii de inspectie.

 

= intervalul de timp stabilit printr-un act normativ in care trebuie solutionata respectiva cerere.

 

= perioada recomandata de catre inspector pentru eliminarea neconformitatilor/deficientelor constatate cu ocazia inspectiei/controlului

 

>Targ de animale = incinta amenajata si imprejmuita aflata sub supraveghere veterinara in care sunt aduse animale din diferite specii in vederea comercializarii periodic la o data prestabilita

 

= incinta amenajata si imprejmuita aflata sub supraveghere veterinara in care sunt comercializate produse alimentare, furaje sau alte produse, organizat periodic la o data prestabilita.

 

= posibilitatea identificarii si urmaririi pe parcursul tuturor etapelor de producere, prelucrare si distributie a unui aliment, a hranei pentru animale a unui animal destinat pentru productia de alimente sau a unei substante care urmeaza a fi incorporata ori care poate fi incorporata intr-un aliment sau in hrana pentru animale. Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebie sa pastreze inregistrarile conexe materiilor prime si materialelor care intra in companie si a produselor pe care le furnizeaza (exceptand consumatorul final) in scopul de a asigura circuitul documentelor si de a fi in stare sa puna la dispozitie rapid aceste documente.