© 2023 Asociația Codex

În Bucătărie

Informații destinate pasionaților de bucatarie. Pot fi utile și pentru profesioniști. Această clasificare este doar informativă.

Laptele, cu toate că se găsește în toate magazinele în diverse cantități și ambalaje este un aliment care se caută și în piețele agroalimentare. Ca principiu nici un fermier care comercializează propriul lapte nu are un interes real să-l falsifice. Același principiu se poate aplica și producătorilor. De obicei laptele nu se falsifică ci „se înmulțește“ cum spun unii comercianți. Dar există și suficiente momente când laptele se poate falsifica. Cum vă dați seama că laptele nu este autentic?

Etichetele produselor alimentare furnizează informații esențiale despre conținutul și calitatea alimentelor pe care le cumpărăm și le consumăm. Cu toate acestea, interpretarea corectă a acestor informații poate fi dificilă pentru un consumator neinițiat. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți mai bine etichetele produselor alimentare și să faceți alegeri mai informate în ceea ce privește alimentația.

Siguranța alimentară este o preocupare majoră pentru consumatori și industria alimentară deopotrivă. Un sistem-cheie utilizat pe scară largă pentru a asigura siguranța și calitatea produselor alimentare este HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Dar ce înseamnă acest sistem și de ce ar trebui să știe consumatorii despre el? Acest articol oferă o înțelegere de bază a programului HACCP și relevanța sa pentru consumatori.

Declarația nutrițională reprezintă o etichetă ce oferă informații detaliate despre compoziția nutrițională a unui aliment și care ajută consumatorii să ia decizii mai informate și mai sănătoase în privința alimentației lor.

EFSA a realizat un infografic interactiv despre antibiorezistența microorganismelor patogene. Ceea ce este extrem de îngrijorător este că, din păcate, România se află în topul antibiorezistenței la majoritatea patogenilor.

A mânca sănătos este destul de simplu dacă respectăm câteva principii de bază. Definiția a mânca sănătos nu înseamnă să nu mâncăm sărat, sau prea dulce, să nu mâncăm pâine sau carne de porc. A mânca sănătos înseamnă două lucruri esențiale: să mănânci cumpătat, dar cât mai variat și alimentele să nu conțină contaminanți.

Despre aditivii alimentari se scriu tot felul de chestii mai mult sau mai puțin adevărate. Toți cei care vorbesc despre aditivi fără a avea câtuși de puțin pregătire în domeniu sau fără măcar să se documenteze temeinic, au aceași abordare: „Uite, dovada că aditivii sunt periculoși este faptul că aditivul x este demonstrat că este cancerigen”. Pentru ei am următoarea întrebare: zahărul este un aditiv ca oricare altul și în concentrații nu prea mari, dar mâncat constant, provoacă boli mortale, atunci voi nu mai mâncați zahăr? Orice este mâncat într-un volum peste nevoile organismului este nociv. Nu numai atât, orice intră în organism indiferent de cale (cu aerul, cu mâncarea sau apa, prin injecție, etc) și care excede capacitățile organismului de procesare și/sau filtrare și eliminare, este toxic pentru organism. Consumul crescut de varză, salată sau spanac în diete lungi cu astfel de alimente, care sunt produse în zone cu apa bogată în nitriți și nitrați duce la o posibilă intoxicație cu aceste substanțe. 

codexalimentarius.ro

Știu să fac o mâncare de te lingi pe degete …cum aș putea să câștig de pe urma talentului meu de bucătar? O întrebare numai bună pentru noi românii care, de ce să nu recunoaștem, suntem gurmanzi înnăscuți. Ne place și bun și tradițional, adică preparat în casă. Atunci de ce să nu facem o afacere bănoasă din pasiunile noastre?! Fără o investiție uriașă, dar cu multă pasiune se poate deschide un punct gastronomic local.

Designed by Freepik

Tocmai am deschis un pachet de pui proaspăt, iar pielea arată albastră. Este sigur de folosit? Carnea de vită pe care am cumpărat-o este întunecată în centru. Este această carne veche? Curcanul a fost gătit conform indicațiilor, dar carnea de la piept este roz. Ne va face rău?

Load more stories