
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- In Bucatarie
- Accesări: 42
Siguranța alimentară este o preocupare majoră pentru consumatori și industria alimentară deopotrivă. Un sistem-cheie utilizat pe scară largă pentru a asigura siguranța și calitatea produselor alimentare este HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Dar ce înseamnă acest sistem și de ce ar trebui să știe consumatorii despre el? Acest articol oferă o înțelegere de bază a programului HACCP și relevanța sa pentru consumatori.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- In Bucatarie
- Accesări: 228
Declarația nutrițională reprezintă o etichetă ce oferă informații detaliate despre compoziția nutrițională a unui aliment și care ajută consumatorii să ia decizii mai informate și mai sănătoase în privința alimentației lor.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- In Bucatarie
- Accesări: 4311
EFSA a realizat un infografic interactiv despre antibiorezistența microorganismelor patogene. Ceea ce este extrem de îngrijorător este că, din păcate, România se află în topul antibiorezistenței la majoritatea patogenilor.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- In Bucatarie
- Accesări: 3213
A mânca sănătos este destul de simplu dacă respectăm câteva principii de bază. Definiția a mânca sănătos nu înseamnă să nu mâncăm sărat, sau prea dulce, să nu mâncăm pâine sau carne de porc. A mânca sănătos înseamnă două lucruri esențiale: să mănânci cumpătat, dar cât mai variat și alimentele să nu conțină contaminanți.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- In Bucatarie
- Accesări: 4646
Despre aditivii alimentari se scriu tot felul de chestii mai mult sau mai puțin adevărate. Toți cei care vorbesc despre aditivi fără a avea câtuși de puțin pregătire în domeniu sau fără măcar să se documenteze temeinic, au aceași abordare: „Uite, dovada că aditivii sunt periculoși este faptul că aditivul x este demonstrat că este cancerigen”. Pentru ei am următoarea întrebare: zahărul este un aditiv ca oricare altul și în concentrații nu prea mari, dar mâncat constant, provoacă boli mortale, atunci voi nu mai mâncați zahăr? Orice este mâncat într-un volum peste nevoile organismului este nociv. Nu numai atât, orice intră în organism indiferent de cale (cu aerul, cu mâncarea sau apa, prin injecție, etc) și care excede capacitățile organismului de procesare și/sau filtrare și eliminare, este toxic pentru organism. Consumul crescut de varză, salată sau spanac în diete lungi cu astfel de alimente, care sunt produse în zone cu apa bogată în nitriți și nitrați duce la o posibilă intoxicație cu aceste substanțe.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- In Bucatarie
- Accesări: 6311
Știu să fac o mâncare de te lingi pe degete …cum aș putea să câștig de pe urma talentului meu de bucătar? O întrebare numai bună pentru noi românii care, de ce să nu recunoaștem, suntem gurmanzi înnăscuți. Ne place și bun și tradițional, adică preparat în casă. Atunci de ce să nu facem o afacere bănoasă din pasiunile noastre?! Fără o investiție uriașă, dar cu multă pasiune se poate deschide un punct gastronomic local.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- In Bucatarie
- Accesări: 11249
Tocmai am deschis un pachet de pui proaspăt, iar pielea arată albastră. Este sigur de folosit? Carnea de vită pe care am cumpărat-o este întunecată în centru. Este această carne veche? Curcanul a fost gătit conform indicațiilor, dar carnea de la piept este roz. Ne va face rău?

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- In Bucatarie
- Accesări: 2901
Nu trebuie să fiți expert în siguranța alimentelor pentru a vă feri pe voi, familia și mai ales persoanele sensibile la contaminarea cu posibili agenți patogeni extrem de periculoși. Este întotdeauna important să urmați în mod constant anumite practici sigure de manipulare a alimentelor, fie că faceți o masă pentru dvs. sau pentru familie.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- In Bucatarie
- Accesări: 3499
Cu totii cumparam din supermarket, dar nu toti suntem constienti de pericolul ce ne pandeste, determinat de modul in care facem acest lucru.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- In Bucatarie
- Accesări: 3262
Totul a plecat de la o informatie auzita de la un prieten. Nu stiu nici acum daca este sau nu adevarata dar a meritat sa studiez putin problema. Despre ce era vorba. Ca la noi, la romani, un prieten vine intr-o zi sa se consulte cu mine intr-o problema. Incepe cu o mica povestioara cum ca prietena unui prieten de al lui a intrat in spital si medicii i-au spus ca are o anumita forma de cancer. Si era total nedumerit. Si el si ea, adica prietenii lui erau vegetarieni si mai mult, mancau numai din gradina parintilor. Adica, mai mult ea, deoarece statea acasa cu parintii manca exclusiv din gradina proprie, legume care aratau exceptional si aveau si un gust bun. Si medicii erau uimiti de ceea ce auzeau. Dar la o ancheta mai detaliata s-a constatat faptul ca tatal fetei, care se ocupa de gradina, stropea gradina extrem de mult si cu un cocktail de substante inventat de el. De altfel el se mandrea cu ce productie avea. Doar ca acel cocktail a fost fatal. La o analiza detaliata s-a constatat ca si parintii fetei aveau aceasi forma de cancer. Intrebarea prietenului a fost: eu de unde sa cumpar si ce sa mananc ca vegetarian?
