© 2023 Asociația Codex

Pentru Profesioniști

Profitul unei afaceri în industria alimentară este condiționat de calitatea produsului și de încrederea pe care consumatorii o au în unitatea care produce alimentul respectiv. Consumatorii trebuie sa fie absolut convinși că ceea ce produceți este sigur și igienic. Informațiile din această secțiune vă ajută să vă ridicați la nivelul așteptărilor clienților voștri.

Igiena alimentara fara proceduri si programe scrise este un non-sens. Este dificil sa afirmi ca in unitatea „X” se respecta principiile de igiena, de aplicarea de programe HACCP sau mai simplu, de producerea de alimente sigure fara a avea implementat programe preliminare. Aceste programe difera de la un producator la altul, functie de specificul fiecaruia si gama de sortimente pe care o produce.

Sistemul HACCP este un instrument care ajuta operatorii din industria alimentara sa realizeze un standard mai inalt de siguranta alimentara. Sistemul HACCP trebuie privit ca o modalitate de auto-reglementare si nu inlocuieste controlul oficial (Regulamentul CE 852/2004).

Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa puna in aplicare sa implementeze si sa mentina o procedura sau proceduri permanente bazate pe principiile HACCP (HG. 924/2005)

În ultimul timp au izvorat unitățile înregistrate/autorizate de catering. Din dorința de a fi "mai corecți ca Papa" restaurantele, dacă livrează câteva zeci de produse către un singur beneficiar, iar asta presupune că trebuie să le transporte atunci solicită autorizarea pentru catering.

Fluxul tehnologic poate face diferența dintre succes și eșec. Mulți administratori de firme consideră acest "flux tehnologic" o chestie impusă de organismele de control care consumă banii inutil. Mulți inpectori din anumite autorități de control din domeniu cred că acest "flux tehnologic" este o chestie "deosebit de importantă" pentru a impune himerele din propria imaginație. Până la urmă, toți știm care este realitatea și nu are rost să adâncesc mai mult multe răni provocate de unii inspectori ai unor autorități, agenților economici care vor să realizeze producție de alimente.

Preambalatele (sau ambalatele pregătite în prealabil) şi conţinutul lor trebuie să indice pe etichetă masa sau volumul pe care îl conţin, în mod armonizat şi ţinând cont de anumite condiţii metrologice.

Prezenta decizie stabileşte principiile comune aplicabile întregii legislaţii sectoriale pentru revizuirea sau reformarea legislaţiei respective. Decizia reprezintă, de asemenea, un cadru pentru legislaţia ulterioară de armonizare a condiţiilor de comercializare a produselor. Aceasta contribuie la creşterea încrederii consumatorilor şi la îmbunătăţirea liberei circulaţii a mărfurilor în Uniunea Europeană.

Produsele alimentare preambalate trebuie să respecte normele de etichetare, de prezentare şi de publicitate făcute în privinţa lor. Aceste norme sunt armonizate în cadrul Uniunii Europene (UE) pentru a permite consumatorilor europeni să aleagă în cunoştinţă de cauză precum şi pentru a elimina obstacolele care pot împiedica libera circulaţie a produselor alimentare şi condiţiile de concurenţă inegale.

Principiul precauţiei permite o reacţie rapidă în faţa unui posibil pericol pentru sănătatea oamenilor, a animalelor sau a plantelor ori pentru protecţia mediului. În fapt, în cazul în care datele ştiinţifice nu permit o evaluare completă a riscurilor, se poate recurge la principiul precauţiei, de exemplu, pentru a împiedica distribuţia sau chiar pentru a retrage de pe piaţă produsele potenţial periculoase.

Cine spune că HACCP este o "aiureală birocratică" are dreptate. De când se implementează programele HACCP în România am avut zeci de experiențe în timpul inspecțiilor realizate. De fiecare dată când solicit programul HACCP toți se uită la mine de parcă sunt un monstru. După câteva discuții prin care încerc să par mai uman vine și refularea nervilor sub forma unei declarații de genul "dom'le asta este o tâmpenie, o grămadă de hârțoage, da noi mai avem timp de aiureala asta, am plătit o căruță de bani pe prostia asta și este total inutilă..." Surprinzător dar eu le dau dreptate. Și afirm și eu la fel: HACCP în România este o mare tâmpenie.

În contextul revizuirii legislaţiei privind igiena produselor alimentare („pachetul igienă”), regulamentul reorganizează controalele produselor alimentare şi ale hranei pentru animale, pentru a le integra în toate etapele de producţie şi în toate sectoarele. Regulamentul defineşte sarcinile care îi revin Uniunii Europene în materie de organizare a controalelor, precum şi dispoziţiile pe care trebuie să le respecte autorităţile naţionale responsabile cu realizarea acestor controale oficiale, inclusiv măsurile coercitive ce trebuie adoptate în caz de nerespectare a legislaţiei comunitare.

În contextul revizuirii legislaţiei referitoare la igiena produselor alimentare („pachetul igienă”), Uniunea Europeană instituie un cadru comunitar pentru controalele oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman şi stabileşte cerinţe specifice pentru carnea proaspătă, moluştele bivalve, lapte şi produsele lactate.

Load more stories