
Comisia Europeana a solicitat un aviz stiintific din partea EFSA privind riscurile biologice reprezentate de cresterea bacteriilor nocive pe anumite tipuri de carne, inclusiv Clostridiunm spp., pentru revizuirea legislatiei specifice. Studiul solicitat viza prevederile Regulamentului 853/2004 privind modul de transport si depozitare a carnii provenite de la ungulatele domestice, carcasei provenite de la diverse specii, dar si a carnii tocate, temperatura de referinta fiind de 7 grade Celsius.

ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) pregateste in furnale o noua forma a legislatiei privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a obiectivelor din domeniul alimentar care desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Igiena alimentara fara proceduri si programe scrise este un non-sens. Este dificil sa afirmi ca in unitatea „X” se respecta principiile de igiena, de aplicarea de programe HACCP sau mai simplu, de producerea de alimente sigure fara a avea implementat programe preliminare. Aceste programe difera de la un producator la altul, functie de specificul fiecaruia si gama de sortimente pe care o produce.
